TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Fókuszban a tökéletes kelés – Väderstad szántóföldi gépbemutató

Fókuszban a tökéletes kelés – Väderstad szántóföldi gépbemutató

Gépesítés - 2023.08.02

A mostani magas energia és input árak mellett a szántóföldi gazdálkodók elemi érdeke, hogy a rendelkezésre álló területükből a maximumot hozzák ki. Ehhez megfelelő talajművelő- és vetőgépekre van szükség, illetve olyan művelési koncepciókra, amelyek nemcsak gazdaságosak, de a környezetet és a talajéletet is védik. A Väderstad nyári országjáró programsorozatán ilyen témákban és szemléletben igyekezett a gazdák ismereteit bővíteni, illetve mutatta be az ehhez szükséges gépeit.

Az eső ellenére is aktívan és érdeklődve vettek részt a gazdák a Väderstad szántóföldi gépbemutatójának július 26-i kartali állomásán, amit a Talentis Agro csoporthoz tartozó Gödöllői Tangazdaság Zrt. szántóföldjein tartottak.

A svéd gyártó gépeit Tolnai Péter értékesítési és kereskedelmi vezető rendkívül részletesen, alaposan ismertette, az érdeklődők sok hasznos információt kaptak a cég talajművelési és vetési koncepciójáról, illetve munkavégzés közben is megtekinthették a gépeket.

A Väderstad fejlesztőmérnökei olyan munkagépek létrehozásán dolgoznak, amelyekkel a lehető legoptimálisabb körülmények teremthetők meg a növényállomány csírázásához és keléséhez. „Akár talajelőkészítésről, akár vetésről legyen szó, a víziónk mindig a maximális termést garantáló tökéletes kelés körül összpontosul” – hirdeti a cég.

Szeszélyes időjárás, a váltakozó évjáratok

A szeszélyes időjárás, a váltakozó évjáratok folyamatosan kihívások elé állítják a munkagépeket. Nincs ez máshogy a 4500 hektáron gazdálkodó, klasszikus szántóföldi növénytermesztést folytató házigazda Gödöllői Tangazdaság Zrt.-nél sem, ahol lényegében minden tábla más időjárási és talajadottságokkal rendelkezik – tudtuk meg a Talentis Agro Zrt. növénytermesztési divíziójának vezetőjétől. A rendezvény megnyitóján dr. Bottlik László arról is beszélt, hogy ezért erőgépekben, valamint talajművelő és vetőgépekben is olyan partnereik vannak, akik ezeknek a kihívásoknak meg tudnak felelni. „Azért választottuk a Väderstad megoldásait, mert a gépek kopóalkatrészeinek élettartama, minősége, az általuk biztosított páratlan vetésminőség egyfajta biztosíték a jó termésre. Emellett kitűnő a cég aftersales tevékenysége és szemlélete is, nagyon jól működik az alkatrész ellátás, és az ügyfelekkel való kapcsolattartás is zökkenőmentes” – tette hozzá.

A kartalihoz hasonlóan az ország számos pontján változó időjárási és talajviszonyok között kell boldogulniuk a gazdáknak. Az eltérő talaj és időjárási feltételekhez való alkalmazkodás sokoldalú kultivátort igényel. A kopóhegy helyes megválasztásával pl. a munkaminőség javítható, az üzemanyag felhasználás pedig minimalizálható.

Sekély talajművelés

Fókuszban a tökéletes kelés – Väderstad szántóföldi gépbemutató

Ma már egyre több magyar gazdaságban alkalmazzák a forgatás nélküli, sekély talajművelést, hiszen az nemcsak a talaj, a talajélet szempontjából előnyös, de a gazdák pénztárcáját is kímélheti, ha azt szakszerűen végzik.

Az ilyen nagyobb mélységű forgatás nélküli technológiához többféle gépet is ajánl a Väderstad: a Swift, a Cultus, az Opus és TopDown kultivátorok kitűnően használhatók erre a célra. A különböző modellek ugyanazt a koncepciót képviselik, de más-más megoldást kínálnak az adott termőhelyi és gazdálkodási körülményektől függően.

Minden Väderstad kultivátor az egyedi kialakítású MixIn késszárral van felszerelve. A kapák által megvágott talaj egy körív mentén felfelé csúszik, majd előrefelé mozog, miközben a kapák földet érve ismét átkeverik. Vagyis egyetlen munkamenetnek kétszeres talajművelő és szármaradvány bekeverő hatása van. A szármaradvány egyenletesebb bekeverése sokkal intenzívebb kelést eredményez. Kötött talajokon a késszár szöge hatékony talajáramlást generál, így a porhanyító hatás is kiemelkedő. Jó hír a gazdáknak, hogy mindezt az üzemanyag-fogyasztás növekedése nélkül képes elvégezni a gép.

Melyik Väderstad kultivátort válasszam?

Fókuszban a tökéletes kelés – Väderstad szántóföldi gépbemutató

A 3-4 méter munkaszélesség tartományban rendelhető Cultus 300-400 erőteljes kapái képesek a talaj akár 25 cm mélységig történő meglazítására. A tágas vázszerkezet lehetőséget ad nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére. A Cultus kitűnő választás azoknak, akik tartós kialakítású, kiváló munkaminőséget produkáló szántóföldi kultivátort keresnek. A Cultus a sekély tarlóhántástól a 25 cm mély alapművelésen át a magágykészítésig különféle munkafolyamatokban használható.

A Swift vontatott tarlóhántoló kultivátor rendkívüli teljesítményt diktál mind a száraz mind pedig a csapadékos idény munkacsúcsaiban. A modellcsalád egyes típusai 4-8.7 méter munkaszélesség tartományban rendelhetők. A tágas gépépítés nagy mennyiségű szármaradvány akadály nélküli kezelését teszi lehetővé. A szűk kapaosztás miatt intenzív keverés valósul meg, mely kiváló felszínegyengető hatással párosul.

A robosztus és sokoldalú Opus 400-700 szántóföldi kultivátorok akár 30 cm mélységig is képesek a talaj átművelésére, és mérsékelt vonóerő mellett is megoldják a nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozását.

A nehéz szántóföldi kultivátorok között ki kell emelni a TopDown 300-900-et, amely az egymenetes, sekély, valamint a mélyebb alapművelés lehetőségét is biztosítj a legkülönbözőbb termőhelyi feltételek mellett is. A különböző művelősorok kombinációjának köszönhetően a TopDown csökkenti a talajművelés menetszámát, ami költségcsökkentést eredményez, de használatának nagy előnye a talaj nedvesség veszteségének csökkentése is.

Talajművelés és vetés egymenetben

A Väderstad kultivátorai intenzív keverő munkájuknak köszönhetően nagy mennyiségű szármaradvány kezelését teszik lehetővé, és ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a következő vetésnél azonos fejlődési feltételeket teremtsünk a magok számára.

A fenntartható és költséghatékony szántóföldi növénytermesztés szempontjából nagy előny, ha egy menetben, egy üzemanyaggal több munkát is el tudunk végezni. Vannak olyan kultúrák, ahol ez jól működik. Menetszámot takaríthatunk meg pl. ha a repcét vagy takarónövényt a talajműveléssel egy időben és egy menetben vetjük. A Cultus például az aprómagvak vetésére alkalmas BioDrill egységgel szerelhető fel, amellyel a talajműveléssel egy időben precízen tudjuk a magokat elvetni. Ezzel nemcsak időt takaríthatunk meg, de a talajnedvesség veszteség is lényegesen kisebb. A Cultus tömörödéstől mentes talajszerkezetet alakít ki, ami a zavartalan gyökérfejlődés alapjait teremti meg.

A Rapid gabonavetőgép egy menetben magágyat készít, vet és egyengeti, tömöríti a vetett felszínt. A vetőgép nagy menetsebesség mellett is megbízható vetésminőséget garantál. Ez egy egyszerű konstrukció, amelynek minimális a szervizigénye, ugyanakkor hosszú az élettartama. Hagyományos, szántásra épülő vagy csökkentett menetszámú technológia, akár direktvetés esetén is a Rapid mindig tökéletes vetésminőséget garantál.

A Väderstad Proceed mérföldkőnek számít a mezőgépipar történetében. Milliméteres pontossággal képes akár a legkisebb vetőmagot is a kívánt mélységbe lehelyezni. Ez jelentős javulást eredményezhet olyan területeken, mint például a termésszint, a magráta, a talajművelés intenzitása, valamint a vegyszeres kezelés és a műtrágyák fontossága.

Rendszeresen vizsgáljuk a talajainkat!

A talaj ebben az évben is feladja a leckét a szántóföldi növénytermesztőknek, de idén egészen máshogy kell az aratás után a termőföldekhez nyúlni, mint tavaly - hívta fel a figyelmet Dr. Birkás Márta professzor asszony (MATE), aki független szakértőként állandó szakmai vendége a Väderstad szántóföldi gépbemutatóinak. Míg tavaly az volt a feladat, hogy óvatosan mélyítsünk, és úgy érjük el a szükséges lazult réteg mélységet, idén arra kell vigyázni, augusztus közepéig nem kell a tarlót hántani. Annak, aki repcét tervez, azt tanácsolta a professzor, hogy a talajművelésben kezdje el a fokozatos lefelé haladást, igyekezzen lejjebb vinni a biológiailag aktív réteget. „Több évtizede tanítom és tanulom a talajt, de évről évre más a talaj, így évről évre máshogy kell vele bánni” – mondta. Birkás Márta szerint a talajművelés során az egyik legfontosabb, hogy biológiai életet kell vinni a talajba, a kultivátort pedig azért szereti a professzor, mert az egy kiváló eszköz arra, hogy kultúrát vigyünk a talajba.

Fókuszban a tökéletes kelés – Väderstad szántóföldi gépbemutató

A MATE oktatója arra biztatta a megjelenteket, hogy figyeljék, ismerjék meg a talajaikat, mert csak így tudnak olyan talajművelési koncepciót megvalósítani, amellyel meg tudják védeni a termőtalajt a szélsőséges időjárás káros hatásaival szemben. Tanácsolta továbbá a pálcaszonda rendszeres használatát, illetve azt, hogy a gazdák egy egyszerű ásó segítségével rendszeresen vegyenek talajmintát a munkák megkezdése előtt, hiszen csak így látják tisztán, hogy valójában mivel és hogyan kell az adott talajt művelni.Címkék: väderstad, szántóföldi gépbemutató, talajművelés, kultivátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mire figyeljenek szójatermesztéskor?

A hazai állattenyésztés fehérjeszükségletét főként az importált, GMO szójából készült extrahált szójadara ...