TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 70.966,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 151.196,52 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.635,98 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 61.341,59 Ft (tonna)
Repcemag: 165.397,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 222.208,59 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 613 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,85000
USD: 369,26000
CHF: 415,37000
GBP: 468,22000
Hirdetés
Gyapotszedő robot Törökországból

Gyapotszedő robot Törökországból

Gépesítés - 2024.02.19

Az Afara cég új gyapotszedő robotjának küldetése, hogy leváltsa az emberi gyapotszedőket, akik a nagy, önjáró gyapotszedő gépek által, a gyapotföldeken hátrahagyott gyapotmaradványokat szedik össze.

Célirányos fejlesztés

Az Afara Agricultural Technologies, egy török startup cég, családi vállalkozásként indult. A robotot, a feltaláló családi farmján fejlesztették ki és 2023-ban megalapították az Afara Agricultural Technologies-t, hogy a működő prototípust kereskedelmi forgalomba hozzák.

Gyapotszedő robot Törökországból

A prototípus robot és a számítógépes terv

5-20 százalék maradék

A török gyapottermelő fia által társalapított Afara szerint, a gyapottermés 5-20 százaléka a mezőkön marad, miután az önjáró betakarítógépek elhagyták a földet. A maradék a gépek korlátai, a kezelői korlátok, valamint a növénysűrűség és a termésmennyiség miatt keletkezik. A maradékot Törökországban és más országokban általában kézzel gyűjtik össze, ez azonban egy nagyon munkaigényes és fárasztó feladat.

A teljesen elektromos üzemű Afara gyapotszedő robot 4 darab RGB-kamerával, két LiDAR-érzékelővel és ultrahangos érzékelőkkel van felszerelve. A kamerák a gyapotmaradványok felismerésére szolgálnak, míg a LiDAR érzékelők a robot útjában lévő akadályokat és embereket érzékelik. A gyapotfelismerési arány a cég szerint 99,8 százalékos. Az ultrahangos érzékelők meghatározzák a tapadókorongos karok és a talaj közötti távolságot. A tapadókorongos karok ezután felszívják a megmaradt gyapotot, és egy fedélzeti gyűjtőtartályba továbbítják. A szedési hatékonyság jelenleg 71 százalékos, míg a tervezett szedési hatékonyság 90 százalék.

A fedélzeti konténer 150-200 kilogramm (részben tömörített) gyapotot képes tárolni. A gép (még) nem tekeri be a gyapotot a konténerbe kötéllel vagy hálóval. Amint a konténer megtelt, vagy egy új sorba való belépést megelőzően, amikor a konténer már majdnem tele van, a robot egy előre meghatározott kirakodási ponthoz navigál. Ott még egyelőre egy munkásnak kézi erővel kell kiürítenie a konténert egy szállítójárműre, de igény szerint, a gyapotot ott helyben ezután bálázni és csomagolni is lehet.

Manuális sorvégi visszafordulás

A kezdeti modell képes a gyapotmaradványok összegyűjtésére két növénysorból. Később valószínűleg lesznek szélesebb, nagyobb munkaszélességű modellek is. A gyapot begyűjtése közben a robotszedő legfeljebb 3,2 km/h sebességgel halad. Amint a robot elér egy sor végére, a gépkezelőnek távirányítóval kell visszafordítania a robotot, és a következő sorhoz pozícionálnia. A tisztán elektromos üzemű gép akkumulátorcsomagja akár 6 óra üzemidőt is lehetővé tesz. A normál feltöltés 6-7 órát vesz igénybe, míg a 84 kW-os, jövőbeli gyorstöltés várhatóan csak 1,5 órát vesz igénybe.

A vállalat célja, hogy gyapotszedő robotját még ez év végéig kereskedelmi forgalomba hozza. A jelenlegi kétsoros modell 120.000-130.000 euróért lesz kapható. Az Afara dolgozik egy maradék földimogyoró begyűjtésére alkalmas gépezeten is, ugyanezzel a begyűjtési módszerrel és szoftverfrissítéssel. Az Afara robotizált gyapotszedője sajnos nem volt jelen a World FIRA kiállításon, így egyelőre be kell érnünk a cég által biztosított fotóknál és videónál.

Gyapotszedő robot Törökországból

A gyapotmaradékot begyűjtő robotKép: https://afara.com.tr/

Címkék: robot, robotika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének ...