TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Generációváltás a Fendt 300 Vario szériánál – Egymást követő években az Év Traktora

Generációváltás a Fendt 300 Vario szériánál – Egymást követő években az Év Traktora

Traktorok - 2021.11.17

Az alma nem esik messze a fájától, de időnként azért elgurul. Így van ez a Fendt 300 Vario S4-es széria és az azt követő negyedik generációs 
300-as Vario esetében is. Hasonlít, mint gyerek az apjára, de ez a traktor már a digitális világban készült, nem csak a jövő nemzedék számára.

Apró változások, ráncfelvarrás és alapvető változások. Mindkét széria 4 hengeres motorral, azonos hajtáslánccal rendelkezik. Az új szériában a 113–142 LE-s motor teljesítményét egy új motorvezérléssel (Dinamic Percormance) +10%-kal megnövelte a gyár, de ami ennél gyakorlati szempontból érdekesebb lehet a felhasználónak, hogy álló helyzetben (TLT) is képes leadni a nagyobb teljesítményt, illetve nincs a többletteljesítménynek sebességkorlátja a szántóföldön – ellentétben az ismert Boost teljesítménynövelésekhez képest. E többletteljesítmény a területteljesítményben is jelentkezik. A hidraulikus szelephézag-állítás csendesebbé tette a motort, és elmarad a szelephézag-állítás, ami a későbbi kötelező szervizeket teszi olcsóbbá. A végsebességet 1550-es motorfordulatnál már eléri a Gen4-es (S4: 1750-nél).

fendt3

Az igazán nagy változás a fülkében található. Míg a legjobban felszerelt S4-es ProfiPlus modellben egy 7”-os terminálról és a műszerfalról, illetve a munkagépek saját monitorjain informálódhatott a gépkezelő, addig a Gen4-ben 10”-os digitális műszerfal mellett akár 2 db 12”-os terminálról (melyből az egyik a tetőkárpitba félig betolva is működtethető) is felügyelheti a pilóta a gépkapcsolatot akár egy kamerán keresztül is. Három, hálózatba kötött kijelző, amelyen szinte tetszés szerint jeleníthetők meg az információk (okostelefonra emlékeztető módon), amelyek természetesen a traktorosok profiljához menthetők, így aki használja a gépet, mindig mindent úgy talál meg a kijelzőkön, ahogy azt beállította és legutóbb hagyta.

fendt2

A vezetőfülke újításainak azonban ezzel nincs vége: a multifunkcionális joystick formája ugyan megújult, de a nyomógombok rajta látszólag megmaradtak. Látszólag, mert az új széria már a FendtONE kezelőrendszerrel rendelkezik. E rendszer egyik jellemzője, hogy szinte bármelyik nyomógomb funkciója átprogramozható, és az átprogramozással egyidejűleg 
a nyomógomb színe is megváltozik, segítve a kezelőt a funkció beazonosításában.

fendt1

Az S4-ben ismert és népszerű keresztkapcsolókar, amellyel egyszerre 2+1 funkciót lehetett működtetni, elérhető a Gen4-es szériában is, de újításképp bekerült (Magyarországi gépekben alapfelszereltségként) a 3L-Joystick. Ezzel a kezelőelemmel 27 funkciót lehet vezérelni, külön gombbal az irányváltást. Elsőre ijesztő és megtanulhatatlannak tűnhet… de soha nem kell egyidejűleg mindent vezérelni, és mint lehetőség a jövő számára adott.

A precíziós gazdasághoz szükséges „alapot” – az automata kormányzást és a fordulóautomatikát – már a S4-es széria is tudja. A Gen4-es ennél azonban lényegesen többet tud. Képes táblaadatokat, nyomvonalakat, terephatárokat és feladatokat kezelni, elvégzett munkákat dokumentálni és az adatokat az otthoni számítógépre továbbítani. Képes trágyázáshoz vagy növényvédelmi munkák elvégzéséhez szakaszolni a munkagép munkaszélességét, kijuttatási térképet kezelni (ha a munkagép alkalmas erre). A Gen4-es műszaki paraméterei flottakövetővel távolból is felügyelhetők.

Opcionálisan elérhető a „Fendt TI Auto”, amely lehetővé teszi, hogy a traktor+munkagép a tábla végén a gépkezelő aktív beavatkozása nélkül – pusztán a műholdas pozíciójelek alapján –, önmagától megforduljon, és tovább dolgozzon.

Az igényekhez és az elvégzendő munkákhoz illeszkedve Power és Profi+ (S4 esetében ProfiPlus) felszereltségi szinteken érhetők el e szériák Magyarországon. Valamennyire jellemző az alacsony önsúly, a nagy teherbírás, a rugózott első híd, a fokozatmentes Vario váltó, a Visctronic ventilátor és 
a légkondicionáló az alapfelszereltség részeként. A helyzet-, illetve a tehermentesítő szabályzással ellátott mellső emelőmű és számos egyéb felszereltség opcionálisan választható.

A nagyobb Fendt szériákból ismert információs és szórakoztató csomag, telefonkihangosítóval ellátott 4.1-es hangrendszerrel és mélynyomóval, külön rendelhető a Profi és a Profi + felszereltségi szintek esetén a Gen4-es szériához.

A gyár immár csak új, Gen4-es szériájú modelleket gyárt. Néhány 110–120 LE-s S4-es új, illetve kevés üzemórás bemutatótraktor (Power és ProfiPlus kivitelben) – még elérhető készletről. E szériákat olyanok számára ajánljuk, akik számára a „full elektronizált munkagépek” még a távlati terveikben sem szerepelnek, és azonnal szükségük van kézzelfogható, 110–125 LE-s traktorokra. A 311-312S4-es bemutatótraktorok az országban több helyen megtekinthetők, illetve kipróbálhatók. Érdeklődjön az Axiál Kft. területi képviselőinél!

Kompakt, sokoldalú, kényelmes, takarékos, gazdaságos. It’s Fendt!

fendtaxial

Nagyítás a képre kattintva!
Szerző:  Kresz Gábor Fendt-referens, 
AXIÁL Kft., Kép: Fendt

Címkék: traktor, Vario, Fendt, Axiál Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatással

Magas intenzitás, kevés önerő és előleg: akár félmilliárd forintra is pályázhatnak júliustól a gazdaságok