TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Stop a sertéspestisnek!

Stop a sertéspestisnek!

Állattenyésztés - 2023.06.05

Magyarország is tagja az afrikai sertéspestis megállítása érdekében indított európai kampánynak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) 2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet. Az immár negyedik éve tartó #StopASF (#StopAfricanSwineFever), vagyis „Állítsuk meg az afrikai sertéspestist” nevet viselő kampány célja az, hogy tizennyolc európai országban, köztük Magyarországon is felhívja a gazdák, vadászok és az állatorvosok figyelmét erre a rendkívül fertőző betegségre.

Mindemellett arra is ösztönözi őket, hogy tegyenek lépéseket azért, hogy a betegség ne terjedjen, vagyis észleljék, előzzék meg, jelentsék a sertések és vaddisznók ASP gyanús eseteit.

„Az elmúlt évtizedben az afrikai sertéspestis drámai hatással volt az európai sertéstenyésztési ágazatra, a helyi és regionális gazdaságokra pedig a mai napig csapást mér. Bár a legfrissebb adatok biztató jeleket mutatnak arra vonatkozóan, hogy a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítések hatásosak, az európai kép korántsem mindenhol pozitív, és továbbra is ébernek kell maradnunk. A gazdáknak, vadászoknak és állatorvosoknak különösen fontos szerepük van a gyanús esetek jelentésében”

– mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója. Az EFSA frissen közzétett új jelentése szerint 2022-ben az ASP-megjelenések száma a sertés- és vaddisznóállományokban jelentősen csökkent az előző évhez képest olyan országokban, mint Románia, Lengyelország és Bulgária.

Az ASP azonban újra megjelent Görögországban és Csehországban, és továbbra is terjed az EU-val szomszédos országokban, például Szerbiában és Moldovában. Észak-Macedóniában 2022-ben jelentették be először.

A magyarországi ASP-helyzetről a következő oldalon olvashatnak naprakész tájékoztatást az érintettek és az érdeklődők:

KATTINTSON!

(Forrás: Nébih / Fotó: Marion Streiff/Pixabay)

Címkék: afrikai sertéspestis, asp, magyarország, kampány, európa, disznó, vaddisznó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tyúktetű ellen: hatékony házi praktikák

A tyúktetű gyakori probléma a házi tyúkok körében, amely nemcsak a madarak egészségét veszélyezteti, de a ...