TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Magyar mezőgépgyártás: merre vezet az út?

Magyar mezőgépgyártás: merre vezet az út?

Gépesítés - 2022.01.27

Emelkedő nyersanyagárak, dráguló energia, 
gyengülő forint – milyen évre számíthatnak 2022-ben 
a magyar tulajdonú mezőgépgyártó vállalkozások? 
Ennek jártunk utána a 30 éves Megosz segítségével.

A 2008-ban kirobbant legutóbbi gazdasági világválságot természetesen a globális mezőgépgyártás is megsínylette. Az értékesítésben nagyjából 10 százalékos visszaesést tapasztalhattunk, de amint véget ért a krízis, lényegében rögtön bekövetkezett a visszapattanás, mégpedig a korábbi növekedési trendet követve. „A világpiacon a jelenlegi járványhelyzet okozta stagnálás után szintén emelkedés prognosztizálható, mert a mezőgépek iránti igény, normál körülmények között, évente 5–7 százalékkal nő a világban” – mondta el az AgrárUniónak Fenyvesi László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (Megosz) főtitkára. Magyarországon a mezőgéppiac – a kormány gazdaságtámogató intézkedései kapcsán – sokkal kedvezőbben alakult, például az elmúlt esztendőben a traktorok forgalmazása értékben 11 százalékkal nőtt. Az idén pedig, alapvetően a támogatások hatására, még nagyobb piaci növekedés várható.

Biztató jelek a mezőgazdasági gépgyártás területén is vannak, hiszen 2020-ban, ha kis (néhány százalékos) mértékben is, de emelkedett a hazai gépgyártás volumene. 2021-ben további bővülés várható, mert a megjelent támogatások a gépgyártásra is kihatással lesznek, sőt Fenyvesi László információi szerint már most vannak olyan gyártók, akik bizonyos géptípusokra egyéves előrendelést vállalnak, vagyis a kapacitásaik határán mozognak. Nála is optimistább Csanádi Tamás, a Megosz elnöke, aki a decemberi Szinergia Workshopon már úgy kalkulált, hogy a magyarországi mezőgépgyártók éves forgalma 2021-ben eléri majd a 200 milliárd forintot, ami jelentős előrelépés a „szokásos” 180 milliárdhoz képest.

Fenyvesi László meglátása szerint a növekedés motorját főképpen az újonnan megjelenő gépgyárak jelentik, a magyar tulajdonú és különösen a multinacionális cégek hazai leányvállalatai. Biztató jel, hogy 2020-ban több problémával kellett szembesülniük a hazai gyáraknak (elsősorban a logisztikai fennakadások miatt), mint idén, és ha 2021-re nem is oldódott meg az összes gond, de talán enyhült. A gyárak újabb ellátási csatornákat tártak föl, például a nagyrészt olasz gépegység-gyártás és alkatrészellátás problémáinak megoldására egyéb beszállítók felé fordultak. Viszont az acél, az egyéb alapanyagárak, a logisztikai költségek növekedése jelentős hatással van a termelési költségekre.

omikron

Elsősorban az európai piaci helyzet van hatással a hazai mezőgépgyártásra. Az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA) szé­leskörű felmérése alapján az európai ipar képviselői bizalommal tekintenek a következő év elé: a résztvev­ők 2022-re 5-7 százalékos forgalom­nö­vekedést várnak a cégüknél. A szervezet által kialakított mutató, az „üzleti klíma” is a pozitív negyedben van, az európai mezőgépgyártók most decemberben is növekedést éreznek, és a jövőben javulást várnak. 
A hazai gyártók jelenleg valamennyire megszokták az új helyzetet, viszont érezhető feszültség van bennük a jövőre vonatkozóan. Elsősorban az foglalkoztatja őket, hogyan tudnának jobban szerepelni a belpiacon, mivel annak növekedésére lehet számítani a mezőgazdasági termelési mutatók javulása okán. A magyar tulajdonú cégek nagymértékben a hazai piacra termelnek, tehát különösen ennek a szektornak fontos ez. A nagy exportot lebonyolítóknak a gyenge forint nem jelent akkora problémát, viszont ők is részesülni akarnak a hazai piac bővüléséből.

Ennek kiváló eszközei lehetnének a kiállításokon, szántóföldi bemutatókon való megjelenések, amelyek száma viszont a járványhelyzet miatt jelentősen visszaesett. Az év első felében online formában került sor az AGROmash­EXPO kiállításra. Az idén több sikeres, részvételi formában megrendezett gépkiállítás volt. Fenyvesi László szerint örvendetes, hogy a NAK Szántóföldi Napokon a hazai gyártmányok a külföldiekkel azonos feltételekkel vehettek részt. A Megosz sok tagvállalata szerepelt a Bábolnai Gazdanapokon is, és a szövetség abban reménykedik, hogy a jövőben mindez folytatódik.

A kiállítások vonatkozásában azt, hogy tovább folytatódik-e 2022-ben a beszűkülés, a pandémia megjósolhatatlan iránya miatt egyelőre nem lehet tudni. 
A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) döntése szerint az már biztos, hogy 2022-ben az AGROmashEXPO mellett nem lesz AgrárgépShow szakkiállítás, a nagyobb mezőgép-forgalmazók távolmaradása pedig negatív hatással lehet a látogatók számára. „Másrészt viszont a gazdatársadalomban megvan a találkozás vágya, az emberek végre ki akarnak szabadulni a kényszerű bezártságból, és körülnézni, informálódni. A 30 éves Megoszt ünneplő októberi rendezvényünkön sokan voltak, vagyis esély van rá, hogy a következő AGROmashEXPO kiállítás is sikeres lesz” – fejezte ki reményét Fenyvesi László. A főtitkár szerint egyébként mindig érdemes tájékozódni a kínálatban, hiszen még az elnyert pályázatoknál is változtatni lehet a beszerzendő gépeken. Körül kell tehát nézni, hátha jobb megoldás olcsóbban elérhető – a jó ár-érték arányú hazai gyártmányok esélyt adnak erre is.

 

(Fotók: FARMGÉP Kft. / OMIKRON Kft.)
Szerző: AgrárUnió

Címkék: MEGOSZ, mezőgépgyártás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tudásátadással az ipari zöldségekért

Drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára, ez pedig nagyon rossz ...