TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Milyen gépet vesz a magyar gazda? – Egyre nagyobb a kereslet a technológiai fejlesztésekre

Milyen gépet vesz a magyar gazda? – Egyre nagyobb a kereslet a technológiai fejlesztésekre

Gépesítés - 2022.06.13

Április elején jelent meg az Agrárközgazdasági Intézet 2021 erő- és munkagépvásárlásait összegző, a tendenciákat elemző tanulmánya. Ebből egyebek közt kiderül: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 232,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket tavaly, ami 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre pedig 72 milliárd forintot fordítottak.

mgepetck

A modern, precíziós gazdálkodásra alkalmas munkagépek legtöbbször megnövekedett elektromos és hidraulikus teljesítményt is követelnek erőgépoldalon

Hogyan készült?

A statisztikai jelentés a Mezőgazdasági gépek forgalma című, 1270-es nyilvántartási számú Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) keretében végzett adatgyűjtés alapján készült. Az adatszolgáltatás a mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalkozások számára kötelező, teljes körű, és a közvetlenül mezőgazdasági termelők részére értékesített mezőgazdasági gépek mennyiségéről és értékéről nyújt információt. A statisztikai felmérés 164 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentését tartalmazza.

A MEZŐGAZDASÁGI GÉP- ÉS ALKATRÉSZ-ÉRTÉKESÍTÉS ALAKULÁSA 2009–2021 KÖZÖTT

mgepgraf12

Az 50–100 lóerős traktorok a legnépszerűbbek

A magyarországi mezőgéppiacot a fokozatos fejlődés jellemzi, a hazai agrárgéppark egyre korszerűbb az elmúlt években tapasztalt gépcseréknek köszönhetően is. A gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat, 2020-ban a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom megközelítette a 256 milliárd forintot, 2021-ben pedig meghaladta a 304 milliárd forintot. Számos pályázati forrás támogatja a gépbeszerzéseket, és az NHP lezárulását követően, 2021 szeptemberében új támogatott hitel- és lízingkonstrukciók jelentek meg, s kedvező beruházási környezetet teremtettek a kialakult terményárak is. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 232,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a géppark megújítására. Ez a forgalom, a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére, 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A gazdálkodók 72 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 14 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A teljes értékesítésen belül a traktorok 35, a gabonakombájnok pedig 11 százalékos részarányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati és keleti, illetve távol-keleti márkákból 2021-ben az egy évvel korábbi időszakához képest 330-cal több, azaz 3383 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 78,6 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 16 százalékkal nőtt az eladás, 1071 darabra volt vevő. A 141–190 LE-s, úgynevezett „farmmindenes” csoportba tartozókból 13 százalékkal nőttek az eladások, a 191–260 LE-s traktorokból 16 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a 260 LE fölötti traktorokból jelentősen csökkent az értékesítés. Vevőre talált ezenkívül még 17 gumihevederes traktor is 2 milliárd forint értékben. A gabonakombájn-piac ugyancsak bővült, 2021-ben 252 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg 2020-ban 242 kelt el. Az eladások 26,3 milliárd forint összértéke 4 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat.

2020-ban a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom megközelítette a 256 milliárd forintot, 2021-ben pedig meghaladta a 304 milliárd forintot.

FŐBB MEZŐGAZDASÁGI ERŐ- ÉS MUNKAGÉPEK ÉRTÉKESÍTÉSE 2020–2021 KÖZÖTT

mgepgraf2.1

Minden eddiginél több öntözőberendezés fogyott

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (6050) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 18 százalékkal nőtt az értékesítés 2021-ben az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést, és 11 önjáró gyümölcsbetakarítót is üzembe állítottak. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből 16, vetőgépekből 22 százalékkal volt nagyobb az eladás, mint egy évvel korábban. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (997 darab) képviselik. A vetőgépekből a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (517 darab), 19 százalékkal többet, mint 2020-ban. A növényvédő gépek iránti kereslet 9 százalékkal haladta meg 2020. évi értékesítést. A piacra került 1270 növényvédő gépből 929 függesztett, illetve vontatott, míg 58 önjáró szántóföldi permetezőgép, 170 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók iránti kereslet 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat, ezen belül 17, illetve 12 százalékkal nőtt a rendkezelők és a fűkaszák forgalma. A bálázógépekből 31 százalékkal nőtt az eladás, összesen 442-t értékesítettek, ezek közül 414 hengerbálázó volt. Mellettük 71 új bálacsomagoló gép állhatott munkába nyáron, ez a tavalyinál jóval (–47%) kevesebb. Az öntözőgépek eladása viszont jelentősen növekedett, 9,7 milliárd forint nagyságrendben telepítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket 2021-ben, míg 2020-ban 5,8 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 10 százalékkal nőtt, pótkocsikból 1 százalékkal értékesítettek többet, összesen 1029 darabot adtak el 2021-ben – áll az Agrárközgazdasági Intézet tanulmányában.

A mezőgazdasági munkagéppiacon legnagyobb darabszámban (6050) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 18 százalékkal nőtt az értékesítés 2021-ben az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva.

