TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Már nemcsak gázolajat lehet tankolni a traktoraiba, nagy lépést tett előre a Kubota

Már nemcsak gázolajat lehet tankolni a traktoraiba, nagy lépést tett előre a Kubota

Gépesítés - 2023.03.11

Hidrogénezett növényi olajat (HVO) is lehet ezután tankolni a Kubota USA-ban forgalmazott traktoraiba. Ez fontos lépés azt követően, hogy az európai gazdák is hozzájutottak ehhez a lehetőséghez.

Útkeresés zajlik a járműiparban, a gyártók gőzerővel fejlesztenek annak érdekében, hogy a fosszilis üzemanyagok helyett környezetbarátabb megoldásokat találjanak a járművek hajtására. Ebből a forradalomból természetesen a mezőgazdaság sem maradhat ki, most például a Kubota jelentkezett egy újdonsággal.

A japán vállalat közleménye szerint immár növényi olajjal is hajthatók lesznek az Egyesült Államokban forgalomba helyezett traktorjai. Ezt Európában már korábban bevezették, és ha a megoldás népszerűvé válik a tengerentúlon is, akkor alighanem szerte a világon elterjesztik majd.A növényi olaj a HVO-ként rövidített hidrogénezett növényi olajat jelenti, amit használt sütőolaj vagy akár állati zsír, esetleg élelmiszeripari hulladék felhasználásával, illetve növényekből állítanak elő. Minél nagyobb ennek a biokomponensnek az aránya az üzemanyagban, annál kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe. A kibocsátáscsökkenés akár a 90 százalékot is elérheti.

A Kubota bejelentése szerint tehát március 1-től a HVO-üzemanyagok is használhatóak az USA-ban lévő traktorjaik motorjaiban. A gyártó fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindehhez nincs szükség az erőforrás módosítására, vagy szűrőcserére, esetleg a tank átmosására, ha utána esetleg visszatérnénk a hagyományos üzemanyagra.

Némi teljesítménycsökkenés esetleg érzékelhető lesz, ám ez talán nem olyan nagy áldozat a tisztább működés érdekében. A Kubota egyben azt is bejelentette, hogy még idén márciusban előrukkol a 3,8 literes hidrogénüzemű motorjával is.

Címkék: hvo, növényi olaj, tankolás, usa, európa, kubota, traktor, környezetbarát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ösvényen a hucul – Avagy egy kiváló fajta lehetőségei a ...

Készséges, biztonságos, szívós, szerény igényű, nyugodt idegrendszerű, kitartó. Mások szerint viszont makacs, ...