TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

Gépesítés - 2023.06.09

A HORSCH gépei lehetővé teszik a kíméletesebb talajművelést és kevesebb vegyszer használatát

Az időjárás változásához igazodva változtatjuk talajművelési technológiánkat is. A forgatásost leváltja a mulcsos, illetve a rotációs NoTill. A hagyományos technológiában a gyomirtás egyszerű volt, a mulcsosnak ugyanakkor megvannak azok a „praktikái”, amivel a legjobb eredményt lehet elérni.

A mulcsos technológiánál, ahol az őszi alapművelést mulcskultivátorral végezzük, és a talajfelszín közelében kihullott magvak maradnak, ezek már ősszel ki fognak kelni. Ehhez néhol még hozzájönnek a takarónövények is, és főleg azok okoznak fejtörést, amelyek nem fagynak ki. Őszre, télre érdemes lenne minden területet befedni, takarónövényt vetni, amiből hasznot is tudunk húzni, ugyanis tavasszal sokkal nedvesebb lesz a föld, mint a forgatásos talajművelés után. Azt tapasztaljuk, hogy a borított felszín jobban megtartja a vizet, és nemcsak ősszel, hanem az aratás után is, ha sekélyen végezzük a tarlóhántást, akkor hosszabb ideig nedves marad a művelt réteg alatt a föld.

Őszre, télre érdemes lenne minden területet befedni, takarónövényt vetni, ugyanis tavasszal sokkal nedvesebb lesz a föld, mint a forgatásos talajművelés után.

Ha a mulcsos talajba semmit sem vetünk, akkor is kizöldül, csak ekkor a kihullott magvak és gyommagvak kelnek ki. Szokatlan a szemnek, és sokan, a régi iskola hívői ezért forgatják a talajt, azonban az a mag is a földben marad, és előbb-utóbb ki fog kelni. Amennyiben utóbb, akkor majd az állományból kell kiszedni, és ez általában költségesebb, mint amikor nincs kultúrnövény. Aki nem vet takarónövényt, még ott is dolgoznak ezek a gyomok. Ha nagyon korán el tudtuk végezni az alapművelést, és így már korán, október–november folyamán kikeltek és megerősödtek a nem óhajtott növények, akkor lehet választani, hogy sekélyen, mechanikusan vagy kémiai úton végezzük a gyomirtást.

A takarónövényekkel kombinálva az alapművelést kikelnek a növények (arra érdemes odafigyelni, hogy olyan növényeket vessünk, amelyek nem fognak ősszel magot hozni), és el fogják nyomni a nekünk nem tetsző, oda nem illő növényeket. Azonban még akkor is, ha együtt nőnek, késő ősszel, télen vagy éppen kora tavasszal ezeket terminálni lehet (1. kép).

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

1. kép. Tiger 4 AS – őszi alapművelés és takarónövény-bedolgozás

Az egyik legegyszerűbb terminálási mód, ha fagypont alatti hőmérsékleten, néhány fokos mínuszban hengerrel vagy késhengerrel lerohanjuk a táblát. A növények fagyott állapotban törnek, mint az üveg. Így tavasszal, a vetés előtti magágykészítésnél könnyebb lesz a dolgunk, ezenfelül a fagyott földet a traktor sem tapossa össze (2. kép).

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

2. kép. Cultro 12 TC – novemberi terminálás

Egy másik terminálási mód, ha lelegeltetjük. Ehhez kell egy kisebb gulya, amit szakaszosan, hosszan járatunk a földeken. Jóval macerásabb, mint a gépi terminálás, de ha a termőterület és az egészségesebb élelmiszer is szempont, akkor talán ez a legideálisabb (3. kép).

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

3. kép. Somogyi Kószáló Farm

Az elmúlt egy évben mindenki folyamatosan a szárazságról beszélt, és arról, miként lehet a talajban tartani a nedvességet. Az idei tavaszi vetéseknél éppen ez a nedvesség okozott néhány termelőnél gondot, ugyanis a takarónövényes táblákon és a tavaszi hűvösebb, nedvesebb időjárás mellett nehezen tudtak magágyat készíteni. A klímaváltozás következtében tényleg kiszámíthatatlanná vált, hogy mikor, hol mennyi csapadék fog lehullani. Ezért átállunk a nedvesség megtartására irányuló technológiákra. Na de amikor a vetés időszakában csapadékosabb az idő, akkor mi lesz? Ez a következő lépés, ami néhány termelőt arra sarkall, hogy a NoTill-lel kacérkodjon. Ez lehet a rotációs NoTill, ugyanis ha vannak olyan gépeink, amelyekkel mulcsban, NoTillben vagy MinTillben tudunk dolgozni, akkor leszünk a legflexibilisebbek.

