TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Villanypásztor a vírusok ellen? – A leghatásosabb védekezés a megelőzés

Villanypásztor a vírusok ellen? – A leghatásosabb védekezés a megelőzés

Állattenyésztés - 2021.09.23

Az utóbbi évek haszonállatokat is érintő vírusai miatt jelentősen felértékelődött a farmhigiénia fontossága: ennek egyik eleme a megelőzés, amelyre a sertés- és a baromfitelepek esetében is egyaránt hatékony megoldást kínálnak a modern, egyszerűen telepíthető és könnyen kezelhető villanypásztorrendszerek.

Az elmúlt néhány év kifejezetten problémásnak számított a gazdasági haszonállatok között terjedő betegségek szempontjából Magyarországon. A sertéságazatban az afrikai sertéspestis (ASP) okozott soha nem látott károkat: ez a vírus évek óta jelen van Európában, és hazánkban egyelőre kizárólag a vadon élő állatokat érintette. Ám Németországban néhány hete felfedezték az afrikai sertéspestis első eseteit a házisertés-állományban: a kelet-németországi Brandenburg tartományban két gazdaság sertéseiben igazolták a betegséget. A másik komoly problémát a madárinfluenza terjedése jelentette: 2021. február 3. után nem fordult elő újabb madárinfluenza megbetegedés hazánkban, április 13-án azonban ismét magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolták Hajdú-Bihar megyében. A korábbi években, 2020 júniusáig több mint 4,5 millió állatot öltek le, ebből preventív céllal egymillió körüli állatot. Mindkét vírusban közös, hogy az állatállományokat a vadon élő állatok terjesztik az állattartó telepekre: a sertéspestis esetében a vaddisznók a fertőzés forrásai, 
a madárinfluenza esetében pedig a vándorló vadmadarak.

Villanypásztor mint megelőzés

A fenti adatok rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a fertőzések megelőzése, aminek alapvető része a megfelelő farmhigiénia. A megelőzés érdekében a karámban tartott állatok esetén a házisertéseket kétsoros kerítéssel kell elválasztani a vadon élő állatoktól, és 
a kerítések közötti távolság legalább 0,5 méteres kell legyen. 
A baromfik esetében pedig kötelező volt a madarakat zárt térben tartani, etetni és itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kellett tárolni.

A megelőző intézkedések közé tartozik a villanypásztorok alkalmazása is, különösen a karámban tartott sertések esetében. „A kívülről történő behurcolás megelőzése a legfontosabb: ennek egyik igen hatékony módját jelentik a villanypásztorrendszerek, amelyeket cégünk is forgalmaz. Az afrikai sertéspestis esetében alapvető fontosságú, hogy távol tartsuk a vaddisznókat, a madár-influenzánál pedig a vándorló vadmadarakat és a ragadozókat kell távol tartanunk az állománytól” – mondja Földes Gábor okleveles agrármérnök, a farmzona.hu villanypásztor és állattartási webáruházat üzemeltető Ander-2000 Kft. ügyvezető igazgatója.

farmzonahirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Hatékony védelem a vírusterjesztéssel szemben

A víziszárnyasok esetében a hagyományos szabad tartásos rendszert hatósági és pandémiás nyomásra egyre inkább felváltja a zárt tartás. Ezek az állatok ugyan szeretik a pancsolókat és a különféle tocsogókat, ezeket azonban nehéz megvédeni a vadállatok, leginkább a vándorló vadmadarak behatolásaitól. A villanypásztorok ezekben az esetekben ugyan nem hatékonyak, a ragadozókkal történő kontaktust azonban el tudjuk kerülni a segítségükkel. Ilyen eset lehet például az, ha egy róka egy madárinfluenza-vírussal fertőzött, elhullott hattyút fogyaszt el a közeli nádasban, amit aztán behurcol egy kerítéssel nem kellően védett baromfitelepre” – hangsúlyozza Földes Gábor.

„Visszatérve az afrikai sertéspestisre, az egyik védekezési módot a sertéstartó telepek villanypásztorral történő lekerítése jelenti. Így nem csak sima kerítések vannak, amelyeket a Nébih honlapján megtalálható Jó Sertéstartási Gyakorlat utasításai ajánlanak, hiszen ezek még egy fokkal hatékonyabbak” – mondja a szakember.

Takarmány-előállítás

A villanypásztorok alkalmazásának a takarmány-előállítás szempontjából is kiemelt jelentősége van. 
Az elmúlt években több sertéstartó nem vásárol terményt olyan területről, amely a sertéspestis szempontjából magas kockázatúnak tekinthető. „A megoldást 
a takarmánytermő területek villanypásztoros karámmal történő lekerítése jelenti, ugyanis a vaddisznóállomány és más vadfajok kirekeszthetőek a területről. Így nagy eséllyel ASP-mentessé tehető a termés és az almozásra felhasznált szalma is, valamint járulékos haszonként az egyéb vadfajok kártételét is lecsökkenthetjük. Nagyobb betakarítható terméshez problémamentes (ASP-mentes) terményértékesítés társul, a kultúra értékéhez viszonyítva szolid beruházással” – emeli ki Földes Gábor.

A farmzona.hu által kínált villanypásztorrendszerek kiépítése egyszerű, üzemeltetésük pedig biztonságos. Lakott területektől távoli szántóföldi, 

erdészeti kultúrák védelme is megoldható a készre szerelt, egyszerűen telepíthető szigetüzemű napelemes villanypásztor-rendszereikkel.

Megoldások rovarok 
és rágcsálók ellen

Farmhigiéniai szempontból további vírusterjesztő vektorok távol tartására is érdemes felhívni az állattartó gazdák figyelmét: a különböző rovarok, jellemzően a darazsak és legyek, valamint 
a rágcsálók szintén hangsúlyos szerepet játszhatnak a vírusok terjesztésében. Ezek gyérítésére, távoltartására szintén elérhetőek különféle vegyszeres, valamit vegyszermentes termékek a farmzona.hu webáruházban.


A betegségek megelőzése szempontjából a kívülről történő behurcolás megelőzése a legfontosabb: ennek egyik igen hatékony módját jelentik a villanypásztorrendszerek.



Ecolab: elsődleges 
szempont a megelőzés 

A Farmzóna munkatársaihoz hasonlóan az Ecolab termékeit Magyarországon kizárólagosan forgalmazó Animal-Hygiene Kft. szakemberei is a megelőzést tartják az egyik legfontosabb feladatuknak. „Ezzel a szemlélettel számos problémát kiküszöbölhetünk. 
A higiénia az összköltségek minimális százalékát öleli fel, mégis óriási jelentősége van” – mondja Molnár Helén szaktanácsadó.

A cég több területen nyújt szakmai segítséget az állattartók számára: termékeik egyaránt segítenek a tőgyápolásban, 
a lábvégápolásban, a vízkezelésben és a felülettisztításban.

ecolabhirdetes1

Nagyítás a képre kattintva!

„A tőgyápolásban számos esetben az Oxy Foam habosodó előfertőtlenítő és az Io Shield hártyás utófürösztő kombinációjával érjük el a lehető legkedvezőbb eredményeket. Power foamer automatikus rendszerünk segítségével pedig egyszerűsítjük 
a habosítási technikát és mérsékeljük a vegyszerfogyást. Az adott problémát minden esetben a legmegfelelőbb hatékonyságú termékünkkel orvosoljuk, és szerencsére igazolnak minket a telepek szomatikus sejtszámának pozitív értékei” – mondja Molnár Helén.

A lábvégápolást a cég komplex lábhabosító rendszere segíti: ez a fejőház bejáratához felszerelve egy kisebb területen habot képez, anélkül hogy emberi beavatkozásra lenne szükség. Egy automata időkapcsoló rendszer segítségével a gép önállóan működteti magát, állandó koncentrációt biztosít, és mindig friss habot ad. Fejőházban a legtisztább környezetben a fejés ideje alatt érhető el a kívánt behatási idő. „Kezdésnél és körmölés után ajánljuk 3 héten keresztül napi 1 fejésnél a teljes állomány átvezetését, egyéb alkalmazása heti 3-4 nap. A habosításra használt Inciprop Houf D termék 50%-ban hígítva, közvetlenül 
a nagyon sánta egyedek patája közé fújva 1 hét alatt óriási változást hoz” – mondja a szakember.

A vízkezelésben és a felülettisztításban szintén többféle termékkel van jelen a cég: az Ecolab által kifejlesztett Incimaxx rendszer mind a vízminőségre és ezáltal a fogyasztott víz mennyiségére, mind a tejtermelésre pozitív hatással van. A termék 
a DIN EN 1276, DIN EN 1656 tesztekben megjelölt legellenállóbb törzseket nagyobb mint 5 nagyságrendben pusztítja (tiszta és koszos körülmények között is) 5 perces hatásidőn belül. A vízvezeték-rendszerekben ennél a víz jóval több ideig tartózkodik, ezért a termék biztonsággal elpusztítja a kívánt mikroorganizmusokat.

ecolabhirdetes2

Nagyítás a képre kattintva!

„Fontos szempont a létesítményekbe való belépéskor alkalmazott személyi fertőtlenítés, valamint a gépjárművek elsődleges fertőtlenítése. Az Incimaxx T terméket nemcsak a telepre beszállító járművek, hanem az élőállat-szállító cégek is rendszeresen használják. Kézfertőtlenítésre pedig a Skinman Soft Plus alkoholos kézfertőtlenítőt alkalmazzuk. Forgalmazunk ezenkívül rendszerek tisztítására használt savat és lúgot és a fejőházak állásszerkezetének tisztítására karuszel rendszerekben használt sav/lúg termékeket is. Az automatizált kehelyfertőtlenítő rendszerben pedig fontos a perecetsav, hogy a tőgyfertőzések ne kerülhessenek át állatról állattra” – emeli ki Molnár Helén.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: madárinfluenza, villanypásztor, takarmány-előállítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik a Robomow új, RKS-sorozata: még több öröm a ...

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát