TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Gépesítés - 2024.01.04

Még el sem ültek a világ legnagyobb agrárgépipari és technológiai kiállításának, az Agritechnicának a hullámai, amit 2023. november 12–18. között tartották Hannoverben a „zöld termelékenység” (green productivity) jegyében, már a következő nagy bemutatkozásra készülnek a hazai és nemzetközi agrárium legfontosabb szereplői.

2024. január 24–27. között a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ 8 pavilonját tölti meg az AGROmashEXPO és AgrárgépShow, ahol – a hannoveri kiállítás után – a hazai közönség is megismerheti, merre fejlődik a világ, milyen újdonságok, technikai, technológiai fejlesztések, innovációk állnak rendelkezésre. A hazai vállalkozások mellett a nagy nemzetközi márkák seregszemléjére is sor kerül. Íme, egy kis ízelítő a teljesség igénye nélkül.

New Holland – Agrotec Magyarország: lenyűgöző újdonságok

Látványos, ugyanakkor teljesítményükkel a szigorú szakmát is lenyűgöző erő- és munkagépekkel, újdonságokkal szerepelt Hannoverben, a 2023-as Agritechnica kiállításon a világ egyik vezető mezőgazdasági gépgyártója, a New Holland. A márka hivatalos magyarországi forgalmazója, az AGROTEC Magyarország Kft. a közelgő, 2024-es AGROmashEXPO-n is számos New Holland-újdonságot felvonultat.

Átírta az aratás jövőjét új CR 11 kombájnjával a New Holland a 2023-as Agritechnicán. Itt mutatták be a New Holland új zászlóshajóját, a márka CR11-es kombájnját, amely aranyérmet nyert. Párhuzamosan olyan mezőgép-kategóriák továbbfejlesztett tagjai is bemutatkoztak Hannoverben, mint a fix kamrás Roll Baler hengeres bálázók, az alacsony kivitelű T4 LP ültetvénytraktorok, a TH teleszkópos rakodócsalád, illetve a márka építőipari gépkínálata.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

A november 12–18. között megrendezett kiállításon a New Holland összegyűjtötte a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztések legjavát is. Ezen a téren olyan újdonságokról beszélhetünk, mint az üzemben tartást forradalmasító IntelliCentre távfelügyeleti rendszer, de a sorból a márka energiafüggetlen farmmodelljének gerincét jelentő, alternatív meghajtású traktorok sem maradtak ki (tisztán elektromos T4 traktorok, T7.270 Methane Power CNG), továbbá a karbonlábnyom csökkentésében jelentős, újragyártott REMAN alkatrészprogram eredményeit is ismertették.

A világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán adták át az agrárszektor legjobb fejlesztéseiért/találmányaiért járó „Farm Machine 2024” díjakat is (korábban „Machine of the Year” – Az év gépe). A CNH Industrial idei újdonságainak értékét jól jelzi, hogy a csoport vihette haza a legtöbb szakmai elismerést a gépgyártók közül. A New Holland Agriculture CR11 nyerte a kombájnok kategóriáját, míg a T7.270 Methane Power CNG traktor az Upper Class Tractor (felső kategóriás traktor) kategóriában végzett a dobogó legfelső fokán.

A New Holland Agriculture CR11 nyerte a kombájnok kategóriáját, míg a T7.270 Methane Power CNG traktor az Upper Class Tractor (felső kategóriás traktor) kategóriában végzett a dobogó legfelső fokán.

Az Agritechnica kiállításon a következő New Holland újdonságokat láthatta testközelből a közönség.

New Holland CR11 kombájnok: Megemelt termelékenység, közel nulla szemveszteség, jobb és hatékonyabb szármaradvány-kezelés, miközben a műszaki leállások száma drasztikusan csökken – a mérnöki munka négy legfontosabb pillére, amely létrehozta az új, csúcsteljesítményű New Holland kombájnokat.

Alacsony kivitelű New Holland T4 traktorok: Az Agritechnicán számolt be a New Holland a T4 LP (Low Profile) traktorok újdonságairól is. Ezek az erőgépek ideális megoldást nyújtanak a dombvidéki/hegyvidéki területen dolgozó gazdáknak, gyümölcstermelőknek, kisállattartóknak.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Hengeres bálázók: Több mint 40 év a hengeres bálázásban összegyűjtött szakértelme adódik össze azokban a fejlesztésekben, amelyeket a New Holland standjánál ismertettek Hannoverben a Roll Baler 125 fix kamrás bálázómodellek kapcsán.

New Holland TH teleszkópos rakodók: Köszönhetően az olaszországi Leccében található gyár komplex fejlesztésének, átfogó megújuláson esnek át az ott készülő New Holland TH teleszkópgémes rakodók is.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Új IntelliCentre távfelügyelet és precíziós technológiai újdonságok a gazdáknak: A precíziós gazdálkodáshoz szükséges digitális átállás megkönnyítését, illetve a precíz munkavégzéshez finom elektronikával szerelt gépeknél a meghibásodások esélyét csökkentő megoldásokat is megismerhettek a gazdák a New Holland standján, Németországban.

Nagytraktoros erő alternatív üzemanyaggal: sorozatgyártásra szánt prototípus a T7.270 Methane Powerből: A karbonlábnyom-csökkentés iránt elkötelezett, környezettudatos világmárkaként a New Holland a 2023-as Agritechnicán sem felejtett el számot adni a fenntarthatóságot célzó, energiafüggetlen farmmodellhez (Energy-Independent Farm) kapcsolódó újdonságokról.

Reinke – Magtár Kft.: egyedi öntözéstechnológiai megoldások

A 2023-as Agritechnica kiállításon mutatkozott be az új STEYR Hybrid CVT traktor, mely elnyerte az Agritechnica Innovációs Díj ezüstérmét. A STEYR traktorok egyedüli magyarországi hivatalos forgalmazója, a Magtár Kft. is ott lesz 2024 januárjában az AGROmashEXPO-n – ahol a Hannoverben szintén kiállító amerikai Reinke hivatalos magyarországi viszonteladójaként látványos Reinke öntözőberendezéssel szerepel.

Az öntözésfejlesztés, napjaink hektikus időjárási körülményeire reagálva, az egyik leghamarabb megtérülő beruházás, akár a termelésbiztonság megőrzése, akár új öntözhető növények profitábilis termesztése céljából. Ezen fejlesztésekről elmondható, hogy minden fejlesztés egyedi, így az adott körülményekhez kell igazítani a komplex rendszereket. Ahhoz, hogy a kritikus időszakokban is hibamentesen üzemeljenek a berendezések, már a beruházást megelőzően részletesen meg kell tervezni és átgondolni minden, rendszert alkotó elemet.

Vízkivételi megoldások: Az öntözőrendszer szempontjából az egyik legkritikusabb részegység egy jól átgondolt és megtervezett szivattyútelep. Lehet villany- vagy akár dízelmotoros megoldás, az üzembiztonság mellett a jelenlegi energiaárakat figyelembe véve fontos, hogy minden esetben az elérhető legjobb hatásfokkal üzemelő szivattyúberendezés kerüljön kiválasztásra.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Lampo Green dízelmotoros áramfejlesztő egység, Cornell szivattyúval szerelve

A Magtár Kft. kínálatában elérhető, Euromacchine gyártmányú Cornell szivattyúegységek ezen kritériumokra nyújtanak megoldást robusztus kialakításukkal, valamint kiemelkedő, akár 87-89%-os hatásfokukkal. Egyedi megoldásaiknak köszönhetően nemcsak tiszta vizes, de korrozív anyag vagy hígtrágya továbbítására is lehetőséget biztosítanak. Kialakításukat tekintve elérhető villanymotoros, dízel-, valamint hibrid megoldás is (LAMPO), mely egy dízelmotoros áramfejlesztő egység és egy villanymotoros szivattyú kombinációja, vezérléstechnikával kiegészítve.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Reinke SSAC 97 méter hosszúságú kornerkar Manapság alapvető követelmény az öntözőgépek esetében a több tíz éves élettartam, valamint az energia- és munkaerő-spórolást szolgáló megoldások

Önjáró berendezések: A mezőgazdaságban tapasztalható fokozódó munkaerőhiány miatt a legtöbb gazdálkodó automatikusan működő körforgó vagy lineár berendezést választ területei öntözésére. Mivel egy-egy ilyen beruházás több tíz évre szól, fontos, hogy a lehető legjobb minőségű berendezést válasszák, hosszú garancia-időszakokkal, megfelelő „after sales” ellátással. A Magtár Kft. kínálatában elérhető Reinke gépek a világ egyik legnagyobb öntözőgépgyártójának termékei fejlett technológiai megoldásokkal, és kiemelten hosszú garancia-időszakokat kínálnak a magyar gazdálkodók számára. A Reinke volt az első olyan gyártó, amely GPS-technológiát alkalmazott a kornerkarok, valamint lineár berendezések vezérlésére, az első, amely érintőképernyős panellel szerelte berendezéseit, valamint a mai napig a Reinke kínálatában érhető el az öntözőpiac leghosszabb kornerkarja (97 m).

A Reinke gépek a világ egyik legnagyobb öntözőgépgyártójának termékei fejlett technológiai megoldásokkal, és kiemelten hosszú garancia-időszakokat kínálnak a magyar gazdálkodók számára.

Väderstad Magyarország: szántóföldi kultivátor

A Väderstad a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata. A cég TopDown szántóföldi kultivátora E-services rendszerrel a Farm Machine 2024 díj nyertese lett talajművelés kategóriában az idei Agritechnica kiállításon. A Väderstad magyar leányvállalata, a Väderstad Magyarország is ott lesz az AGROmasEXPO-n.

A svédországi Väderstad több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a forgatás nélküli talajművelési rendszerekben használatos eszközök gyártása terén. A technológia alkalmazásához elengedhetetlen az egyik legismertebb eszköz, a szántóföldi kultivátor. A Väderstad a már jól ismert kultivátorai közül az Opus és Topdown modellekhez a jövőben egy új típusú, iPad-alapú E-Control vezérlőrendszert kínál a még hatékonyabb munkavégzés érdekében. A bevezetésre kerülő vezérlés kínálta lehetőségek még hatékonyabb kiaknázása a kultivátorok használata során meglévő előnyökön alapul és azokat erősíti fel.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Sokoldalú kultivátor, amelyen egy gombnyomással optimalizálhatók a munkaműveletek

A rendszer újszerűségének megértéséhez szükséges áttekinteni a kultivátoros művelésben rejlő előnyöket. A kultivátor lazít, kever, porhanyít és egyengeti a művelt felszínt. Sokoldalú felhasználása nemcsak a különböző intenzitású és változó mélységű művelésre ad lehetőséget, hanem a legkülönfélébb talajtípusokon történő munkavégzést is lehetővé teszi. Kijelenthető, hogy használatával üzemanyag és idő takarítható meg, mivel több műveletet végez egy menetben. A művelés mélységének azonban mindig igazodnia kell a tömörödés vagy a korábban kialakult művelőtalp elhelyezkedéséhez, hiszen minden 1 cm-nyi túlművelés mintegy 150 t/ha talaj felesleges megmozgatását jelenti. A táblán belüli változó talajkörülményekhez alkalmazkodva a gépkezelőnek menet közben is állítania kell a művelés intenzitását és mélységét. Ez azt jelenti, hogy a különböző művelőelemek vezérlését külön-külön kell működtetni a munkavégzés során. A gyakorlat az, hogy egy előre meghatározott munkamélységben végzik a műveléseket, figyelmen kívül hagyva annak szükségességét, vagyis az okszerűséget.

Az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer segítségével a kezelő közvetlenül a traktor fülkéjéből és jóval egyszerűbben irányíthatja a gépet és annak különböző művelőelemeit. A vezető menet közben, egy gombnyomással beállíthatja a tárcsák, kapák, egyengetők vagy tömörítőhengerek egyedi munkamélységét vagy intenzitását.

A precíziós gazdálkodás során a fókusz eddig a változtatható mennyiségű vetőmag- és műtrágya-kijuttatásra összpontosult. A következő lépés, hogy ugyanezt a gondolkodásmódot alkalmazzuk a talajművelésre is, mellyel így ez a művelet is optimalizálható. Itt is megtakarításokat lehet elérni az „annyit, amennyi szükséges, de a lehető legkevesebbet” szabály alkalmazásával. Az előnyök egy része az üzemanyag-megtakarításnak és a talajegészség javuló állapotának, más része pedig a munkasebesség növelésének és a kopás csökkentésének formájában jelentkezik.

A rendszer használatával, valamint az ISOBUS Task Control szakaszvezérlés segítségével lehetőség nyílik a táblatérkép alapján történő, helyspecifikus, változó intenzitású és mélységű talajművelésre.

A jövő egyértelműen a rendszerek optimalizálásáról szól. Az Opus vagy Topdown kultivátorokhoz rendelhető iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlés adta lehetőségek kiaknázása idő- és költségmegtakarítással jár, javul a hatékonyság és érvényesül az okszerűség.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

Az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer, valamint az ISOBUS Task Control szakaszvezérlés segítségével lehetőség nyílik a kultivátorral a táblatérkép alapján történő, helyspecifikus, változó intenzitású és mélységű talajművelésre.

