A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Kötelező vaddisznógyérítés – Bevételükért aggódnak a vadgazdálkodók

Kötelező vaddisznógyérítés – Bevételükért aggódnak a vadgazdálkodók

Állattenyésztés - 2021.03.11

Felére csökkenhet a vaddisznók száma
a 2024–2025-ös vadászati év végéig előírt vaddisznógyérítés miatt, ez pedig középtávon jelentős bevételcsökkenést, veszteséges működést okozhat a vadgazdálkodóknak, ezért a gyérítési akcióterv végrehajtásával párhuzamosan a szakmai szervezet egyeztetéseket kezdeményez az Agrárminisztériummal – közölte az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Kötelező vaddisznógyérítés – Bevételükért aggódnak a vadgazdálkodók


vaddisznoAz afrikai sertéspestis (ASP) megszüntetésére irányuló uniós stra­­­­­tégia tavaly áprilisi módosítása minden tagállamot a vad­­disz­­­­­nóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv ös­szeállítására kötelezett. Annak egyik legfontosabb straté­­giai célja, hogy a vaddisznóállomány sűrűsége négyzetkilométerenként (azaz 100 hektáronként) 2025. február 28-ig 0,5 egyedre csökkenjen, ennek elérése pedig az eddigieknél is komolyabb többletfeladatokat ró a vadásztársadalomra.
A védegylet ismertette, hogy már az elmúlt években is az állomány csökkenése, ezzel párhuzamosan az elejtések számának, a vadfaj terítékének növekedése volt tapasztalható. Magyarországon mintegy 83 ezer egyedből álló törzsállomány volt 
a 2019. tavaszi becslés szerint, amelyet az ágazati statisztikákat nyilvántartó Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) közölt. 
A vaddisznóállomány eloszlása nem egyenletes, de országos átlagot tekintve egy négyzetkilométerre 0,9 jut, a terv szerint ezt csökkentenék majdnem a felére, 0,5-re. Az elejtett vaddisznók száma a 2018–2019-es vadászati évben közel 160 ezer volt, a 2019–2020-asban meghaladta a 168 ezret. A február végén záruló, jelenlegi vadászati évben várhatóan még ennél is nagyobb lesz a teríték, mert a vadászatra jogosultak eleget kívántak tenni a járvány megakadályozása érdekében már az elmúlt két évben is megemelt elejtési terveknek. Az ASP-járványhoz kapcsolódó diagnosztikai célú elejtések a 2019–20-as vadászati évben csaknem 40 ezret, egy évvel korábban mintegy 11 ezret tettek ki.

Elkerülhetetlen a veszteség?

Kiemelték, hogy a vadgazdálkodás költségeinek fedezetét a vad­gazdálkodók túlnyomó többségét jelentő, egyesületi formában működő vadásztársaságok maguk termelik ki, állami támogatás nélkül. Így az OVA adataiból kiindulva a pesszimista becslések szerint középtávon a mintegy 4,5 milliárd forintos bevételkieséssel az ágazat veszteségessé válhat. A 2019–20-as vadászati évben az összes vadfaj vadászatát tekintve 13,89 milliárd forint bevétel származott a külföldi és magyar vadászok bérvadászatából és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokból. A vaddisznóállomány 2025-ig történő, folyamatos gyérítése a bevételt akár 2-3 milliárd forinttal is csökkentheti. Ezen túl a leadott vaddisznóhúsból mintegy 800 millió forint, míg az ASP-hez kapcsolódó intézkedések értelmében megsemmisítésre lőtt vaddisznókért kártalanítás címén 1,5-2 milliárd forint folyt be. Mindezek alapján akár további 1,5 milliárd forintos bevételkiesést is elkönyvelhet a vadgazdálkodás 2025-re a jelenlegi bevételekhez képest, amit valamilyen forrásból pótolni kell – összegezték.

