TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Újabb csapás a sertéstartókra

Újabb csapás a sertéstartókra

Állattenyésztés - 2022.10.13

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) újabb állatjóléti ajánlásokat fogalmazott meg a sertésekkel kapcsolatban, a szigorúbb feltételek azonban a termelés hatékonyságának rovására mehetnek, s ezzel szabad utat nyitnak a bizonytalan eredetű importtermékeknek – írja a Magyar Nemzet.

A lap nemrég arról számolt be: újabb ajánlásokkal állt elő az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság. Az EFSA által a nyár végén közzétett dokumentumban olyan intézkedések szerepelnek, amelyek sokkolták a hazai sertéságazat szereplőit. A Magyar Állattenyésztők Lapjában megjelent elemzés szerint az uniós hatóság többek közt az úgynevezett fiaztató kutricák használatának beszüntetését, valamint a sebészi kasztrálás, a farokkurtítás és a korai elválasztás korlátozását szeretné elérni. A szigorítások ugyanakkor a legtöbb gazda szerint betarthatatlanok, vagy olyan mértékű beruházást igényelnek, amit az ágazat szereplői a jelenlegi gazdasági környezetben nem tudnak finanszírozni.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint nagy az esélye annak, hogy a 2023 végén megjelenő uniós állatjóléti jogszabálycsomag-javaslatban már szerepelni fognak az EFSA által felvázolt szigorítások. A szakemberek szerint az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a kocákat a választás után csoportosan tartsák, illetve az ellés környékén és a szoptatás ideje alatt a kocákat nem az eddig alkalmazott, úgynevezett fiaztatóketrecekben, hanem karámokban kellene elhelyezni.

Ezek kialakítása azonban számos sertéstelepen a helyhiány miatt gyakorlatilag lehetetlen. A karámokban ráadásul a malacelhullás is magasabb lenne.  A korai elválasztás tilalma, vagyis hogy a malacokat a korábbi gyakorlattal ellentétben csak 28 napos koruk után lehetne elválasztani a kocától, jelentős hatékonyságcsökkenéssel járna, hiszen így az állattartók kevesebb sertéssel tudnának dolgozni.

Az ágazati szereplők szerint az EFSA javaslatai jelentős költségnövekedést okozhatnak, amit vagy a fogyasztóknak kell megfizetniük, vagy támogatásokkal kell kompenzálni, a sertéstartók ugyanis kifogytak a tartalékokból. A növekvő takarmányárak, az energia- és munkaerőköltségek miatt már így is nehéz helyzetben van az ágazat. A termelők attól is tartanak, hogy ha a szigorodó állatjóléti előírások miatt emelkednek az árak, a piac könnyen az olcsóbb, import sertéshús felé fordul majd. Az EU-n kívülről érkező áru eredete azonban sokszor bizonytalan, az állatjóléti feltételek, s így a termelők költsége is jóval alacsonyabb, mint az unióban. 

 
Forrás: Magyar Nemzet

Címkék: sertés, EFSA, szigorítás, sertéstartók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

"Atomenergia nélkül nem lesz klímasemleges Magyarország ...

A nemzeti zöldgázstratégiákkal, a fenntartható biomassza-felhasználás felé vezető utakkal és a nem időszakos ...