Díjat kapott a CLAAS nagytraktora és autonómiacsoportja

Egy nemzetközi szakértői zsűri a CLAAS új XERION 12-es sorozatát és a 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY csoportot egyaránt Farm Machine 2024 díjjal tüntette ki az Agritechnica kiállításon. Alig néhány nappal korábban a XERION 12.650 TERRA TRAC az Év Traktora 2024 címet kapta.

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

A XERION 12.650 TERRA TRAC érdemelte ki az Év Traktora 2024 díjat

Az új XERION 12-es sorozat a világ vezető mezőgazdasági technológiai szakkiállításának egyik vitathatatlan fénypontja volt Hannoverben. A harsewinkeli gyár sok lóerős traktora most már a második nemzetközi díjat kapta meg egymás után. Az Év Traktora 2024 díjat követően a CLAAS traktorcsalád nagy teljesítményű és hatékony zászlóshajója most a „Farm Machine 2024” díjat is kiérdemelte a nagytraktorok kategóriájában. „El vagyunk ragadtatva, hogy a XERION 25 éves piaci jelenléte után Helmut Claas víziója is megkapta ezt a rangos díjat” – hangsúlyozta dr. Martin von Hoyningen-Huene, a CLAAS csoport technológiai igazgatója, a traktorok és munkagépek üzletág felelős vezetője. „Ez a díj és az Év Traktora 2024 az egész termékcsapaté a fejlesztéssel, a marketinggel és az értékesítéssel együtt. A piaci bevezetéssel kapcsolatos számos rendkívül pozitív vásárlói észrevétel után mindkét díj megerősíti a traktor innovatív megközelítésének helyességét, és újabb bizonyítéka annak, hogy a számos műszaki és gazdasági fejlesztéssel jó úton járunk.” (További információ: Traktorfejlesztések a világban című cikkünkben.)

A 3A nyert az „Intelligens gazdálkodás és robotika” kategóriában

A CLAAS örömmel vett át egy újabb díjat a 3A alapító partnereivel, az AgXeed és az Amazone cégekkel közösen. Az „Intelligens gazdálkodás és robotika” kategóriában a világ első, magas fokú automatizálással és autonómiával foglalkozó csoportja két konkurens pályázattal szemben győzött, és így az ezüst innovációs díj után második díjat is kapott az Agritechnica kiállításon. „A fejlett folyamatautomatizálás és az autonómia a globális mezőgazdaság egyik jövőbeli megatrendje – mondták a 3A alapító partnerei. – A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY nyílt hálózatnak köszönhetően a cél az, hogy a kisebb, kevesebb fejlesztési erőforrással rendelkező vállalatok is részt vehessenek a szántóföldi gazdálkodásban az automatizálás előretörésében. A jövőben a gazdálkodók és a vállalkozók a gyártók megoldásainak széles skálájához férhetnek hozzá, és kiválaszthatják a műveleteikhez és igényeikhez legoptimálisabb technológiát. Mindenekelőtt a technológiák és megoldások a kompetenciák összefogásával gyorsabban érnek majd el a piaci érettségig, és felgyorsul a szabványosítás.”

Gépóriások és technikai innovációk az AGROmashEXPO-n

A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY – a szabványosított automatizálással egyszerűbb lesz az optimális technológiát kiválasztani

Különleges modellt mutattak be az Agritechnicán

Az Agritechnica 2023 kiállításon a CLAAS a JAGUAR 50 éves fennállását egy különleges, évfordulós grafikával díszített és egy „gépkezelői csomaggal” ellátott modell kiállításával ünnepelte meg. Az ünneplés középpontjában a CLAAS Agritechnica standján egy különleges kiadású, exkluzív, jubileumi színösszeállítású JAGUAR 990 TERRA TRAC bemutatása állt. Ez a gép a 2024-es szezon során megrendezésre kerülő bemutatókon és a kiválasztott forgalmazók által szervezett JAGUAR jubileumi rendezvényeken is megjelenik majd.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: agromashexpo, agrárgépshow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így állhat talpra egy természeti katasztrófa után a görög ...

Az Európai Uniós tagság nemcsak támogatásokat, de szakmai segítséget is nyújt a tagállamoknak váratlan katasztrófa ...