Kitértek arra is, hogy leginkább azok a – jellemzően dunántúli – vadászatra jogosultak kerülhetnek nehéz helyzetbe, amelyek 
az elmúlt években-évtizedekben a vaddisznóvadászatra alapozták gazdálkodásukat. Ezt súlyosbíthatja, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a 2020-2021-es évben a bevételek jelentősen elmaradtak a tervezettől: egyrészt a külföldi bérvadászok elmaradása, másrészt a vadhúsfelvásárlási árak mintegy felére esése miatt. A vaddisznóért kilogrammonként nettó 150-200 forintot fizetnek a vadgazdálkodóknak.

A magyar vadhús több mint 90 százalékát exportálják, így 
a pandémia is jelentősen érintette a vadgazdálkodókat. A külföldi vendéglátóegységek ugyanis nem rendeltek vadhúst azoktól 
a felvásárlóktól, feldolgozóktól, akik hazánkban a vadászatra jogosultaktól szerezték be az élelmiszert, így áresést generáló túlkínálat alakult ki. A védegyletnek még nincsenek konkrét tervei a bevételek és az azokat generáló vadászati lehetőségek növelésére. Bizonyára a vadászat is átstruktúrálódik, ami már ebben az idényben is érzékelhető volt. Az elmaradt vaddisznóhajtások helyett megnövekedett az igény a mezei nyúl és fácán társas vadászatokra. Emellett abban is bízik a szervezet, hogy a járványügyi intézkedések enyhülése hozzájárul majd a külföldi vadászok visszatéréséhez és a vadhúspiac feléledéséhez.

Vadászjegy már online is!

Megnyitotta a vadászok előtt az online vadászjegy-érvényesítés lehetőségét a 2021/2022. vadászati évre az Országos Magyar Vadászkamara. A kamara honlapján megjelent tájékoztatás szerint ezt a lehetőséget azon vadászoknak biztosítják, akik korábban személyes ügyintézés során már váltottak vadászjegyet. 
Az új vadászoknak első alkalommal továbbra is be kell fáradniuk az adott területi szervezet irodájába, azonosítás és a szükséges nyilatkozatok kitöltése és aláírása miatt. Ismertették: az online vadászjegy-érvényesítés használata nem kötelező, lehetőségként egészíti ki a területi szervezetek korábbi vadászjegykiadási rendjét, gyakorlatát. Reményeik szerint az online érvényesítés elősegíti a vadászok ügyintézését, a járványügyi helyzet kapcsán csökkenti a sorban állást a területi szervezeteik irodáiban. Az online ügyfélszolgálati rendszer nemcsak számítógépről, ha­­nem mobil esz­közökről is el­­érhető a https://ugyfelszolgalat.omvk.hu/ oldalon, 
az űrlapok felhasználóbarát kitöltését információs ablakok is segítik. A vadászjegyváltás folyamata 5-10 percet vesz igénybe, amihez a hatályos vadászjegyre és egy bankkártyára van szükség. 
A vadász eldöntheti, hogy érvényesített vadászjegyét és a kapcsolódó vadászkamarai kiadványokat személyesen kí­­vánja-e átvenni, vagy postai küldeményként a lakcímére postázva kívánja megkapni – tette hozzá a kamara.

A Nimród vadászújsággal együttműködésben márciustól ingyenesen jut hozzá a vadászkamara új hírleveléhez a hazai vadásztársadalom – jelentette be az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke Hatvanban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a témában az Országos Magyar Vadászkamara új székhelyén, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Vadászati Múzeumban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Nimród hírlevelet közel 65 ezer vadász igényelte és kapja meg havi rendszerességgel márciustól. A kiadvány a vadgazdálkodás mellett az idén ősszel Magyarországon rendezendő vadászati világkiállítás aktualitásairól is tájékoztatja majd az olvasókat.

Akár további 1,5 milliárd forintos bevételkiesést is elkönyvelhet a vadgazdálkodás 2025-re a jelenlegi bevételekhez képest, amit valamilyen forrásból pótolni kell.

contecohirdetes     geovadriasztohirdetes

Nagyítás a képekre kattintva!

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: MTI / Fotók: MTI/ Bugány János, Komka Péter


Címkék: vaddisznó, afrikai sertéspestis, vadgazdálkodás, vaddisznógyérítés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...