TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Gyümölcsösökben legeltetik teheneiket a lengyel gazdák, és jól teszik

Gyümölcsösökben legeltetik teheneiket a lengyel gazdák, és jól teszik

Állattenyésztés - 2023.04.17

Őseink már ismerték és alkalmazták az úgynevezett mezőgazdasági célú erdőgazdálkodást, mely a haszonállatok és gyümölcsfák közös együttéléséről, egymás kölcsönös segítéséről szólt.

Az ENSZ ezt az újrafelfedezést a huszonegyedik század legfontosabb újításának nevezte az Európai Unióban. Lengyelországban már egyre több gazdálkodó alkalmazza ezt az eljárást, amely a mezőgazdaságnak az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség növelését is segíti – nyilatkozta a BBC-nek Marcin Wójcik agrár-erdészeti szakértő.

A fák ültetésével csökkentjük a szelek romboló hatását, védjük a talajt a nap perzselésétől, ugyanakkor segítjük a biodiverzitást is, tisztább levegővel, talajvédelemmel. Ugyanakkor talaj vízellátása is nő, így vigyázva vízkészleteinkre is – tette hozzá.

Akad, aki viszont azon a véleményen van, hogy a faültetvények növelése, a szántók átminősítésével csökkenti a mezőgazdasági termelést. A szakértők azonban cáfolják ezt. Andrzej Majerski gazdálkodó saját példáján keresztül bizonyítja ennek az ellenkezőjét, ő a szarvasmarha-tenyésztést ugyanis gyümölcsöskerttel kombinálta.Beszélt arról, hogy a gyümölcsösnek kifejezetten jót tett a tehenek jelenléte, hiszen nem kell így trágyázniuk, jobb a termés is, s bár a fű is jobban nő, az állatok amolyan ökológiai fűnyírókként szinten tartják ezt is az ültetvényben, a nagy melegben pedig árnyékot adnak a fák a szarvasmarháknak. Tehát mindenki segít mindenkinek, mondja, és arról is beszámol, hogy jóval nagyobbak lettek a termelés utáni bevételeik is, mióta ebben a fajta társulásban gazdálkodnak.

A mezőgazdasági célú gyümölcstermesztési és állattenyésztési kezdeményezést, más néven agrárerdészetet az Állami Erdészet is támogatja, s szívesen segít minden érdeklődő gazdálkodónak, hogy minél többen alkalmazzák.

Rafal Zubkowicz az Erdészet sajtóreferense elmondta, hogy az őshonos fákat is szeretnék népszerűsíteni, ezért fákat is ajánlanak fel a programba belépőknek. Ezek a fák a biológiai sokszínűség alapjai lesznek, amelyek a madarak és rovarok jobb életfeltételeit is biztosítják – tette hozzá Zubkowicz.Címkék: gyümölcs, ültetvény, szarvasmarha, legeltetés, trágyázás, mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, lengyelország
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tovább erősítette relatív pozícióját a MATE a QS agrártudományi ...

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is 151-200. helyezést ért el a világ egyik ...