Hogy látják mindezt a forgalmazók?

A kamatok emelkedése nem kedvez a hitelpiacnak

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingvezetője, a gépgyártókat és -forgalmazókat egybegyűjtő Megfosz kommunikációs vezetője lapunk érdeklődésére jelezte: a gazdákat – a pályázatoknak köszönhetően – leginkább a precíziós megoldások érdeklik a technológiai fejlesztések közül. Emellett fontosnak tartják a kényelmi opciókat, a robotkormányzást, a terv szerinti kijuttatás, a döntéstámogatás eszközeit, amelyek ma már szintén elérhetőek a cégeknél. Az általuk hasznosnak tartott megoldásokra akár magasabb összegeket is hajlandóak áldozni. Az idei év eddigi gépforgalmának 60-70 százaléka realizálódott pályázatokból, de a tapasztalatok szerint ahol valamiért elengedhetetlen a gépbeszerzés, pályázati forrás viszont nem áll rendelkezésre, a gazdák kedvezményes hiteleket vesznek fel és abból valósítják meg a fejlesztést. A jövő tendenciája azonban biztosan nem ez lesz az emelkedő hitelkamatok miatt.

mgepclaas

2021-ben 17 darab gumihevederes traktor talált gazdára

Távolról is tudnak segíteni

A John Deere traktorokat (és munkaeszközöket) is forgalmazó KITE Zrt.-nél Orbán Ernő gépkereskedelmi üzletág-igazgató válaszolt kérdéseinkre. Tőle megtudtuk: ma már alapvető elvárás a gazdák részéről az automata kormányzás, az erőgép dokumentációs képessége egy olyan műholdas antennarendszerrel és vezérlőmonitorral, amelyen keresztül üzemeltethetők az erőgép mögé kapcsolt intelligens munkagépek. A modern precíziós gazdálkodásra alkalmas munkagépek legtöbbször megnövekedett elektromos és hidraulikus teljesítményt is követelnek erőgépoldalon, így a gépberuházás tervezésekor, a specifikációk összeállításánál ezek is igényként fogalmazódnak meg. Ami talán még nem teljesen tudatosult a felhasználókban, de a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a biztonságos gépüzemeltetésben, az az egyre több John Deere erőgép esetében már elérhető Expert Alert funkció, amely egy díjmentes szolgáltatás, viszont tulajdonosi beleegyezés és MyJohnDeere fiók szükséges az aktiválásához. Az aktiválás után a gép forgalmazója (esetünkben a KITE Zrt. szakembere) különböző figyelmeztetéseket kap a gép állapotát illetően, amivel a nagyobb meghibásodások vagy a helytelen üzemeltetés proaktív módon megelőzhető, így jelentős kiadások kerülhetők el az időben történő beavatkozásokkal. Mondani sem kell, mekkora különbséget jelenthet ez a funkció akár két ugyanolyan John Deere traktor között is.

mgepkite

Egyre többször jelenik meg igényként a fenntarthatóság, azon belül is a talajvédelem, így a speciális járószerkezetekkel ellátott erőgépekre is több ajánlat készül. Növekvő érdeklődés övezi a 7R traktor modelleknél elérhető ún. „EZ-Ballaszt” opciót, amivel minimális időráfordítás mellett több mint másfél tonnával növelhető a traktor önsúlya, így könnyen optimalizálható a traktor vonóerő-leadása könnyebb munkáról nehezebbre történő átálláskor. Mivel a mai alapfelszereltégű erőgépek kényelmi és komfortfunkciói messze felülmúlják múltbéli társaikat, ha valamit mégis mellőzni kell, akkor inkább a kényelmi, extrakomfort-opciókat hagyják el a beruházók, mintsem a hatékony termelés szempontjából egyre kritikusabb intelligens traktorfunkciókat, extra képességeket. 

A fent említett erőgépekbe épített modern technikai megoldások sokszor már a gyári alapspecifikáció részét képezik, így a beruházás mérlegelésekor sok elem beszerzése nem feltétlenül képezhet döntési pontot. A vásárló a gépbe építve megkapja annak a tudásnak a lehetőségét, amivel hatékonyan termelhet. A fő kérdés és választási lehetőség inkább az, hogy a felhasználó tud-e, akar-e élni a gépbe épített tudással, milyen mértékben használja ki a gépben lévő csúcstechnika adta lehetőségeket. A jelenlegi piaci környezetben és árak mellett a beruházás igazán megdrágulhat, ha a gépbe épített tudást és potenciált egyáltalán nem vagy csak részlegesen használják ki.

Kérdésünkre Orbán Ernő azt is elmondta: többéves adatokat nézve az értékesített traktorok kétharmada a 150 LE feletti kategóriából kerül ki. A felhasználói igények és az azzal összhangban lévő gyártói fejlesztések is a nagyobb teljesítményű (természetesen nem csak motorikus teljesítményről van szó) traktorok irányába mutatnak.

