A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Hulladékból ingyen energia – Nullára csökkenthető a mezőgazdasági szárítók fűtőanyagköltsége

Alternatív energiák - 2015.10.28

Az egyik szakmai kiállításon találkoztam Gyárfási Istvánnal, a Nagykun 2000 Zrt. műszaki igazgatójával. A standjukon hosszan elbeszélgettünk arról, hogyan lehet nullára csökkenteni a terményszárítás során a fűtőanyag költségét a rendelkezésre álló gabonahulladék elégetésével. Utalt arra, hogy a gazdaságukban hulladékégető technológia megvalósítását tervezik. Kértem, jelezzen, ha a rendszer megvalósul, szívesen megnézném.

Hulladékból ingyen energia – Nullára csökkenthető a mezőgazdasági szárítók fűtőanyagköltsége


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Napjainkban a klímaváltozás korát éljük, ám a mérséklésére számos lehetőség kínálkozik. Ezek egyike a fosszilis energiahordozók – a tüzelőolaj, a fűtőolaj, a földgáz és az LPG – tüzelési célú felhasználásának csökkentése. Ismert, hogy ezek elégetése során szén-dioxid is keletkezik, amely a légtérbe kerül és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

A megújuló energiaforrás
A biomassza megújuló energiaforrás, energiahordozó, és az elégetése során keletkező szén-dioxid gáz semlegesnek tekinthető. A növény növekedése során a légtérből veszi fel a szén-dioxidot, amely az égést követően visszakerül a levegőbe. A körfolyamat ismétlődik. A biomassza a fosszilis tüzelőanyagok helyett megoldás lehet a légtérbe kijutó, üvegházhatású szén-dioxid gáz kibocsátásának csökkentésére. A népesség számának növekedésével összhangban jelentős élénkülés várható az élelmiszer-kereskedelemben. Ez várhatóan magasabb igényt fog támasztani a mezőgazdasági termékek feldolgozásával szemben is. Az energiatermelésre szánt biomassza mint megújuló energiaforrás az élelmezésre szánt termékek versenytársaként jelenik meg. Ennek a versenynek az egészséges összhangját meg kell teremteni és a verseny lehetőségét biztosítani kell. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt mezőgazdasági terméket elsősorban élelmezésre kell felhasználni, és a „maradékot” hasznosíthatjuk energetikai célra. A termelés során keletkező hulladékot szintén energiahordozóként használhatjuk fel.


Címkék: