TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Fenntartható növényvédelem LEEB gépekkel – A cél: csak oda permetezni, csak annyit és csak akkor, amikor arra szükség van

Fenntartható növényvédelem LEEB gépekkel – A cél: csak oda permetezni, csak annyit és csak akkor, amikor arra szükség van

Permetezéstechnika - 2022.07.17

A növényvédő gépek egyre gyorsabban fejlődnek. Mind több helyről halljuk, hogy már kamerával is fel lehet szerelni őket, és csak azt a területet fújják le, ahol gyomot érzékelnek. Ez mind nagyon jó és nagyon szép, hiszen a termelő sok növényvédő szert meg tud spórolni. De az állomány többi részével hogy állunk? A kijuttatott mennyiség egyáltalán megérkezik-e a célfelületre?

A LEEB permetezők továbbra is aktív szórókeret-vezérléssel vannak felszerelve. Ennek következtében nagyon pontos a szórókeret vezetése, így biztosított, hogy a kijuttatott szer a legnagyobb százalékban oda kerüljön, ahova szántuk. Ha a tarlókezelést vesszük példának, nagyon nagy szárazság idején találkozunk hasonló esetekkel, mint mondjuk Ausztráliában, Kazahsztánban, hogy a tarlón csak emitt-amott van zöld növény, így nem érdemes az egész felületen gyomirtást végezni, csak ezeket a foltokat kell permetezni.

Lássuk meg a gyomokat!

Állományban már nehezebb a gyomot megkülönböztetni a kultúrnövénytől, de idővel erre is képes lesz a mesterséges intelligencia. A gyomirtásnál ráadásul léteznek a látható gyomok mellett olyan megbújt gyomok is, amelyeket a kamera nem vesz észre, mert például egy rög árnyékában vannak. A LEEB kétféle rendszert fejleszt, az egyikben drónnal felvételezett és számítógépben feldolgozott térképet kap a permetező, a másikban a szórókeretre felszerelt kamerák végzik el ezt a feladatot. Ezekkel a gépekkel a gyomirtás mellett másmilyen növényvédelmet is végzünk. És mindig az a kérdés, hány százalék növényvédő szer érkezik meg a célfelületre, mert minél távolabb van a szórókeret a célfelülettől, annál nagyobb a veszteség! (1. kép)

leeb1

1. kép: Elsodródás csökkentése – minél közelebb a célfelülethez!

Az időfaktor

A permetezés helyesen megválasztott idejének nagyon nagy jelentősége van a növényvédelemben! Egyrészt szempont, hogy bejusson a növénybe a kijuttatott szer, másrészt viszont a növényvédő szer feloldja a viaszréteget a bejutáshoz, és így egy szárazabb periódusban a kultúrnövény is megsínyli a permetezést. Ezért érdemes különböző stratégiákat felállítani, hasonlóan, mint a Formula 1-ben, hogy képesek legyünk a gyors reagálásra. Itt nem a szomszéd az ellenfél – habár lehet, hogy éppen igen –, hanem legtöbbször a természettel küzdünk! (2. kép)

leeb2

2. kép: Leeb 4 AX: 50 cm a célfelületig

Sok múlik a fúvókákon

A gyomirtás is érdekes kérdéseket vet fel: ha látunk egy gyomnövényt, akkor mekkora területet fújunk le körülötte? Például acatot foltokban találunk a földjeinken, akkor jobbra-balra, előre-hátra mekkora védősávot permetezzünk? A LEEB növényvédő gépeken a fúvókák osztása 25 cm is lehet. Ezzel az 50 és 75 cm re vetett kultúrnövények sávpermetezését nagyon könnyen és egyszerűen elvégezhetjük! Kétféle módon irányíthatjuk a permetezőgépet: GPS-antenna segítségével, illetve hasonlóan a sorközművelőkhöz, kamera használatával. Egy feltétele van a sikeres sávpermetezésnek, hogy a vetésnél a sorok tökéletesen csatlakozzanak. A kapásnövényeknél sávpermetezéssel már nagyon sok mindent meg tudunk oldani. Például gyomirtó szert juttathatunk a növényre, kevesebbet a sorok közé, mást vagy nagyobb mennyiséget vagy akár egyáltalán semennyit, abban az esetben, ha mindenképpen végzünk sorközművelést.

A lehető legnagyobb és legjobb borítottságot 25 cm fúvókaosztásban úgy érjük el, hogy a lapos és dupla sugaras fúvókák váltakozva vannak a szórókereten. Kísérletek kimutatták, hogy az így kialakított fúvókaosztással lehet a legjobban az akadályok mögé bejuttatni a növényvédő szert. (3. kép)

leeb3

3. kép: Az eredeti 25 cm-es fúvókaosztás, 50 cm-re dupla sugarú, köztük 25 cm-re lapos sugarú

Amikor magas állományban az állomány aljára szeretnénk vizet lejuttatni, akkor erre a legalkalmasabbak a 80 vagy 90 fokos fúvókák. Szeles időben ezekkel a fúvókákkal jóval kisebb az elsodródás is, de a használatukhoz szintén a 25 cm-es fúvókaosztás ajánlott.

Az elsodródás csökkentésével a veszteséget is csökkentjük. Az elsodródott cseppek ugyanis a súlyuk miatt esnek a növényre, és amennyiben nem érik el elég gyorsan a növényt, elpárolognak. Erre is nagyon oda kell figyelni! (4. kép)

leeb4

4. kép: A 30 cm-es célfelületig levő távolság az realitás

LEEB, a növényvédelem mestere!

Szász Zoltán

+36 30 743 0302

 

 

 

 

Címkék: permetezőgép, permetezés, Horsch, Leeb
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...