Mind a pályázati támogatásoknak, mind az államilag támogatott hiteleknek kulcsfontosságú szerepe van a mezőgazdasági gépberuházások alakulásában – fogalmazott a szakember. – A világtendencia a már említett egyre nagyobb teljesítményű, csúcstechnikával felszerelt erő- és munkagépek felé tart, melyek elengedhetetlen elemei a modern, biztonságos és hatékony mezőgazdasági termelésnek. Ezen korszerű gépek előremutató és progresszív műszaki fejlesztések eredményei, amit a gyártók be is áraznak a termékeikbe. A mezőgépek árai a jelenlegi bizonytalan globális piaci helyzet nélkül is évről évre növekedést mutatnak, így a tisztán saját forrásból történő beruházás egyre kevésbé jellemző. A sajáterő-képzés fontos eleme lehet viszont a használtgép-beszámítás, ahol egyre inkább az a vásárlói elvárás és piaci tendencia mutatkozik, hogy a biztos forrásból származó, folyamatosan hivatalos márkaszerviz által felügyelt, gondosan üzemeltetett és karbantartott használt gépek jelentenek értéket.

A korszerű gépek előremutató és progresszív műszaki fejlesztések eredményei, amit a gyártók be is áraznak a termékeikbe. A vásárló pedig megkapja annak a tudásnak a lehetőségét, amivel hatékonyan termelhet.

Hagyományostól az ultramodernig mindenre van kereslet

Az elsősorban munkaeszközöket forgalmazó Horsch tanácsadója, Szász Zoltán tapasztalatai azt mutatják: termelője válogatja, hogy mennyire érdeklődik valaki a technikai újdonságok iránt, ugyanis – ahogy fogalmazott – „vannak még sokan, akik ugyanúgy szántanak, mint régen”, miközben mások már elindultak a modernebb rendszerek felé, és egyre többen vannak olyanok, akik már napi rendszerességgel élnek a tudomány és technika adta lehetőségekkel. Az ultramodern szemlélet terjedése inkább a kukoricavetőgépeknél és a permetezőknél jellemző. Hozzátette azt is: idén majdnem az összes beruházás pályázati forrásból realizálódik, miközben az elmúlt években nagyon sokan támogatott hitellel vásároltak.

mgepPronto 6 DC Product Image

Pronto 6 DC PPF műtrágyázós aprómag-vető gép MiniDrill-lel, az egyik legkeresettebb munkaeszköz a Horschnál

Rugózott kabin és első híd

mgepmolnariMolnár István, a New Holland termékmenedzsere

 

A New Holland traktorok és betakarítógépek hivatalos magyarországi forgalmazója, az AGROTEC Magyarország Kft. részéről Molnár István New Holland-termékmenedzser érdeklődésünkre azt mondta: az erőgépek esetében a különféle technológiai megoldásokkal megoldott robotkormányzási és ISOBUS munkagépvezérlési technológiák egyre nagyobb térnyerése figyelhető meg, amit a hazánkban jelenleg elérhető precíziós géppályázati lehetőségek is felerősítenek. Az RTK vezérlőjel használatával akár 2,5 centiméteres kormányzási pontosság is elérhető. Ezt lehet kiegészíteni a flottakövetési szolgáltatást nyújtó telematikai megoldásokkal. Mint fogalmazott: a legmodernebb precíziós megoldások használata üzemanyag, vetőmag, növényvédő szer vagy a műtrágya ideálisabb felhasználását eredményezi, a fajlagos költségek és a műveleti idők ezáltal csökkennek, ugyanakkor a termésátlagok növekednek, így javítva a gazdaság versenyképességét.

Az értékesítéseket vizsgálva évről évre megfigyelhető, hogy az átlagos erőgép-motorteljesítmény kismértékben ugyan, de folyamatosan növekszik – közölte a szakember. – A keresett erőgépek motorteljesítményét ugyanakkor leginkább természetesen az adott gazdaság szántóföldi területeinek mérete, valamint az ott használt munkagépek teljesítményigénye határozza meg. Technológia tekintetében egyre inkább a rugózott kabinnal és rugózott első híddal szerelt, minél magasabb komfortfokozatot és nagyobb hidraulikus teljesítményt nyújtó traktorok a keresettek. Ma Magyarországon az erőgép-értékesítések legnagyobb része a különféle géppályázati támogatások felhasználásával valósul meg. Saját forrást, azaz önerőt minden finanszírozó bank kér az ügyfelektől, a banki hitel és leasingmegoldások pedig egyaránt népszerűek.

A precíziós megoldások használata az input anyagok ideálisabb felhasználását eredményezi. A fajlagos költségek és a műveleti idők ezáltal csökkennek, ugyanakkor a termésátlagok növekednek, így javítva a gazdaság versenyképességét.

Pronto 6 DC PPF műtrágyázós aprómag-vető gép MiniDrill-lel, az egyik legkeresettebb munkaeszköz a Horschnál

 

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, New Holland, mezőgazdasági gépek, precíziós gazdálkodás, vetőgép, John Deere, CLAAS, Horsch, Axiál Kft., Pronto , KITE Zrt., Agrotec Magyarország Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...