TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Kötelező vaddisznógyérítés – Bevételükért aggódnak a vadgazdálkodók

Kötelező vaddisznógyérítés – Bevételükért aggódnak a vadgazdálkodók

Állattenyésztés - 2021.03.11

Felére csökkenhet a vaddisznók száma
a 2024–2025-ös vadászati év végéig előírt vaddisznógyérítés miatt, ez pedig középtávon jelentős bevételcsökkenést, veszteséges működést okozhat a vadgazdálkodóknak, ezért a gyérítési akcióterv végrehajtásával párhuzamosan a szakmai szervezet egyeztetéseket kezdeményez az Agrárminisztériummal – közölte az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

vaddisznoAz afrikai sertéspestis (ASP) megszüntetésére irányuló uniós stra­­­­­tégia tavaly áprilisi módosítása minden tagállamot a vad­­disz­­­­­nóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv ös­szeállítására kötelezett. Annak egyik legfontosabb straté­­giai célja, hogy a vaddisznóállomány sűrűsége négyzetkilométerenként (azaz 100 hektáronként) 2025. február 28-ig 0,5 egyedre csökkenjen, ennek elérése pedig az eddigieknél is komolyabb többletfeladatokat ró a vadásztársadalomra.
A védegylet ismertette, hogy már az elmúlt években is az állomány csökkenése, ezzel párhuzamosan az elejtések számának, a vadfaj terítékének növekedése volt tapasztalható. Magyarországon mintegy 83 ezer egyedből álló törzsállomány volt 
a 2019. tavaszi becslés szerint, amelyet az ágazati statisztikákat nyilvántartó Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) közölt. 
A vaddisznóállomány eloszlása nem egyenletes, de országos átlagot tekintve egy négyzetkilométerre 0,9 jut, a terv szerint ezt csökkentenék majdnem a felére, 0,5-re. Az elejtett vaddisznók száma a 2018–2019-es vadászati évben közel 160 ezer volt, a 2019–2020-asban meghaladta a 168 ezret. A február végén záruló, jelenlegi vadászati évben várhatóan még ennél is nagyobb lesz a teríték, mert a vadászatra jogosultak eleget kívántak tenni a járvány megakadályozása érdekében már az elmúlt két évben is megemelt elejtési terveknek. Az ASP-járványhoz kapcsolódó diagnosztikai célú elejtések a 2019–20-as vadászati évben csaknem 40 ezret, egy évvel korábban mintegy 11 ezret tettek ki.

Elkerülhetetlen a veszteség?

Kiemelték, hogy a vadgazdálkodás költségeinek fedezetét a vad­gazdálkodók túlnyomó többségét jelentő, egyesületi formában működő vadásztársaságok maguk termelik ki, állami támogatás nélkül. Így az OVA adataiból kiindulva a pesszimista becslések szerint középtávon a mintegy 4,5 milliárd forintos bevételkieséssel az ágazat veszteségessé válhat. A 2019–20-as vadászati évben az összes vadfaj vadászatát tekintve 13,89 milliárd forint bevétel származott a külföldi és magyar vadászok bérvadászatából és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokból. A vaddisznóállomány 2025-ig történő, folyamatos gyérítése a bevételt akár 2-3 milliárd forinttal is csökkentheti. Ezen túl a leadott vaddisznóhúsból mintegy 800 millió forint, míg az ASP-hez kapcsolódó intézkedések értelmében megsemmisítésre lőtt vaddisznókért kártalanítás címén 1,5-2 milliárd forint folyt be. Mindezek alapján akár további 1,5 milliárd forintos bevételkiesést is elkönyvelhet a vadgazdálkodás 2025-re a jelenlegi bevételekhez képest, amit valamilyen forrásból pótolni kell – összegezték.

Kitértek arra is, hogy leginkább azok a – jellemzően dunántúli – vadászatra jogosultak kerülhetnek nehéz helyzetbe, amelyek 
az elmúlt években-évtizedekben a vaddisznóvadászatra alapozták gazdálkodásukat. Ezt súlyosbíthatja, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a 2020-2021-es évben a bevételek jelentősen elmaradtak a tervezettől: egyrészt a külföldi bérvadászok elmaradása, másrészt a vadhúsfelvásárlási árak mintegy felére esése miatt. A vaddisznóért kilogrammonként nettó 150-200 forintot fizetnek a vadgazdálkodóknak.

