TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Miért jobb a direkt vetés?

Miért jobb a direkt vetés?

Gépesítés - 2022.11.11

A bolygatás elhagyásával a talaj egészséges életközössége segíti a haszonnövény fejlődését

A nyári aszályt egy jó, kiadós esőben gazdag szeptember követte. A klímakutatók 2050-re várták, hogy Európa elsivatagosodik, legalábbis a délebbre fekvő régiók. Ez a folyamat az utóbbi időben felgyorsulni látszik. A klíma változik, ez normális, a jégkorszakok és felmelegedések periodikusan váltják egymást. Most egy picit más a helyzet, és ezzel szemben mi, kis porszemek nem is tudunk mit tenni. Ez olyan, mint a szelektív szemétgyűjtés, de azért mégis szelektíven gyűjtjük a szemetet, hátha lesz eredménye.

A talajművelés, vetés terén néhányan úgy gondoljuk, lehet tenni valamit a klímaváltozással szemben. Az egyik lehetőségünk az „átkozott” zöldítés! Van, akinek áldás, és van, akinek átok. A kérdés csak az, hogy melyik oldalát nézzük. Többen úgy reagálnak a talajnedvesség csökkenésére, hogy nem végeznek talajmunkát aratás után. Világviszonylatban nagyon sok helyen alkalmazzák a No Tillt, és annak is megvan a magyarázata, hogy miért. Azonban mindezek mellett látni termelőket, akiket nem érdekel a klímaváltozás, továbbra is meggyőződéssel forgatják a földet.

Egy másik helyzet, ami még egy fél évvel ezelőtt határozott irány volt, az egészségesebb élelmiszer, amire volt kereslet, és egyre több irányból mutatkozott rá igény. A kérdés most csak az, hogy egészségesebb élelmiszert fognak-e az emberek vásárolni, vagy kifizetik a villany-, valamint a gázszámlájukat. Egy másik kérdés, hogy az egészségesebb élelmiszert mennyivel költségesebb előállítani, illetve mennyivel lehet kisebb a termés, ha egészségesebb élelmiszert állítunk elő.

Takarónövények szerepe

A takarónövények lényege, hogy a monotermesztésbe néhány hónapra másik növényt iktatunk be (1. kép), amelyet majdnem úgy kellene kezelnünk, mint egy főnövényt, és így gazdagabbá válik a talajélet.

Miért jobb a direkt vetés? 1. kép

Különböző enzimek, cukrok, baktériumok, gombák fognak felszaporodni. A talajt ebben az esetben egy olyan erdőhöz hasonlíthatjuk, amelyet nem ér külső behatás, és beáll az egyensúly. A bolygatatlan természet gondoskodik az egyensúlyról. Ezt a helyzetet szeretnénk elérni a takarónövényekkel is. A takarónövények gyökerei lazítják a földet, így akár a takarónövények szármaradványaiba közvetlenül is lehet vetni a következő kultúrnövényünket.

A Horsch nagyon sokat kísérletezik talajműveléssel és a vetéstechnikával, így a különböző régiókra vagy éppen termesztett fő kultúrnövényre sikerül megfelelő technológiákat kidolgoznia.

A takarónövényeknek köszönhetően különböző enzimek, cukrok, baktériumok, gombák fognak felszaporodni a talajban, és beáll az egyensúly.

Kemény ágy, puha takaró

A vetésnél mindegy, hogy milyen növényt vetünk, nagyon fontos a vetőmag beágyazása és a mélység tartása. De ezenfelül van még valami, amire sokan nem gondolnak. Kemény ágy, puha takaró! – minden magnak ez a megfelelő, még én is így szeretem. Ha megnézzük, az összes Horsch vetőegység hasonlóan épül fel.

A Sprinter csoroszlyában egy ferdén futó csúszótalp tömöríti a vetési síkot, erre kerül a vetőmag, és a talajáram, amely a csoroszlyatest mellett elhalad, betakarja a magokat, majd a gumikerekes henger lehengerli azt (2. kép).

Miért jobb a direkt vetés?2. kép

A Pronto vetőgépeknél a rövidtárcsa után egy gumikerekes henger halad, amely a csoroszlya előtt tömörít, és erre a rétegre jön a vetés. A mélységtartó kerék egyben a henger, is így alakul ki a talajkontaktus (3. kép).

Miért jobb a direkt vetés?3. kép

A növények akkor tudnak a legjobban fejlődni, ha a mag alatt egyenletesen tömörödött réteget találunk. A gyökér így tud egyenletesen lefelé fejlődni, mélyre hatolni. A jó mag alatti talajtömörödés és vetőmagmagárokba való beágyazás, illetve a pontos mélység a záloga a robbanásszerű kelésnek. A robbanásszerű kelés nemcsak a kukoricánál fontos, hanem a kalászosoknál is. Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben még azon régiókban is, ahol év közben jóval nagyobb mennyiségű csapadékot kapnak, mint Magyarországon, egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a fentebb említetteknek (4. kép).

Miért jobb a direkt vetés?4. kép

A növények akkor tudnak a legjobban fejlődni, ha a mag alatt egyenletesen tömörödött réteget találunk.

Avatar, a Horsch legújabb fejlesztése

A legújabb, a köztudatba berobbanó Horsch vetőgép az Avatar. Habár egy tárcsás direktvetőről van szó, egyre többen használják olyan termelők is, akik egyáltalán nem végeznek direkt vetést. A technológia lényege, hogy minden vetőcsoroszlya mellett egy mélységtartó kereket találunk, mint a szemenkénti vetőgépeknél. A vetőmag alá betömörít a mélységtartó kerék, nagyon precízen tartja a vetésmélységet és tökéletesen zárja a vetőbarázdát. A nagy, akár 250 kg csoroszlyanyomás biztosítja, hogy a nagyon kötött, rögös talajokon is biztonságosan tartható a vetésmélység (5. kép).

Miért jobb a direkt vetés?5. kép

A laza talajokon pedig vissza lehet venni a nyomást. A takarónövényekkel borított felületet is gond nélkül be lehet vetni, és azok a termelők, akik aratás után nem szeretnének talajt művelni, a takarónövények vetése előtt ott egy menetben tökéletes mélységtartással és magbeágyazással a tarlóba tudnak vetni (6. kép).

Miért jobb a direkt vetés?6. kép

A logisztika mindig is kulcskérdés a Horschnál. Az elmúlt időben az elszabadult input árak mellett a költségeket úgy is jobban kézben tudjuk tartani, ha a műtrágyát céltudatosan juttatjuk ki a mag környezetébe. A nagy, dupla, tripla tartályok segítségével a vetőmag mellé akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni.

Pontos vetésmélység, robbanásszerű kelés

A jelenlegi, modern növénytermesztésben nem az a kérdés, hogy 12,5 15 vagy 25 cm a sortávolság, hanem az, hogy a vetőmag milyen pontosan kerül a talajba! 10-15 éve még az számított, hogy ha 12,5 cm-ről 15 cm sortávra megyünk, akkor lesz-e terméskiesés. Nem lett, csak biztonságosabbá vált a vetés, mulcsos körülmények közepette például a Pronto vetőgépek eltömődésmentesen működnek. Működik a 15 cm-ről akár 25 cm-re történő váltás, hiszen még pontosabb a vetésmélységtartás, bármilyen körülmény között (7. kép)! Egy kicsit nagyobb sortávban akár egészségesebb is lehet a növény, ugyanis a levegő jobban átjárja. Ez már bizonyított a biotermesztésben.

Miért jobb a direkt vetés?7. kép

Mindezek fontos technológiai megoldások, a véleményem azonban továbbra is az, hogy ha minden termelő a parcellái szélében minden évben egy gyümölcsfacsemetét elültetne, akkor már elindulnánk a szebb jövő irányába.

Szász Zoltán

+36 30 743 0302

Címkék: vetés, vetőgép, direkt vetés, horsch, pronto, avatar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem az állattenyésztés a felelős a globális ivóvízkészletek ...

Újabb téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az ...