Hirdetés
Önjáró bálázó született, amelyhez szinte kezelő sem kell (+videó)

Önjáró bálázó született, amelyhez szinte kezelő sem kell (+videó)

Betakarítás gépei - 2018.08.05

A magajáró bálázógép hasznos fejlesztés lehet, hiszen nincs szükség vontatást végző traktorra, ráadásul a legtöbb munkafolyamatot önállóan végzi el, leegyszerűsítve a bálázás korábbi 8-9 lépéses folyamatát. A kezelő szinte csak felügyelővé válik a fülkében.

Az amerikai Vermeer cég tavaly mutatta be önjáró bálázógépét, amely nemcsak azért érdekes, mert (magajáró lévén) nincs szükség traktorra a működtetéséhez, de ráadásul számos műveletet automatizál is. A ZR5 típusjelű körbálázó önállóbban és gyorsabban dolgozik, ugyanakkor simább a futása is, így a kezelő kevésbé fárad el a nap végére, vagyis 8-10 óra elteltével is azonos minőségű bálákat képes létrehozni.

A 2017. őszi debütálás óta a Vermeer szakemberei az automatizálás kiterjesztésén és finomításán dolgoznak. A gép még mindig csak prototípus, tömeggyártása 2019-ben kezdődhet. Az amerikai cég szerint az a legfőbb előnye, hogy a bálázás szokásos 8-9 lépéses folyamatát egyetlen, megszakítás nélküli tevékenységgé rövidíti.

A termény felszedése közben a gép automatikusan megáll, amikor egy bála teljesen elkészül. Ezután jobbra vagy balra megtesz egy negyed fordulatot, miközben végrehajtja a kötözést. Az elfordulásra azért van szükség, mert így nem a sorra, hanem a sor mellé helyezi le a kész bálát, amelynek ezáltal az összegyűjtése is könnyebb lesz. A gép ezután visszafordul a sorra, és a kezelő a zöld Go gomb megnyomásával erősítheti meg, hogy folytatódhat a munka.
A világ első körbálázóját 173 LE-s Cummins motorral hajtja, maximális sebessége 50 km/h. A prototípus 182 cm átmérőjű és 155 cm széles bálákat készít, de ez a tömeggyártás megindításáig még változhat.

Videó a bálázóról:Videó a bálázóról:
Szerző: AgrárUnió

Címkék: növénytermesztés, Vermeer, önjáró, bálázógép, bála
Kiemelt hírek