TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Traktorgumit vízzel feltölteni? Régi ötlet, de ma már egyáltalán nem működik

Traktorgumit vízzel feltölteni? Régi ötlet, de ma már egyáltalán nem működik

Gépesítés - 2023.04.17

Ha a traktor tömegét, kapaszkodását vízzel feltöltött gumiabroncsokkal próbáljuk növelni, azzal szinte kizárólag csak kárt okozunk. Régi praktika, de ma már nem működik.

A közösségi fórumokon is gyakran visszatérő kérdés, hogy a traktorok gumiabroncsait fel lehet-e tölteni vízzel. Az első hallásra szokatlan megoldásnak lehetnének előnyei, hiszen a folyadék tömegnövelőként szolgál, ezáltal javíthatja a tapadást, nyomatékátadást, ám azért könnyen vannak hátulütői is.

A német Agrarheute című mezőgazdasági szaklap is körbejárta a témát, és rámutatott néhány érdekes dologra. Például arra, hogy a modern traktorgumik esetében a víz ballasztként való alkalmazása kifejezetten káros, ugyanis rontja a vezethetőséget, de az abroncs rugalmasságát (és ezáltal tapadóképességét) is csökkenti.

Az eljárás ugyanakkor régen valóban mindennaposnak számított a mezőgazdasági erőgépek esetében, így növelték meg a hátsó tengelyre eső terhelést, ami részben javítani tudta a vonóerőátadást. De hangsúlyozzuk, hogy azok még más, egyszerűbb szerkezetű abroncsok voltak. Fagyállót is tettek a vízbe, így télire is a gumiban maradhatott.Az új generációs abroncsok viszont már egészen speciális karakterisztikával rendelkeznek, és a kifejlesztett tulajdonságaik csak akkor érvényesülnek, ha levegővel, nem pedig folyadékkal vannak feltöltve.

A VF (Very High Flexion) abroncsok például akár 40 százalékkal kisebb légnyomással is vezethetők, vagyis működés közben laposabbá válnak, hogy nagyobb legyen az érintkezési felület, és ezáltal jobb legyen a nyomáseloszlás a talajon, és mindez a teherbíró képesség csökkenése nélkül valósítható meg.

Vízzel való feltöltés előtt érdemes észben tartani, hogy az abroncsokat kizárólag levegővel töltve tesztelik, tehát minden „alternatív” megoldás fokozott kockázatot jelent, amire a gyártó nem is vállal garanciát.

(Fotó: zdenekmusil6300/Pixabay)

Címkék: traktor, gumiabroncs, trükk, víz, feltöltés, károkozás, tapadás, vezethetőség, veszély
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...