TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Precíziós gazdálkodás az állattenyésztésben is

Precíziós gazdálkodás az állattenyésztésben is

Állattenyésztés - 2022.10.14

A jövőbemutató állattenyésztés elképzelhetetlen precíziós gazdálkodás nélkül; a módszertan lényege a termelési eredmények növelése, illetve az erőforrások tudatosabb, célzott felhasználásának elősegítése.

A precíziós gazdálkodás abból az alapelvből táplálkozik, miszerint egy élő szervezet – legyen szó növényről vagy állatról – abban az esetben képes a legjobb minőségben és legnagyobb mennyiségben termelni, ha az élettani igényei a lehető legjobban ki vannak elégítve.

Főként az állattenyésztésben jelennek meg problémák ezzel kapcsolatban, ahol a profitot tévesen olcsóbb takarmányokkal és rosszabb tartási körülményekkel kívánják növelni. A problémákat súlyosbítja a mezőgazdaságra jellemző dotációs rendszer, ami a veszteséges termelők által fenntartott rossz módszereket is támogatja. Ugyanakkor kimondható, hogy az állatjólét javítása ma már általános elvárás, amihez sokféle eszköz áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Adódik a kérdés, hogyan valósul meg a precíziós gazdálkodás a gyakorlatban? Ennek alapját az egyedre vonatkozó pontos és naprakész adatok szolgáltatják. Míg a hagyományos állattenyésztés jellemzően állomány- vagy csoportadatokkal dolgozik, a precíziós gazdálkodásban egyedi adatgyűjtés történik; ez érinti a fizikai aktivitást, a hőstressz miatti lihegést, a kérődzést, ivarzást, egyéb egészséggel kapcsolatos jellemzőket. Mindezek figyelése egyedenként emberi erővel elképzelhetetlen lenne. Az állatokra szerelhető precíziós eszközök azonban az említett paraméterek mérésére és monitorozására alkalmasak, akár óránkénti bontásban is. Az eszközök vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítják az adatokat egy feldolgozó állomás felé. Természetesen van lehetőség az adatok mobiltelefonokra, vagy egyéb okoseszközökre történő továbbítására is.

Mindezek az adatok ki is egészíthetők tejelő állatoknál például a tejtermeléssel kapcsolatos információkkal – akár tőgynegyedenként –, így jelentős mértékben javíthatóvá válik az állatok termelékenysége, illetve a termelt tej minősége. Nem mellesleg visszajelzést kaphatunk a bevezetett változások eredményességéről is, legyen szó takarmányváltozásról vagy a karámok megváltoztatásáról. 

 
Forrás: KAVOSZ.hu

Címkék: precíziós gazdálkodás, állattenyésztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb segítség a gazdáknak - Magasabb jövedéki adó ...

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május ...