TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Megrogyott a magyar állattenyésztés, legjobb esetben is csak stagnálni fog az ágazat

Megrogyott a magyar állattenyésztés, legjobb esetben is csak stagnálni fog az ágazat

Állattenyésztés - 2023.03.05

Az aszály tönkretette a haszonnövényeket, de alaposan odasózott a magyar állattenyésztésnek is. A haszonállat-állományok csökkennek, az ágazat kibocsátása legfeljebb a stagnáláshoz lesz elég.

Csalóka kép alakulhatott ki az állattenyésztési ágazatról a tavalyi esztendőre vonatkozóan, hiszen a tenyésztők nem zártak katasztrofális évet, bár tény, hogy a csapadékszegény időjárás és a nyári aszály miatt a haszonnövények termésmennyisége drasztikusan visszaesett Magyarországon, ez pedig komoly költségdrágulást eredményezett az állattenyésztésben is.

Mindent együttvéve viszont az ágazat kibocsátási értéke 33 százalékkal nőtt 2021-hez képest. Ha részleteiben nézzük, akkor viszont már árnyaltabb a kép: az élő állatok mennyisége 8 százalékkal lett kisebb (a baromfié 10, a szarvasmarháé 8, a sertésé 6 százalékkal esett vissza), míg az állati termékek mennyisége összességében 2 százalékkal csökkent.

A közelmúltban a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója, Wagenhoffer Zsombor is gyorsértékelésre vállalkozott, és egyben javaslatokat tett a szövetség weboldalán a helyzet kezelésére vonatkozóan.

Véleménye szerint is gondot jelent, hogy az aszály, majd a csapadékos őszi időjárás miatt a tervezetthez képest kevesebb és gyengébb minőségű takarmányt sikerült termeszteni. A pótlás új forrásokból jelentős többletköltséget okozott, ráadásul a vásárolt tömegtakarmány szállítására nyújtott támogatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, kevesen vették igénybe.

A húsmarha- és juhtartók a takarmányhiány miatt az állományuk csökkentésére kényszerültek. A tejelőtehenek és a kocák száma is kevesebb lesz 2023-ban, mint a korábbi években. Az állattenyésztés kibocsátása a legjobb esetben is csak szinten marad.

Egyre égetőbb probléma, hogy Magyarországon nem létesültek a haszonállatok genomvizsgálatára szakosodott laborok, és hiányzik a szakszerű adatelemzéshez és értékeléshez szükséges bioinformatikai háttér. Ha meg akarjuk őrizni genetikai erőforrásainkat, valamint a szuverenitásunkat a tenyésztésben és tenyészállat-előállításban, ahhoz legalább évi 2 milliárd forintos támogatásra volna szükség Wagenhoffer Zsombor szerint.

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Videó az ördögi körbe került állattartókról:Címkék: magyarország, állattenyésztés, állomány, csökkenés, stagnálás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szója: egy lehetséges kiút – Karintia Szója Szakmai Napok

Az időjárási és nemzetközi piaci hatások egymásra licitálva keserítették meg a gazdálkodók életét az elmúlt ...