A magyar vadhús több mint 90 százalékát exportálják, így 
a pandémia is jelentősen érintette a vadgazdálkodókat. A külföldi vendéglátóegységek ugyanis nem rendeltek vadhúst azoktól 
a felvásárlóktól, feldolgozóktól, akik hazánkban a vadászatra jogosultaktól szerezték be az élelmiszert, így áresést generáló túlkínálat alakult ki. A védegyletnek még nincsenek konkrét tervei a bevételek és az azokat generáló vadászati lehetőségek növelésére. Bizonyára a vadászat is átstruktúrálódik, ami már ebben az idényben is érzékelhető volt. Az elmaradt vaddisznóhajtások helyett megnövekedett az igény a mezei nyúl és fácán társas vadászatokra. Emellett abban is bízik a szervezet, hogy a járványügyi intézkedések enyhülése hozzájárul majd a külföldi vadászok visszatéréséhez és a vadhúspiac feléledéséhez.

Vadászjegy már online is!

Megnyitotta a vadászok előtt az online vadászjegy-érvényesítés lehetőségét a 2021/2022. vadászati évre az Országos Magyar Vadászkamara. A kamara honlapján megjelent tájékoztatás szerint ezt a lehetőséget azon vadászoknak biztosítják, akik korábban személyes ügyintézés során már váltottak vadászjegyet. 
Az új vadászoknak első alkalommal továbbra is be kell fáradniuk az adott területi szervezet irodájába, azonosítás és a szükséges nyilatkozatok kitöltése és aláírása miatt. Ismertették: az online vadászjegy-érvényesítés használata nem kötelező, lehetőségként egészíti ki a területi szervezetek korábbi vadászjegykiadási rendjét, gyakorlatát. Reményeik szerint az online érvényesítés elősegíti a vadászok ügyintézését, a járványügyi helyzet kapcsán csökkenti a sorban állást a területi szervezeteik irodáiban. Az online ügyfélszolgálati rendszer nemcsak számítógépről, ha­­nem mobil esz­közökről is el­­érhető a https://ugyfelszolgalat.omvk.hu/ oldalon, 
az űrlapok felhasználóbarát kitöltését információs ablakok is segítik. A vadászjegyváltás folyamata 5-10 percet vesz igénybe, amihez a hatályos vadászjegyre és egy bankkártyára van szükség. 
A vadász eldöntheti, hogy érvényesített vadászjegyét és a kapcsolódó vadászkamarai kiadványokat személyesen kí­­vánja-e átvenni, vagy postai küldeményként a lakcímére postázva kívánja megkapni – tette hozzá a kamara.

A Nimród vadászújsággal együttműködésben márciustól ingyenesen jut hozzá a vadászkamara új hírleveléhez a hazai vadásztársadalom – jelentette be az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke Hatvanban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a témában az Országos Magyar Vadászkamara új székhelyén, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Vadászati Múzeumban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Nimród hírlevelet közel 65 ezer vadász igényelte és kapja meg havi rendszerességgel márciustól. A kiadvány a vadgazdálkodás mellett az idén ősszel Magyarországon rendezendő vadászati világkiállítás aktualitásairól is tájékoztatja majd az olvasókat.

Akár további 1,5 milliárd forintos bevételkiesést is elkönyvelhet a vadgazdálkodás 2025-re a jelenlegi bevételekhez képest, amit valamilyen forrásból pótolni kell.

contecohirdetes     geovadriasztohirdetes

Nagyítás a képekre kattintva!

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Forrás: MTI / Fotók: MTI/ Bugány János, Komka Péter

Címkék: vaddisznó, afrikai sertéspestis, vadgazdálkodás, vaddisznógyérítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja a Rapid 300-400C/S nagyobb méretű ...

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata megnöveli a BioDrill aprómagvető egység ...