TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
A Weidemann megint egy lépéssel a többiek előtt jár

A Weidemann megint egy lépéssel a többiek előtt jár

Egyéb - 2017.11.24

Tavasszal globálisan már a 100 ezredik gépét értékesítette a Weidemann, amely innovációban igyekszik mindig egy lépéssel a versenytársai előtt járni. A német cég az eddigi legnagyobb, 11 tonna önsúlyú rakodóját mutatta be az Agritechnica szakkiállításon, valamint egy olyan intelligens önműködő eszközt, amely képes előre beprogramozott feladatokat elvégezni, sőt akár a kezelőjét is önállóan követni.

Újdonságként szerepelt a Weidemann hannoveri standján a 9080-as típusjelű, új fejlesztésű rakodógép, amely szokatlan – minden korábbinál nagyobb – kategóriát képvisel a német cégnél. 11 tonna önsúlyával lényegében már „belelóg” a nagy ipari gépek kategóriájába. Az agráriumban a méretesebb gazdaságoknak ajánlott, hiszen nem fér be egy kis istállóba, de ahol nagyobb anyagmozgatás történik, és elkel a 2,5–3 köbméteres kanál, ott hasznos segítővé válhat. Egyelőre a homlokrakodós változatát mutatták be, Magyarországon viszont a teleszkópos kivitel lehet majd érdekesebb. A 9080-as konszernen belüli fejlesztés, így a szintén a Wacker Neuson csoporthoz tartozó Kramernél a négykerék-kormányzású változat, míg a Weidemann-nál a törzscsuklós gép lesz elérhető.

 9080 rakodógép

Továbbra is fontos szerepet játszik a német cég kínálatában a T4512-es kompakt teleszkópos rakodógép, amelyhez hasonló korábban nem volt a piacon. Jövőre érkezik a továbbfejlesztett változata, ez elsősorban a szigorúbb károsanyag-kibocsátási normákhoz való igazodást jelenti, illetve a normál termékfejlesztés keretében megvalósuló változtatásokat.

T4512-es kompakt teleszkópos rakodógép

Nagy sikert aratott az Agritechnicán az IMP (Intelligent Multifunctional Partner) nevű önműködő gép rendszeres bemutatója is. Ezt egyfajta tanulmányként készítette a Weidemann, először ugyanis egy kisebb eszközön akarták a rendszert tesztelni, hogy később a nagyobb gépekbe tudják beépíteni. A prototípussal kapcsolatban három vezérlési lehetőséget mutattak be. Az első változat az egyszerű távirányítással történő vezetés. A második verzió viszont már automatizált munkavégzést jelent, a felhasználó által egyedileg programozott útvonalak és munkasorok alapján. Harmadrészt a szenzorai azt is lehetővé teszik, hogy a gép kövesse a „gazdáját”, a kezelővel együtt mozogjon, akadály esetén pedig megálljon. Az IMP képes 1600 kg-ot (egy raklapnyi árut) vontatni, vége lehet tehát a talicskázásnak, békázásnak, az önműködő gép ugyanis elvégzi ezeket a munkákat, s közben a kezelő tehermentesül, és a kezei szabadon maradnak. Szűk, zárt helyeken is hasznos, ahol korlátozott az emberi mozgás. A tanulmánynak olyan nagy lett a visszhangja, hogy a Weidemann már-már ennek a kompakt változatnak a sorozatgyártásán is gondolkodik.

IMP önműködő gép

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a 1160 eHoftrac elektromos udvari rakodógépet sem, amely ugyan már több éve futó szériamodell, de most újabb fejlesztési szintet ért el. Az akkumulátor immár teljesen karbantartásmentessé vált, eltűnt a fali töltő (ez is a gépbe van integrálva), így a gépet egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba, és feltöltés után használni lehet. Az elektromos rakodó nettó munkaideje (vagyis folyamatos üzem során mérve) terheléstől függően 2,5–4,5 óra. Bruttó munkaideje viszont (megállásokkal) akár 8–10 óra, ami több napra is elég lehet. Az egyik magyarországi használójánál például napi 2 órás bruttó munkaidő mellett heti 1-2 alkalommal elég feltölteni az akkumulátort.

1160 eHoftrac elektromos udvari rakodógép

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Agritechnica, elektromos, homlokrakodó, teleszkópos rakodógép, önműködő, Weidemann
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Winelabel.hu: a digitális tápértékjelölési rendszer

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében