TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
A talaj humusztartalma növelhető

A talaj humusztartalma növelhető

Gépesítés - 2022.09.19

Az éltető csapadék megkötésének sosem volt még ekkora jelentősége.

Nagyon sokan csak nézünk, és nem értjük, hogy mi miért történik. Miért van felmelegedés, miért nincs eső, és a háború is úgy kezdődött, hogy „a komám visszaütött”? Óriási a szárazság, és nemcsak az ország keleti felén, hanem már a Dunántúlon is vannak régiók, ahol kezd felszáradni a kukorica. Mit lehetne tenni, hogy az igen kevés csapadék mellett mégis termelni tudjunk? Mi lenne a megoldás: No Till, Min Till, Strip Till?

A legfontosabb, hogy azt a csapadékot, ami lehullott, valahogy a földön, földben tudjuk tartani. Ehhez szükség van a humuszra és a felszín borítására, az előző vetemény szármaradványának és a talajművelésnek az összhangba hozására. Humuszt nem tudunk egyik napról a másikra sokat teremteni, azonban a szármaradványokkal, esetleg a takarónövényekkel lehet valamit kezdeni (1. kép).

h1

1. kép: Cultro 9 TC – ultrasekély tarlóhántás

A vetésforgóban, amikor a gabona után kukorica következik, a gabona utáni tarlóhántást érdemes sekélyen elvégezni rövidtárcsa vagy dupla késhenger segítségével, az árvakelést is csak sekélyen dolgozzuk be a talajba. Az alapművelést végezzük LD vagy ULD kapákkal szerelt, szűk húzástávolságú kultivátorral. Az alapműveléssel egy menetben augusztus végén, szeptemberben elvégezzük a zöldítést, a takarónövények vetését is. A kikelt növények így fognak a legkevésbé vizet elpárologtatni a talajból. A takarónövényeket terminálhatjuk a november–decemberi faggyal, vagy akár februárig állva hagyhatjuk (2. és 3. kép).

h2

2. kép: Joker RT – takarónövény-terminálás

A szemenkénti vetés előtt esetleg a talaj kap még egy sekély művelést, vagy ha nem, akkor mehet a vetés. A modern vetőgépek már mind rendelkeznek sortisztító, rögterelő eszközökkel, amelyek a vetett sor elől a takarónövény szármaradványát elkotorják. A lefektetett takarónövény a reggeli harmatok hatására visszanedvesíti a földet, védi a napsugaraktól a felmelegedéstől, a nagy mennyiségű kipárolgástól.

h3

3. kép: Cultro 3 TC és Joker 3 CT – takarónövény-terminálás

A precíz vetés a maximális termés egyik alapja

A kukorica egyöntetű, robbanásszerű kelése az egyik alapja a nagy termésnek. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a vetőmagokat pontos mélységbe helyezzük. Ez ugyan még nem elégséges, mert ebben a mélységben nedvességnek is kell lennie, ezért az intenzív talajművelés mellett érdemes olyan tavaszi magágykészítőt használni, amelynél a gép elején merev késeket találunk. Ez egyenletes altalajt hagy maga mögött, ahol a víz mindenütt egyenletes magasságban van. A takarónövénnyel borított föld felszínét késhengerrel mozgathatjuk vagy direktbe vetünk (4. kép).

h4

4. kép: Maestro AutoForce – automatikus hidraulikus csoroszlyanyomás-illesztés

A pontos mélységtartás egyik záloga a csoroszlyanyomás. A Maestrón AutoForce rendszer működik, amivel mindig akkora nyomást kap a csoroszlya, hogy pontosan tartsa a mélységet. A keményebb foltokon megnő a nyomás, a lazább részeken csökken. Az AutoForce előnye, hogy nedvesebb körülmények között a vetőbarázda környéke nem lesz feleslegesen túltömítve.

Az egyöntetű kelést még más tényezők is befolyásolják, ilyen a magbeágyazás. A vetőbarázda aljára került vetőmagot miként fogja körül a föld? A kötött talajokon dolgozók ismerik azt a jelenséget, amikor a vetőbarázdát nem tudják összezárni, vagy vetés után megnyílik. A barázdazárást és a mag jó beágyazását a Maestrónál az ujjas tömörítőkerekekkel érik el (5. kép).

h5

5. Kép: Maestro ujjas tömörítőkerekek a még jobb magbeágyazásért

A vetőmagnak meg kell adni mindent, így nagyon oda kell figyelni a környezetére. Ezért érdemes a traktorkerekeket és a vetősorokat úgy igazítani, hogy a traktor nyomába ne vessünk, ezenfelül a mélységtartó kerekekből is érdemes a RID típusút választani, ugyanis ezzel a vetőbarázda falát tovább kíméljük, és feleslegesen nem tömörítjük.

Optimális műtrágya-kijuttatás

A műtrágya helyzete egyre érdekesebb. Az ára a válság kezdetén elszállt, de a terményárak is követték, most azonban az ára tovább növekedett, viszont a terményeké éppen csökkenőben vannak (6. kép).

h6

6. kép: Maestro 8 DV nagy, osztott műtrágyatartály és mikrogranulátum

A műtrágya-kijuttatás megfelelő módja segítheti a jobb hatásfok elérését. Azt már nagyon régóta tudjuk, hogy a depóműtrágyázásnak mekkora előnye van. Azonban addig, amíg nem fáj, nem nagyon szoktunk a bevált technológia megváltoztatásával foglalkozni (7. kép). A Tiger vagy Terrano kapák mögé az alapműtrágyában az éves igényt depóba kijuttatva (kálium 100%, foszfor 80%) az egyik legköltséghatékonyabb megoldás. A Partner osztott tartályokban a monoműtrágyákból a leghatékonyabb keveréket tudjuk előállítani. A talaj és a növény igényeit összefésülve egyik elemből sem lesz sok vagy kevés.

h7

7.  kép: Partner HT és Terrano – depóműtrágyázás

A Horsch technológia lehet a nyerő a változó és egyre szélsőségesebb körülmények között!

 

Szász Zoltán

+36 30 743 0302

Címkék: talaj, tarlóhántás, Horsch, humusz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...