TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Frissítette és okosította takarmányrendező robotját a DeLaval

Frissítette és okosította takarmányrendező robotját a DeLaval

Gépesítés - 2022.09.18

A négy éve bemutatott, automatikusan működő gép még több adatot képes a telepirányítás rendelkezésére bocsátani, miközben akár napi 3 literrel is növelheti a tejtermelést egyedenként.

A svéd DeLaval története másfél évszázadra nyúlik vissza, az alapító Gustaf de Laval ugyanis az 1870-ben években kezdett gépeket készíteni a tehenészetek számára. A ma már a Tetra Laval csoporthoz tartozó cég az eszközeivel a tejtermelés emelését, az előállított termék minőségének javítását, valamint az állatok jólétének növelését célozza meg.

A DeLaval 2018-ban mutatta be OptiDuo takarmányrendező robotját, amely a közelmúltban máris kisebb ráncfelvarráson esett keresztül. Nemcsak a külseje változott meg, hanem több funkciót is kapott, például a korábbinál sokkal több adat összegyűjtésére képes munkavégzés közben, és ezzel jelentősen megkönnyíti a telepirányítók munkáját.

Az OptiDuo előnye, hogy nemcsak visszatolja a takarmányt a jószágok elé, de előtte újrakeveri, így mindig friss eleség jut a teheneknek. Eddig mintegy 1500 darabot értékesítettek az önműködő gépekből, amelyeknek köszönhetően akár 3 literrel is nőhet a napi tejtermelés egyedenként. Az állatok szívesen fogyasztják az újrakevert tömegtakarmányt, miután a robot elhaladt előttük, az etetőkorlát újra benépesedik.

Az OptiDuo immár abrakszóróval is ellátható, és könnyen feltölthető abrakkal, miközben a berendezés a töltőállomáson van. A viszonylag kis méretű (1,65 méter hosszú, 1,2 méter széles, illetve 1 méter magas) robot a takarmányt a menetirány szerinti jobb oldalra rendezi, és 5 méter/perc sebességgel halad. Természetesen a nap 24 órájában, előre meghatározott terv szerint, folyamatosan működik. Ha az útjába ember, állat vagy más váratlan akadály kerül, a fejlett navigációjának köszönhetően automatikusan leáll, majd újraindul, miután az út ismét akadálymentessé válik.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...