TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Fekete év az állattartóknál

Fekete év az állattartóknál

Állattenyésztés - 2022.12.30

Fekete évet zárnak az állattartók. Bár a felvásárlási árak jelentősen emelkedtek, sok esetben így sem fedezték a gazdák növekvő kiadásait. A termelők helyzetét Fekete évet zárnak az állattartók. Bár a felvásárlási árak jelentősen emelkedtek, sok esetben így sem fedezték a gazdák növekvő kiadásait. A termelők helyzetét tovább nehezítette az évszázados aszály, amely nemcsak a takarmányárak drasztikus emelkedését, hanem a legelőkön a fű kiégését is okozta.

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke szerint a tejágazatot viselte meg legkevésbé a mögöttünk hagyott év, legtöbbet pedig a sertéstartók veszítettek. A magyar bárány ára jóval az uniós árszint felett volt egész évben, de a gyenge szaporasági eredmények és az aszály miatt kiégett legelők és takarmányhiány miatt a juhászok sem lehetnek boldogok. A húsmarhatartók jövedelmi helyzete pedig a viszonylag magas felvásárlási árak ellenére is romlott.

– Ha csak a mostani felvásárlási árak szintjét néznénk, akkor azt hihetnénk, hogy nincs annyira nagy baj, hiszen a tavalyihoz képest minden ágazatban jelentős mértékben nőttek. Igen ám, de ez az emelkedés sok esetben nem akkor és nem olyan mértékben történt, mint amikor és ahogyan a költségek, az infláció és a hitelkamatok megugrottak – fogalmazott a Magyar Nemzet írásában a főtitkár. A szakember szerint ez a fáziskésés nagyon sokba került a termelőknek, ráadásul a dömpingáron az országba érkező német és spanyol sertéshús is komoly kárt okozott az ágazatnak, hiszen a belföldi felvásárlási árakat is lejjebb szorította.

Az energiaköltségek drasztikus emelkedésével kapcsolatban elmondta: a rekord árakon most már talán túl vagyunk, csökkenő a tendencia, de az energiaárak nagy valószínűséggel a békeidőhöz képest legalább kétszeres árszinten stabilizálódnak majd.

A takarmány már év elején drága volt, azonban a korán jött és sokáig tartó aszály miatt évközben már nem is az ára volt a fő kérdés, hanem az, hogy van-e belőle elegendő; egyes tejtermelők kénytelenek voltak másik megyéből tömeg-, és szálastakarmányt vásárolni. A szakember szerint a hazai gyepek állapota is nyugtalanító.
Forrás: Magyar Nemzet

Címkék: állattenyésztés, állattartók, magyar állattenyésztők szövetsége
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik a Robomow új, RKS-sorozata: még több öröm a ...

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát