TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Gépesítés - 2024.02.01

Az állandó versenyhelyzetnek köszönhetően egyre kényelmesebb, precízebb – és drágább – megoldások és betakarítógépek születnek

Hirdetés

Korántsem meglepő, hogy az „Agritechnica 2023” kiállításon a kombájnok iránt (is) kiemelkedő volt a várakozás és a helyszíni érdeklődés. Ahol a növénytermesztés elterjedt, ott a betakarítás mindig is az egyik legfontosabb műveletnek számított. Az idők során ezt a fizikailag megerőltető munkát egyre inkább a gépek vették át, s napjainkra minden szántóföldi növény betakarítása kombájnnal megoldható.

A továbbiakban – önkényesen választott példákon – azt mutatjuk be, hogy az ismertebb márkák milyen tulajdonságokkal, műszaki megoldásokkal rendelkeznek, és ezek mennyire tükrözik az innováció, a folyamatos megújítás jellemzőit. Nem vállalkozhatunk részletes típusismertetésekre, már csak a hozzáférhető információk eltérő struktúrája miatt sem. Ugyanakkor bízunk abban, hogy összeállításunk hasznos betekintést nyújthat a mezőgazdasági műszaki fejlesztés iránt érdeklődők számára.

New Holland CR11

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

A New Holland a CR11 új szintet képvisel a kombájnok között

Ha mostanában a kombájnokról esik szó, kihagyhatatlan a CR11-es. 2023-ban ez a kombájn több elismerésben részesült. Ezek sorából kiemelhető az Agritechnicán egyedüliként elnyert innovációs aranyérem.

A berendezés átgondolt fejlesztése sokban támaszkodik a CR 10.90 konstrukcióra, amely máig világrekordernek számít, hiszen 2014. augusztus 15-én, 8 óra alatt 797 656 tonna búzát takarított be. Ugyancsak fontos építőelem a Twin Rotor™ technológia, amely 2025-ben jubilál, akkor lesz 50 éves „születésnapja” ennek a maga idejében forradalmi újításnak.

A CR11-et a New Holland „Betakarítási Kiválósági Központ”-jában, a belgiumi Zedelgemben fejlesztették ki és tervek szerint ott is fogják gyártani a jövőben. A fejlesztéshez az ötleteket a felhasználóktól nyert információk adták. A mérnökök ezek alapján olyan kombájnt terveztek, amely nagyobb kapacitású és termelékenységű, nullához közeli veszteséggel dolgozik, jobb és hatékonyabb a terménykezelésben és az állásidők jelentős csökkentését teszi lehetővé. A fejlesztők elvárásai szerint mindez hozzásegít a betakarítás költségeinek csökkentéséhez.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

A főbb konstrukciós jellemzők

 • A termelékenység alapját továbbra is az ikerrotoros technológia adja. Erre építve a CR11-es tartalmaz minden olyan újítást, amellyel a nagy gabonatermesztők még extrém körülmények között is képesek a betakarítás hatékonyságán javítani.
 • A kombájn erőforrása egy 775 LE-s, C16-os motor, amely a kétszer 60,96 cm átmérőjű rotoroknak, a 14 500 literről 20 000 literesre növelt magtartálynak és a 210 l/s ürítési kapacitásnak köszönhetően korábban nem látott termelékenységet biztosít a gépnek.
 •  
 • Az új Twin Clean tisztítómű gyakorlatilag megduplázza a kombájn tisztítórendszerének teljesítményét. A gépben 2 felső rosta, 2 alsó rosta, 2 magfelhordó található, és 2 nyomásérzékelő szenzor felügyeli az előkészítő asztal terhelését. Az iparágban egyedülálló dupla biztosítású, automatizált tisztítórendszer így tökéletes keresztirányú terményeloszlást tesz lehetővé, így gyakorlatilag nulla szemveszteség mellett birkózik meg a csúcsterheléssel is.
 • A precíziós gazdálkodás kívánalmainak felel meg az IntelliSteer vezérlőrendszer, a NutriSense NIR szenzorral is ellátott terményminőség-érzékelő, amely infravörös „letapogatással” érzékeli a termés nedvességtartalmát és beltartalmi értékeit, olajtartalmát. A nyert információk kezeléséhez ideális az új IntelliView 12 collos érintőkijelző.
 • A géphez elérhetővé vált egy egyedileg tervezett, talajkopírozásra képes, 15 m szélességű MacDon vágóasztal.
 • A fajlagos talajnyomás csökkentésére a New Holland a Michelinnel közösen fejlesztett ki saját abroncsot. A 900/65R46 méretű, 2,32 m átmérőjű Michelin Cerexbib 2 gumiabroncs a CR11-es kombájn mellett a márka többi betakarítógépénél is elérhetővé válik.
 • A kapacitás növelése mellett a termelékenység javítását is segíti a műszaki hibák miatti leállási idők rövidítésének szándéka is. Ennek elősegítésére a mozgó alkatrészek számát 25%-kal csökkentették, a felépítésből kiiktattak minden lánchajtást, míg az automatizált felhordó visszaforgató rendszernek köszönhetően a terménymegszorulás miatti leállások megszűntek. A technológiával a problémaelhárítás órák helyett percekre rövidül, ráadásul ez semmilyen külső erőfeszítést nem igényel a kezelőtől, minden probléma a fülkéből, gombnyomásra megoldható.
 • Az esetleges eltömődések megszüntetése érdekében egy szoftvervezérelt automata rendszer nemcsak az egyébként szokásos előre-hátra mozgásokat végzi el az eltömődés feloldása érdekében, hanem a szalagfeszítőt is az adagolódob szalagjának megfelelő feszítő oldalára fordítja, ami a forgó mozgás különösen pontos átvitelét eredményezi.
 • A fülke, folyamatos fejlesztés eredményeként, további előnyöket biztosít a kényelem és az irányítás terén.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

A tökéletes kilátást biztosító, high-tech felszereltségű fülkéből akár a terménymegszorulás is egy gombnyomással megszüntethető

 • A radikálisan új formatervezés eredménye egy egészen különleges kombájndizájn, amely „belsőségeivel” együtt olyan konstrukciót testesít meg, amely nem helyettesíti a jelenlegi CR sorozatot, hanem teljesen új termelékenységi szintet ad a jelenlegi kínálaton felül.

Claas Evion

A nyár közepén bemutatott Claas Evion kombájn önmagában nem újdonság, de az Agritechnica az első vásár, ahol a nagyközönség előtt is kiállítják. Érdemes tudni, hogy ez a tartomány a Trion és a Lexion alatt helyezkedik el. A Claas Evion sorozat három új, ötládás modellből áll, 600 mm átmérőjű verővel rendelkeznek, szélessége 1420 mm.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Jól bevált motor és műszaki megoldások, nagy nyomaték, kisebb üzemanyagfogyasztás – megbízhatóság és kényelem minden téren

A három modellek mindegyike 6,7 literes Cummins motorral rendelkezik, három teljesítménykategóriában: Evion 410: 204 LE; Evion 430:231 LE és Evion 450: 258 LE. Ezekkel a teljesítményekkel a Claas „alulról” egészíti ki a kínálatát, mivel az Evion a Triton és a Lexion típusok alatt helyezkedik el.

A motor már bevált a Triton típusoknál, alacsony fordulaton nagy nyomatékot kínál, a névleges teljesítményt 1900 fordulat/min mellett biztosítja. A Dynamic Power motorteljesítmény szabályozórendszere mindhárom modellhez elérhető. Ez a megoldás teszi lehetővé, hogy a motor csak a különböző helyzetekben szükséges teljesítményt nyújtsa. Ez az üzemanyag-fogyasztás csökkenését eredményezi, amit a gyártó 10%-ra becsül. Emellett a magtartály ürítésekor a rendszer teljes teljesítményen működteti a motort kezelői beavatkozás nélkül.

A Claas Evion sorozat a más típusoknál már bevált műszaki megoldásokkal rendelkezik. Az Evion sorozat a Trion és Lexion modellek vágóasztalait használja, amelyek munkaszélessége legfeljebb 6,80 m. A cséplődob 600 mm átmérőjű és 1420 mm szélességű. Öt darab 4400 mm-es szalmarázó került beépítésre. A 0,95 m2-es cséplőfelület 6,25 m2-nyi elválasztófelülethez kapcsolódik. A szalmarázók rácsfelülete 4,80 m2, és szemveszteségmérővel, továbbá elektronikus állítási lehetőséggel rendelkeznek. Opcionálisan rendelhető az Auto Slope, ami lehetővé teszi a ventilátor automatikus szabályozását a lejtős terepen végzett munka haladási irányának függvényében.

Az opcionális Auto Slope lejtős terepen automatikusan szabályozza a ventilátort.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Alapfelszereltségként az Evion 52 késes szalmaaprítóval rendelkezik

Alapfelszereltségként az Evion 52 késes szalmaaprítóval rendelkezik. A nagyobb teljesítmény érdekében opcióként 72 késes aprító is kapható. Kérésre egy kisméretű szívó-törekszóró is rendelkezésre áll.

A fülke mögött elhelyezett magtartály típusonként eltérő méretű: 5600 l (410), 6500 l (430) és 8000 l (450). Beépített érzékelők jelzik a vezetőnek a 70, illetve a 100%-os telítettséget. Az ürítéshez 330 mm átmérőjű kihordócsiga használható, amely 90 l/sec áramlási sebességet tesz lehetővé. Kérésre a gép felszerelhető a Trion és Lexion modellekhez illesztett, állítható csúszdával. Ezenkívül a 34 l/s áramlási sebességű gabonalift lehetővé teszi a nagy hozamú szemes kukoricában való munkavégzést akár 6 soros adapterekkel is.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

A kisebb mérettartományú kombájnt használók számára kínál takarékos üzemű megoldást a Claas Evion

A Claas Evion tágas fülkével rendelkezik, automatikus klímaberendezéssel, légrugós üléssel, ergonomikus kartámasszal és CMotion többfunkciós fogantyúval. A Cemis 700 érintőterminál lehetővé teszi a kombájn különböző funkcióinak felügyeletét.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

A Cemis 700 érintőterminál lehetővé teszi a kombájn különböző funkcióinak felügyeletét

Case IH Axial Flow

A Case IH rangjának megfelelően szerepelt az Agritechnicán is. Ezt igazolja az innovációs teljesítményért kapott ezüstérem, amely a vágóasztalon elhelyezett radarrendszert díjazta. Ez a megoldás előre jelzi a betakarítandó termés mennyiségének várható változását. A cég ezenkívül is tartogatott meglepetést, mégpedig két új kombájncsalád bemutatásával. Ezek:

 • Case IH Axial Flow 160 (410 LE, 11 000 l magtartály) és Case IH Axial Flow 7160 (460 LE és 12 500 l magtartály);
 • a Case IH Axial Flow 260 (8260 és 9260 634 lóerővel és 14 400 literes magtartállyal).Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Az Axial-Flow 160 sorozat kiállításával és az Axial-Flow 260 sorozat első nyilvános megjelenésével az Agritechnica 2023 kiállításon a vállalat erősítette a megbízhatóságával kapcsolatos hírnevét. Az egyszerűen használható, csúcstechnológiás betakarítógépek, amelyek az egyszerűségre, következetességre összpontosítanak, kiváló minőségű betakarítást tesznek lehetővé, kielégítve ezzel a gazdálkodók kielégítetlen igényeit. A fejlesztők szerint: „Az Axial-Flow 160 és 260 kombájnsorozatba tartozó modellek az automatizált folyamatok, megnövelt áteresztőképesség, jobb gabonakezelési képességek és iparágvezető kapacitás révén maximalizálják a hatékonyságot és a megtérülést. Könnyen használhatóak, megbízhatóak és termelékenyek.”

Az Axial-Flow 160 és 260 sorozatú kombájnok automatikusan tartalmazzák a Safeguard Connectet, a Case IH legjobb hozzáadott értékű szolgáltatásainak átfogó csomagját.

Az új sorozat bevezetése az Axial-Flow termékcsaládba azon alapszik, hogy a 6. és 7. osztályú kombájnokhoz hozzáadták az AFS* Harvest Command™ automatikát. (*AFS: Advanced Farming System® – fejlett mezőgazdálkodási rendszer.)

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Az érzékelők a betakarítás teljes folyamatát követik és szükség esetén változtatnak a beállításokon

Az AFS Harvest Command™ automatizálás optimalizálja a kombájn beállításait. A kombájnban található érzékelők felügyelik a betakarítási folyamat minden aspektusát, és automatikusan beállítják a munkakörülményeket a termelékenység maximalizálása érdekében. Mindegyik automatizálási mód más-más betakarítási eredményt részesít előnyben. A gépkezelőnek „csak” annyi dolga van, hogy kiválasztja a betakarítás céljainak megfelelő automatizálási módot, majd beállítja a termény típusát, a maximális munkasebességet és a teljesítménykorlátokat. Ezt követően az AFS Harvest Command „átveszi” a felügyeletet, azaz automatizált beállításokat hajt végre a talajviszonyok változásához igazodva, és csökkenti a felhasználók által a szántóföldön meghozandó döntéseinek számát, biztosítva a következetességet, függetlenül attól, hogy ki tartózkodik a fülkében. 

Az AFS Harvest Command automatikus szabályozófunkciója hét területre tered ki: haladási sebesség, a rotor fordulatszáma, a tisztítóventilátor sebessége, előszűrő, felső rosta, alsó rosta. 15 érzékelőbemeneten és átfogó algoritmusokon alapul a teljesítény a gabonaminőség maximalizálása és a veszteségek minimalizálása érdekében. Mindezeknek is köszönhető, hogy a teljes terményáramlási folyamat során a szemtörés, illetve szemkárosodás mértéke minimális.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

A gépkezelő megadja, hogy milyen terményt és hogyan szeretne betakarítani, az AFS Harvest Command™ pedig automatikusan hozzárendeli a legoptimálisabb beállításokat

A Harvest Command technológia a 260-as sorozat esetében párosul a betakarítás automatizálása érdekében a kettős Pro 1200-as kijelzőkkel, amelyek új, fejlett irányítási és térképezési képességeket kínálnak. Ráadásul a Pro1200 könnyedén csatlakoztatható más, Pro700-kompatibilis gépekhez ugyanazon a területen.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Az AFS Pro 700 kijelzővel és a főleg a jobb oldalon található kezelőszervekkel könnyen megy az irányítás

A precíziós és flottakezelési technológia mellett a 260-as sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rövidebb idő alatt nagyobb területet takarítsanak be az iparágban vezető Axial-Flow rotorral és önterülő tisztítási technológiával. Ezeket a funkciókat úgy tervezték, hogy növeljék az áteresztőképességet, javítsák a gabonakezelést és egyszerűsítsék a karbantartást a termelékenyebb betakarítás érdekében. A 260 exkluzív Power-Plus CVT forgórész irányváltási képességekkel rendelkezik, így a kezelő anélkül háríthatja el az esetleges eltömődéseket, hogy elhagyná a fülkét. Az Agritechnicán megjelent Axial-Flow 260 sorozat „előzeteseként” szolgál, amely korlátozott mennyiségben 2024-re érkezhet a piacra.

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Az Axial-Flow 160 és 260 sorozatú kombájnok automatikusan tartalmazzák a Safeguard Connectet, a Case IH legjobb hozzáadott értékű szolgáltatásainak átfogó csomagját. A szolgáltatások hosszú távú védelmet nyújtanak és maximalizálják a termelékenységet, hogy megfeleljenek a modern mezőgazdasági vállalkozások követelményeinek. A piactól függően a Safeguard Connect akár meghosszabbított, hároméves Safeguard garanciát és ötéves előfizetést is tartalmazhat az AFS Connectre, a Case IH fejlett telematikai portáljára. Az AFS Connect lehetővé teszi a farm, a flotta és az adatok távfelügyeletét és kezelését. A Safeguard Connect hároméves Case IH MaxService-előfizetést is tartalmaz, amely prémium-hozzáférést biztosít az éjjel-nappal elérhető kereskedői szolgáltatáshoz a csúcsszezonban. A MaxService a kereskedői hálózattal együttműködve dolgozik a gép üzemidejének maximalizálása érdekében, és szezon előtti ellenőrzéseket, valamint proaktív támogatást és képzést biztosít a Case IH gépek maximális teljesítményének eléréséhez.

A 260-as sorozat erőforrása egy hathengeres, 15 900 cm3-s dízelmotor, melynek csúcsteljesítménye 466 kW, azaz 634 LE. Az üzemanyagtartály 166 literes.

A cséplőrotor 3 fokozatban, 220 és 1180 fordulat/perc intervallumban szabályozható a beáramló termény függvényében. Az axiális cséplődob átmérője 762 mm, hossza pedig 2638 mm. A magtartály 14 400 literes, és hozzá kapcsolódik egy 6,7, illetve 7,6 méteres kihordócsiga. Az ürítési sebesség az alapváltozatban 113 l/s, nagy kapacitású rendszernél 159 l/s.

A kétsebességes elektromos sebességváltó különböző fordulatszámok mellett is lehetővé teszi, hogy a kombájn váltás nélkül alkalmazkodjon a változó terepviszonyokhoz.

A nagy teljesítményű kombájnokhoz nagy teljesítményű tisztítórendszerekre van szükség. Az Axial-Flow kombinációk a tisztítórendszer kapacitását a gép méretéhez igazítják, így kiváló termelékenységet, gabonaminta-minőséget és megtakarításokat biztosítanak. A csépelt terményt tisztító felület 2,98 m2. A Cross Flow tisztítóventilátor szabadalmaztatott kialakítását használják, hogy egyenletesen tiszta gabonát szállítson a betakarítási körülményektől függetlenül. A ventilátor a felülről jövő levegőből légáramot képezve, egyenletesen teríti azt el a teljes tisztítófelületen.

A Cross Flow tisztítórendszer érzékelői automatikusan érzékelik az egyenetlen talajfelszínt, és a tisztítórendszer elölről hátra és oldalra oszcillál, ellipszis alakban mozogva, hogy egyenletesen eloszlassa a terményt a felső szitán. Ez maximalizálja a rosta tisztítókapacitását és akár 20 százalékkal növeli a termelékenységet. A beépített érzékelők rostaterhelési adatokat szolgáltatnak az AFS Harvest Command számára, lehetővé téve, hogy világossá váljon a rosta túlterhelése és a kifújási veszteségek közötti különbség. Az érzékelők az Auto Fan (automatikus ventilátor) opcióval együtt működnek, hogy a terhelés és a dőlésszög érzékelésével megelőzzék a veszteséget, mielőtt az bekövetkezne. Az ideális működési beállítások együtt változnak a körülmények változásával.

A nagy gabonatartályok, a hosszabb csigák és a növelhető térfogatú gabonatartályok minden Axial-Flow kombájnmodellben alapfelszereltségnek számítanak – hatékonyabb szántóföldi munkavégzést eredményezve.

Az Axial-Flow vezetőfülkéje a szakemberek szerint kategóriájában az egyik legnagyobb és legcsendesebb. A fülke mobil irodaként működik USB-portokkal, külön konnektorral, mobiltelefon-tartóval és AM/FM/CD/Bluetooth® rádióval. A vezető a többfunkciós fogantyúval és az AFS Pro 700 kijelzővel, a főleg a jobb oldali konzolon található kezelőszervekkel kézben tarthatja az irányítást.

A jobb láthatóságot a szabványos halogén-stadionvilágítás és az opcionális továbbfejlesztett lámpacsomagok segíthetik. Az ülések textilből vagy opcionálisan választható, magas háttámlájú bőrülésekből és egy munkafelületté lehajtható oktató üléstámlából állnak. Ugyancsak tartozék a hordozható elektromos hűtőszekrény az ételek és italok hűtésére, illetve tárolására.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kombájn, new holland, claas, Case IH
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nyakunkon a kikelet – Indítsuk sikeresen az új kerti szezont!

Minden év új izgalmakat tartogat a hobbikertészeknek. Sok év tapasztalatával a hátunk mögött bátran és nagy ...