TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Látta már a Kuhn Auráját?

Látta már a Kuhn Auráját?

Állattartás gépei - 2020.09.17

A Kuhn végre bemutatta legújabb, önműködő (kezelő nélküli) gépét, amelynek leginkább a jószágtartók fognak örülni. Az Aura névre hallgató masina igazán univerzális, hiszen az állattartó telepeken előforduló többféle munkára is alkalmas.

A francia Kuhn világszinten is elismert szereplőnek számít a takarmánykeverő kocsik piacán. A robotizálás terén sem tekinthető kezdőnek, hiszen (Kuhn System TKS néven) már rendelkezett egy kötött felsőpályán mozgó takarmánykiosztó berendezéssel, amelynek csupán a külső feltöltését kellett megoldani egy rakodó segítségével.

1 kuhn

A Kuhn azonban most továbblépett, és a gazdálkodók igényeit maximálisan figyelembe véve fejlesztett új terméket az állattartó telepek számára. Az Aura olyan multifunkcionális gép, amely jócskán túllép elődje képességein. Például leszerelhető silómaró fejjel rendelkezik, valamint alkalmas a takarmány mérésére és meghatározott arányú keverésére, ráadásul a kiosztást teljesen önállóan, humán kezelő nélkül végzi el a kijelölt helyekre – nem kötött pályán mozogva.

A gép tekintélyes dimenziókkal rendelkezik, hiszen 2,5 méter magas, 1,9 méter széles, a hosszúsága pedig 6,9 méter. A tömege eléri a 6,2 tonnát, tartálykapacitása 3 köbméter. A két vertikális keverőcsiga sebessége programozható, a kiosztás pedig mindkét oldalon elvégezhető a szállítószalag segítségével.

3 kuhn

Itt is megtalálható a Kuhn System TKS-nél jelen lévő két darab forgóseprű a robot hátulján, amely nem engedi a takarmányt széles sávban szétszóródni. Az Aura egyelőre 42 kW teljesítményű belsőégésű motorral van felszerelve, de hamarosan piacra kerül a hibrid változat is. A pontosságot kültéren RTK korrekciós jel segítségével tudja tartani, míg beltérben lidar technológiát (lézer alapú távérzékelést) használ, ezzel méri a távolságot és sebességet.


   

Címkék: állattenyésztés, takarmány, Kuhn, állattartó telep, robotizálás, takarmánykiosztás, takarmánykeverés 
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A lombtrágyázás alapjai

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott ...