TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Így szenázsolj okosan!

Így szenázsolj okosan!

Gépesítés - 2023.05.29

A SAATEN-UNION rendezvényén a magas tápértékű tömegtakarmánynak alkalmas növényfajokat mutatták be

Az elmúlt évek aszályos nyarai miatt a gazdálkodóknak tudomásul kell venniük, hogy a takarmánybiztonság megteremtése érdekében változtatni kell az eddig megszokott gazdálkodási gyakorlatukon. Ebben az új helyzetben kiemelt szerepet kaphatnak a szenázsok. A SAATEN-UNION április végén Jászárokszálláson szenázsolási technológiával kapcsolatos szakmai rendezvényt tartott, ahol nagyon sok és sokféle ismeretet szerezhettek a gazdák.

A szántóföldi növénytermesztés mellett tejelőszarvasmarha-tartással is foglalkozó jászárokszállási Kossuth 2006. Zrt. volt az esemény házigazdája, hiszen évek óta együttműködnek a SAATEN-UNION-nal. Csomor Tamás igazgatósági elnök és Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetőjének köszöntője után Dr. Orosz Szilvia, az ÁT Kft. laboratórium igazgatója előadásában azt mutatta be, hogyan teremthető meg a takarmánybiztonság a Kárpát-medencében az új környezeti és gazdasági környezetben.

Így szenázsolj okosan!

Kulcsszó: a kettős termesztés

Fontos, hogy a szántóföldön mindenki a kettős termesztésben/hasznosításban gondolkodjon, illetve a nyári hozamcsökkenés mérséklése miatt a legelő karbantartása, valamint a szénakészítésre alkalmas terület növelése is elengedhetetlen.

A nyári meleg ellen két lehetőség van a szántóföldön. Egyrészt javasolt az őszi vetésű, korai betakarítású rozsban, tritikáléban, olaszperjében vagy Festuloliumban gondolkodni. Másrészt a szárazságtűrő és regenerálódásra képes növények vetését javasolta a szakember, mint például a fiatalon betakarított BMR cirok, a Brachitikus BMR törpecirok kis internóduszokkal, sok levéllel, kis dőlési kockázattal szilázsnak. De ide sorolható a tömegtakarmányként is jól használható mohar, köles, cirokkeverékek, hüvelyes-cirok keverékek, a BMR szudánifű szilázs és széna vagy a BMR bugás cirok tejesérésben betakarítva. Orosz Szilvia szerint érdemes a növénytermesztési stratégiában a kettős termesztést követni, így például az őszi rozs és silókukorica, az őszi tritikálé és silókukorica, őszi intenzív fű és silókukorica/BMR cirok/korszerű szudánifű párosításokat alkalmazni.

A gabonafélékben rejlő lehetőségekről is beszélt a szakember. Az egyfunkciós gabonaféléknél a rozs korai, hasban való betakarítása, a kétfunkciós és háromfunkciós gabonaféléknél a korai kétmenetes betakarítás (hasban a kalász) javasolt, ez a tejelő tehénnek és az intenzív hizlalású húsmarhának is kitűnő tömegtakarmányként szolgál. A húshasznú tehenek, a húshasznú tenyészüszők és a növendék marhák takarmányozására a tejesérésben egymenetes betakarítás (tritikálé, árpa, búza, zab) javasolt. A szemes (abrak) tritikálé, árpa, búza, zab esetében is alkalmazható a kettős termesztés lehetősége: korai gabona után kerülhet a talajba a kukorica.

A nyári meleg ellen javasolt egyrészt az őszi vetésű, korai betakarítású rozs, tritikálé, olaszperje vagy Festulolium, másrészt a szárazságtűrő és regenerálódásra képes növények vetése.

Korai betakarítású szenázsok értéke és értékmegőrzése

Csak jó tömegtakarmányból lehet jó receptúrát készíteni! – ezzel a felütéssel kezdte mondandóját Szemethy Dániel, a NeoCons Plus Kft. takarmányozási tanácsadója. Az előadó többek között a kedvezőtlen erjedés kockázataira hívta fel a hallgatóság figyelmét. A folyamat közvetlen hatása a táplálóanyag-veszteség, hiszen a vajsavas erjedés fehérje- és szénhidrátveszteséget okoz, amikor valódifehérje-frakciót és emészthető CHO-t veszítjük el, de csökken a szerves anyagok emészthetősége és az energiakoncentráció is, ami további állategészségügyi kockázatokat vet fel.

A cukrok esetében is kell táplálóanyag-veszteséggel számolni. Már a szántóföldön bekövetkezik egy jelentős, 10-18 százalékos csökkenés a kiindulási alapanyagtól függően, majd a kaszálást követően még élő növényi sejtek sejtlégzése következtében. Ezt követően a növény felületén élő aerob mikrobióta okozhat cukortartalom-csökkenést, ami az elnyújtott, kedvezőtlen erjedés nyomán akár nullára csökkenhet. Egy 450-es tehenészetben már az 5 százalékos cukortartalom-vesztés is komoly károkat okoz, a cukorpótlás havonta 470 ezer forint többletköltséget jelenthet.

Így szenázsolj okosan!

A hónap növényei a tömegtakarmány-készítés során

A SAATEN-UNION Hungária Kft. termékfejlesztőjének előadásában a tömegtakarmány szempontjából fontos három növény, a rozs, a tritikálé és az árpa szerepelt, és a szántóföldi táblaszemlén is ezeket mutatták be. Varga Gábor szerint ez a hármas a tömegtakarmány-termelés biztonsága szempontjából meghatározó, vetésükkel jó lehet alkalmazkodni a megváltozott termelési körülményekhez, és általuk megvalósítható a változatosság és a több lábon állás követelménye is.

Logikus döntésnek tűnik a rozs, pontosabban a hibrid rozs, mert értékes tömegtakarmány, és a SAATEN-UNION évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik e kultúrában. A hibrid rozs a talajhoz, termőhelyhez, aszályhoz jól alkalmazkodik, bárhol megterem. Jól időzített betakarítás mellett élettani szempontból kiváló tömegtakarmány. Gyorsan „öregszik”, de rostösszetétele pótolhatatlan adottságú. A hibridrozs állóképessége dinamikus betakarítást, egészséges alapanyagot és kimagasló hozamot biztosít, és nem utolsó szempont, hogy jól beillik a vetésszerkezetbe.

A SAATEN-UNION fejlesztőmérnöke szerint az értékes tömegtakarmány előállításban egy új, nagy lehetőség a tritikálé, amely lassan öregszik. Segítségével széthúzható a betakarítási munkacsúcs, és jól kiegészíti a rozs adottságait termelésszervezési szempontból.

A tömegtakarmány-termelésben kiváló kiegészítést jelenthet a hibrid árpa vetése. Amellett, hogy a száraz körülményekhez jól alkalmazkodik, számottevő zöldtömeget képez, gazdaságosan termeszthető, hozambiztonságot ad. A rugalmas vetésidő mellett gyors fejlődési dinamika, kiváló regenerációs képesség is jellemzi.

A rozs, a tritikálé és az árpa hármasa a tömegtakarmány-termelés biztonsága szempontjából meghatározó, hiszen a vetésükkel jó lehet alkalmazkodni a megváltozott termelési körülményekhez, és megvalósítható a változatosság és a több lábon állás követelménye is.

Így szenázsolj okosan!

Kaszálást és rendterítés

A szántóföldön és az előadóteremben is szerepet kapott a Krone képviselője. Dobos Péter, a Valkon 2007. Kft. kereskedelmi vezetője a Krone szálastakarmány-betakarító gépsorát mutatta be. Az előadásban a KRONE és öt másik gyártó rendterítőinek összehasonlító vizsgálatát ismerhették meg a gazdák 6 cm vágásmagasságon. A kaszálást és egy rendterítést (kaszálás után 1,5 órával) követően, 4 óra alatt a szárazanyag-tartalom 1-21% között alakult. A leggyorsabb száradást a KRONE rendterítővel kezelt állomány produkálta (21%). A második körben a KRONE VENDRO-val kezelt állomány a második legnagyobb száradást mutatta. Összességében a leggyorsabb száradást a KRONE rendterítővel kezelt állomány produkálta (31%).
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szenázs, takarmány, SAATEN-UNION, rendterítés, kaszálás, szálastakarmány, tömegtakarmány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...