TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Vetőgépet a talajhoz – A Horsch szerint a hibrid mezőgazdaság a jövő útja

Vetőgépet a talajhoz – A Horsch szerint a hibrid mezőgazdaság a jövő útja

Vető- és talajművelő gépek - 2022.02.17

A hosszú téli estéken hátradőlve, az internetet böngészve vagy éppen a vadászlesen a gazdatársakkal konzultálva várjuk a csonka Agromasht és a csapadékot. Az új év hajnalán akár azt a célt is tűzhetnénk magunk elé, hogy próbáljunk egészségesebb élelmiszert előállítani és a fenntarthatóságot is szem előtt tartani. Ugyan minden nehézséget mi sem tudunk áthidalni, de a Horsch a gépeit és technológiai tudását ennek a célnak rendelte alá.

h1jpg

Pronto 6 DC PPF – vetés és műtrágyázás egy menetben

Az új év kezdetén is szokatlan meleg köszöntött ránk. Inkább március elejeire hasonlított az időjárás, mint december végire – január elejire, ami a későn vetett vagy gyengébben fejlett növényeknek kedvez. Van egy kis szerencsénk is, mert valamennyi csapadék is hullott, az is igaz, hogy kellene még, mert sok helyen év végéig nagyon sok hiányzott. Megalakult az új német kormány, a zöldekkel együtt, majd meglátjuk, milyen lesz a viszonyuk a mezőgazdasághoz.

Az egészség fontos! Kezdje a talajánál

Az elmúlt néhány évben egyre többen szeretnének egészségesebben, kiegyensúlyozottabban élni. Hogy ez mennyire fog tetszeni a nyugdíjkasszának, nem tudom. A lé­­­
nyeg, hogy nagyon sokan egészségesebb élelmiszert keresnek. Ebbe az irányba kell elmozdulni! A mulcsos technológia, a gazdag talajélet már jó kezdet. Ezt kell továbbvinni. Minél egészségesebb a talaj, annál egészségesebb lesz a növény is. A minap olvastam, hogy míg 1940-ben a szervezetünkben egyáltalán nem volt kimutatható szintetikus vegyszer, addig mára 300-500 vegyszer nyomait lehet megtalálni (alkotoenergia.hu, 2020. július). Azt is tudjuk, hogy csak biológiai termesztés mellett nem sokáig tudnánk a Föld lakosságát táplálni. A megoldás a hibrid mezőgazdaság lehet!

h2jpg

Szemenként vetett búza – egyenletes kelés, egyöntetű állomány

A kalászos gabonák termesztése egyszerűbb is lehetne. A növényvédelem sokszor a nagy terméshozam elérése érdekében történik. Amennyiben igen sűrűn vetjük a növényeket, elkezdenek egymással konkurálni és felnyurgulnak. Gyérebben és relatív egyenletes tőtávolságban erőteljesebb, stabilabb lábon álló növények fejlődnek. Az egyenletes távolságban álló, alacsonyabb csíraszámú állomány egyenletesen fejlődik, jobban bokrosodik, a levegő jobban átjárja, így a gombásodásra is kevésbé fogékony. 
A zöld hullámban kevesebb műtrágyát lehet majd kiszórni, ez azt jelenti, hogy kisebbek lesznek termések. A pontosabb vetés következtében az egyes növényeknek nagyobb terület fog jutni a táplálék összeszedésére, és kevesebb növényt vagy sarjat veszítünk majd a bokrosodás után. A kísérletekben azt is tapasztaltuk, hogy az oldalhajtásokon fejlődő kalászok közel egyenértékűek voltak a főkalásszal.

h3jpg

Sprinter 6 ST

Hogyan vessünk jól?

Amennyiben túl mélyre vetünk, a gyökérnyak lesz igen érzékeny, fogékony a betegségekre. Ezenfelül a bokrosodási csomó túl mélyre kerül, így nem bokrosodik, vagy csak 1-2 sarjat hoz.

10

Singular csoroszlya a magfogó kerékkel

Miért vetünk túl mélyre? Általában azért, mert túl rögös a vetőmagágy, és a 2-3 cm mélységben nem nagyon találunk aprómorzsás talajt, amiben a vetőmag ki tudna kelni. Emiatt el kell gondolkodni azon, hogy mit lehetne csinálni, milyen talajműveléssel tudnánk elkerülni a felrögölést. Aki olyan kötött talajokon gazdálkodik, hogy bármilyen időjárás mellett csakis rögös talajt tud készíteni, annak a vetőgépet kell a talajhoz választania.

h4jpg

Duett csoroszlya – vetés és műtrágyázás egy menetben

A Pronto-elv megoldást kínál sok mindenre, de azért nem tud mindent megoldani. A vetőgép elején a rövidtárcsa aprít-kever, a gumikerekes henger tömörít és egyengeti a talajfelszínt. Erre az autópályára jön a vetőcsoroszlya. A Horschnak sikerült egy szemenkénti vetésre alkalmas vetőcsoroszlyát adagolóval készítenie. A technika működik, egyetlenegy feltétele van, hogy kalibrált vetőmagot kapjunk. Ez jelenleg a legnagyobb kihívás! Azonban a szemenkénti adagoló nélkül is van előnye, ugyanis a magfogó kerék hatására a vetőmagvak jobban beágyazódnak a talajba, így még egyenletesebb és biztonságosabb a kelés.

h5

Sprinter ikersávos vetésés a műtrágya a sávok között, alatt

A nagyon kötött, nehéz talajokra a Horsch­nak van egy régi megoldása, új köntösben. Ez a Sprinter vetőgép. A Sprinter 250 kg-os rugós taggal tartja a csoroszlyáit a talajban. A Duett csoroszlya ikersávba osztja a vetőmagot, így a bejárt felület 35%-a bevetésre kerül. A csoroszlya tulajdonképpen kisebb talajmunkát is végez, és a vetőmagot a visszatömörített talajra helyezi, amire a csoroszlya mellett elhaladó fellazított és közben szeparált talaj kerül. A vetőmag a kemény ágyon fekszik, és puha takaróval van fedve.

h8

Duett csoroszlya

A gabona vagy apró magvak vetése egyszerűnek tűnik, de aki nemcsak vetni akar, hanem maximalizálni a terméspotenciált, a helyhez igazodva a legoptimálisabb időben és technológiával tudja csak elérni.

10

Pronto 9 DC –Pronto 9 DC –vetés egy menetben a Tiger AS után

 

h7

Pronto PPF rendszer

 

Szász Zoltán
+36 30 743 0302

Címkék: vetőgép, vetés, csoroszlya, Horsch, Pronto , vetőcsoroszlya, Sprinter
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ANImashExpo a MATE szakmai partnerségében

Új kiállítással bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik az ANImashEXPO-t, melynek célja, ...