TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Óránként 3 bálával több: jöhet?

Óránként 3 bálával több: jöhet?

Gépesítés - 2021.03.15

A TIM funkció bekapcsolásával sokoldalúbbá válik a traktor és a munkagép kommunikációja, és ez a munkahatékonyság növekedését eredményezi egy német kísérlet szerint. Bálázás közben 15 százalékos javulást tudtak elérni – gombnyomásra.

Korábban természetes volt, hogy a traktor irányította a hozzá kapcsolt munkagépet, ám az ISOBUS vezérlés megjelenése óta a helyzet gyökeresen megváltozott. Napjaink „varázsszava” a TIM (Tractor Implement Management, vagyis Traktor-Munkagép Kezelés), ami azt jelenti, hogy a csatolt munkaeszköz a saját érzékelőrendszere és fedélzeti számítógépe segítségével képes az erőgép funkcióinak folyamatos vezérlésére.

Ezt tették próbára a közelmúltban egy németországi kísérletben, amelyről az agrarheute.com szakoldal számolt be. A résztvevők egy Deutz-Fahr 6155.4 TTV traktor, valamint egy Krone Comprima V150 XC változó kamrás körbálázó voltak. Az eredmény pedig: egyenletes bálaminőség, megnövekedett munkateljesítmény és a gépkezelő kisebb terhelése.

A TIM funkció az ISOBUS 3. osztályán alapul, amely a jelenlegi legmagasabb szintű szabályozást jelenti. A német kísérlet során első lépésként minden szükséges beállítást elvégeztek a körbálázón, majd utána a kartámaszon (4 mp-ig tartó folyamatos nyomással) aktiválták a TIM funkciót, és már kezdődhetett is a munka.

A feladatot több részre osztották: az első szakasz az anyag összegyűjtését, illetve összetömörítését jelentette, a második a kötözést, a harmadik szakasz pedig a bála kidobását. Mindez a TIM alkalmazása nélkül 84 mp-et vett igénybe, s mivel a funkciónak nincs hatása a tömörítésre, így az utolsó két szakasz gyorsításával lehet jobb eredményt elérni általa.

A teszt alkalmával ezt 32 mp helyett 27 mp alatt tudták elvégezni, ami nagyjából 15 százalékos javulást jelent, a folyamat egészét tekintve pedig (vagyis a felszedést és tömörítést is beleértve) 7 százalékost. Míg TIM nélkül óránként 40 bála készíthető el, a funkció bekapcsolásával ez 3 darabbal növekedhet. A minőségre a gyorsítás nincs hatással, a beállított 150 cm-es bálaátmérő mindkét esetben pontosan teljesült, és a tömörség, súly is megfelelő volt.

(Fotó: Innovation Farm Wieselburg)

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: körbálázó, traktor, bálázó, Krone, ISOBUS, Deutz-Fahr, körbála, TIM
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Veszettséget mutattak ki egy Szabolcs-Szatmár-Bereg ...

Veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha 2023. november 13-án Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A ...