TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
A 60 fokos emelkedő sem jelent akadályt ennek a sokoldalú, távirányítású gépnek

A 60 fokos emelkedő sem jelent akadályt ennek a sokoldalú, távirányítású gépnek

Gépesítés - 2023.02.11

Tucatnyi munkaeszközzel ellátható, távirányítású, precíziós gazdálkodásra alkalmas gépet kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely így a gyakorlatban fejlesztheti az ezzel kapcsolatos technológiákat.

Nem kérdés, hogy a precíziós gazdálkodás a jövő útja az agráriumban. A munkafolyamatok modernizálása, az erőforrások, vegyszerek, műtrágyák, vetőmagok hatékony és okszerű felhasználása mind olyan elemei a gazdálkodásnak, amely környezettudatosságot és fenntarthatóságot eredményez.

Nem véletlen, hogy a felsőoktatásban is kiemelten foglalkoznak már ezekkel a technológiákkal, amelyekhez természetesen kifejezetten erre a célra fejlesztett, megfelelően működő gépek is szükségesek. A bő három évtizedes múlttal rendelkező, fóti székhelyű Agrolánc Kft. adott nemrég hírt arról, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) immár egy újabb géppel vág bele a precíziós gazdálkodás hazai fejlesztésébe.

Az olasz gyártmányú MDB LV500 Pro egy távirányítású, gumihevederes járószerkezetű gép, amely többféle munkaeszközzel is felszerelhető. A felsőoktatási intézmény olyan ipari igénybevételre tervezett gépet keresett, amely képes elvégezni az ültetvényápolás valamennyi munkaműveletét, felszerelhető ültetvényápoló munkaeszközökkel, kompakt méretű és könnyen mozgatható, és lehetőleg távirányítással üzemeltethető.

Ebben sietett segítségükre az Agrolánc az 50 LE-s Yanmar motorral felszerelt, 130 cm munkaszélességű MDB LV500 Pro géppel. Az alacsony tömegközéppontú, gumihevederes kialakítású, távirányítású masina az ergonomikus és egyszerű kezelőfelület segítségével rendkívül könnyen vezérelhető. Az alacsony tömegközéppont révén 60 fokos emelkedőn is gond nélkül végzi a dolgát, miközben a kezelő akár 300 méteres távolságból is követheti.

Az 1280 kg tömegű gép a gumihevederek nagy felfekvő felülete révén alacsony talajnyomással büszkélkedhet, a nyomtávja pedig állítható. Az Agrolánc az eszközt 300 literes gyári permetezővel és szárzúzóval szállította az egyetemnek. Munkaeszközként szárzúzó (kalapácsos és Y késes), hótolólap, hómaró, sószóró, alternáló kasza, körkéses fűnyíróasztal, permetező, árokásó, csörlő, tuskómaró, árokásó, gyűjtős seprőadapter, kanál és gödörfúró csatlakoztatható.
 

Forrás: Agrolánc Kft.

Címkék: mate, egyetem, agrolánc kft., precíziós gazdálkodás, távirányítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...