Takarónövények termesztésével, a talajélet helyreállításával vagy jobbá tételével az egészségesebb élelmiszer előállítását segítjük.

A később és nagyra nőtt takarónövény terminálás után takarja a felszínt, tartja a nedvességet, nem engedi feljönni a gyomnövényeket, ellenben csapadékosabb időjárásnál a talajt sem lehet művelni. Ilyenkor kell olyan vetőgép, amivel NoTillben lehet dolgozni, ugyanis nagyon gyakran a takart felületen jól tudunk közlekedni, csak művelni nem tudjuk, mert mélyebbről sok nedvességet hoznánk fel, azonban vetésre alkalmas a felület (4. kép). A talajművelés és a vetési technológia nagyban függ a talaj minőségétől is. Laza talajokon könnyebb elkezdeni, itt ugyanis könnyebb belenyúlni a földbe, ha netán valamit elrontottunk. A kötött talajok igényesebbek, nagyobb odafigyelést és előkészületet igényelnek.

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

4. kép. Joker RT – kifagyott takarónövény bedolgozása, magágykészítés

A gyomirtás az egyik sarkalatos kérdése a mulcsos és NoTill technológiának. Természetesen ha totális gyomirtóval lefújjuk, el is van intézve – ez az egyik megoldás. Na de egyre többet hallani, hogy ez sem tökéletes, mert hol a méhek, hol az emberi szervezet néhány év múlva megmutatja, hogy amiről azt gondoltuk, hogy milyen jó, az éppen nagyon káros. A mechanikus gyomirtás a másik alternatíva, nem annyira flexibilis, mint az előző, ezért jobban oda kell figyelni, rá kell készülni, mind időben, mind gépesítésben (5. kép).

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

5. kép. Cruiser 6 XL – tavaszi talajegyengetés, gyomirtás

Az őszi alapművelést, amennyiben kizöldült, már november–december folyamán egy sekély vagy ultrasekély művelettel lehúzzuk. Ez lehet rövidtárcsa vagy lúdtalpkapás kultivátor. Azon a területeken, ahol tavaszig nem nyúltunk hozzá, ott kora tavasszal kapnak egy sekély kultivátort, keskeny kapákkal, kiszedjük, betakarjuk a gyomokat, és várunk. Vetés előtt sekélyen lúdtalpkapával a vetési síkban elvágjuk, bekeverjük az esetlegesen kiszórt műtrágyát és magágyat készítünk (6. kép).

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

6. kép.Cruiser XL - OptiCover henger és lúdtalpkapa magágykészítésben

Amikor a magágykészítés és a vetés között több idő telik el, akkor újra megindulnak a gyomok, ezeket egy gyomfésűvel ki tudjuk szedni. Amennyiben a magágykészítés néhány nappal a vetés előtt történt, akkor a vetés után 3-5 nappal jövünk a gyomfésűvel. A kukoricát 2 leveles állapottól újra lehet gyomfésűvel kezelni (7. kép). Ezután a sorközművelő kultivátoré vagy a permetezőé a terület.

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

7. kép. Cura gyomfésűvel a vakboronálásban

A termőföld egészsége az egészséges élelmiszer alapja

7B. kép. A csírába szökkent kukoricát sem sérti a fokozatmentesen állítható Cura fog

A gyér soros kultúrák gyomirtása közel vegyszermentesen megoldható. Valaki azt mondta: az emberek nem lehetnek egészségesebbek, mint a talaj, amiben a táplálékuk terem! És ez így igaz. Takarónövények termesztésével, a talajélet helyreállításával vagy jobbá tételével az egészségesebb élelmiszer előállítását segítjük. A termelők természetre gyakorolt hatása abban is megnyilvánulhatna, hogy egyre több fát telepítünk a parcellák köré. Valószínűleg sokan ezt már az utánunk jövőknek csinálnánk, de gondolnunk kell az unokáinkra is.

Szász Zoltán

+36 30 743 0302 Címkék: horsch, notill, talajművelés, tiger, cultro, joker rt, cruiser, cura, termőföld, élelmiszer, talajtakaró, mulcs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indulnak az agrár pályázatok, mezőgazdasági beruházási ...

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv mentén elindult az mezőgazdasági pályázatok társadalmi egyeztetése, ...