TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Ez nem is MTZ!

Ez nem is MTZ!

Traktorok - 2021.02.01

Hathengeres Mercedes motort 
kapott a belarusz traktor Szilágyi László a Csongrád-Csanád megyei Balástyán gazdálkodik. Őstermelőként hagyományos szántóföldi növények (ku­­­­­­korica és kalászosok) termesztésével fog­lalkozik, homokos és középkötött földeken.

2016-ban eltört az MTZ 80-as traktorának a főtengelye, és a gazdálkodó számára ez volt az utolsó csepp a pohárban: a gyakori műszaki problémákba beleunva elhatározta, hogy motort cserél az öreg masinában.

Amikor Lászlót elhívta az egyik barátja, hogy hegessze meg neki a kombájn­ja szalmarázó ládája fölötti lemezt, a balástyai fiatalember észrevette, hogy a Claas Dominator 85-ös motorja pontosan beleillene a traktorába. Mérőszalagot fogott, és örömmel állapította meg, hogy tényleg igaza van. A motortartó bak csonkjának elhelyezkedésétől kezdve sok minden szinte automatikusan adta magát, úgy tűnt tehát, hogy a soros, hathengeres, 5,7 literes Mercedes-Benz OM 352 motor kisebb átalakításokkal éppen passzolni fog az MTZ-be.

1Csere Mercedes korbevagni

László vásárolt egy használt erőforrást, rendbe hozta, majd egy mérnök elkészítette a szükséges terveket, amelyeket beadtak a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (a KPM-hez) engedélyeztetésre. Mire mindennel kész lettek, eltelt egy teljes tél, de az újjászületett MTZ 80-as átment a vizsgán, és immár négy éve hibátlanul működik.

mtz5

Az átalakítás során a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a motort központosítani kellett a nyelestengellyel, tehát egytengelyűvé kellett tenni a váltót és 
a motort, különben a kuplungtárcsa és más szerkezeti egységek könnyen károsodhattak volna. Szerencsére az MTZ motorjának hátulján van egy lemez, amely a helyén maradt, és a Mercedes erőforrás felfogatásai az ott kialakított furatokba kerülhettek. Mivel a Mercedes motor főtengelycsonkja rövidebb, mint az MTZ-é, a lendkerék nem fért rá a csonkra. Ráadásul a Merci lendkereke olyan, mint egy „mélytányér”, miközben az MTZ-é sík felületű, ide tehát esztergálni kellett egy közbetétet. Miután össze lett csavarozva a főtengely, a lendkerék, és rátették a kuplungszerkezetet is, ezt az egységet el kellett vinni kiegyensúlyoztatni a vibráció elkerülése érdekében.

Ha szigorúan nézzük, a beszerelt Mercedes erőforrás egy „sima” szívódízel mo­­tor. A 0,2 bar nyomású turbó csak azért került rá, hogy ne kelljen kipufogódobot készíteni, tel­je­sítményjavulást mindez nem igazán eredményezett. Vi­­­­szont szépen „fütyül”, és közel sem olyan hangos, mint a régi MTZ. A tervezésben segítő mérnök javasolta, hogy a traktort összkerékhajtásúvá alakítsák át. Mivel a motor immár az első tengelyt is hajtja, így a terhelés jobban eloszlik. Az MTZ teljesítménye nagyjából 135 LE lett (ennek a motornak az „igazi” turbós változata bőven 160 LE fölött tud).

mtz6

László a traktort most már bátran használja szántásra, tárcsázásra, vetésre, tehát a legnehezebb szántóföldi munkákra. „Az eredeti 80-ashoz képest ég és föld 
a különbség. Amikor először kipróbáltam, azt mondtam, hogy ez nem is MTZ” – állapította meg elégedetten a balástyai gazdálkodó. A traktornak nyugatias „feelingje” lett, komfortosabbá, mozgékonyabbá vált. Szép a hangja, egyenletesen jár, indítás után nem köpködi a füstöt, nem dadog, és a munkagépeket is könnyebben húzza. Mivel kevesebb üzemanyaggal beéri, hosszú távon biztosan megtérül a motorcsere ára.


(Fotók: Petya AgroTV)

 

Címkék: traktor, motor, Belarus, MTZ, Petya AgroTV, Mercedes
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, ...