TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Így kelt életre honfoglaló őseink lova, a kunfakó

Így kelt életre honfoglaló őseink lova, a kunfakó

Állattenyésztés - 2023.05.12

Eördögh András tenyésztőnek és dr. Hecker Walter hippológusnak köszönhetően az utóbbi években testet öltött ló a kun tájegységről, valamint jellemző színéről kapta a kunfakó nevet.

Eördögh András – állattartóként és utazóként – szeretett volna egy olyan lovat magának, mely kitartó, szívós, eleven, de mégis könnyen kezelhető, alkalmas hosszú utak megtételére felmálházva is, valamint a marhák terelésére.

Mindemellett legyen igénytelen, érje be a legelővel ridegtartásban, és ne kelljen abrakolni az erőpróbáló hosszú utak során sem. A „Lovas Nemzet” című könyvben találkozott először a számára megfelelő ló – vagyis honfoglaló őseink lovának – leírásával, Hankó Béla szavaival.

S az idea megszületett, az idézet lett munkájának az alapja. A tettek következtek: tenyésztő- és utazótársával, Hárskúti Lászlóval együtt felkereste dr. Hecker Waltert, akinek tetszett az ötlet és látott benne fantáziát, így felvállalta a tenyésztés elméleti irányítását. A munkát Pataki Balázs és Bodó Imre is segíti, a Nyugat-Magyarországi Egyetem képviseletében pedig Pongrácz László támogatja a projektet.Ezt követően megalakult az Ősi Lófajtákat Tenyésztők Egyesülete, Eördögh András elnökségével.  A munka eredménye egy közepes marmagasságú, 130–145 cm magas ló lett, a kunfakó.

A fajta kiinduló állományának apai oldala kizárólag egy kiváló alkatú, átütő örökítő anyagú lengyel konyik mén volt. Ezzel a ménnel fedeztették a tiszta lengyel konyik, valamint lengyel konyik vérségű, arab telivér, shagya-arab, hucul vérségű, és kistestű a magyar félvér csoportba sorolható, az egyesület által törzskönyvezett kancákat.

Ebből a kiinduló alapanyagból válogatták ki a valódi fakó színű, alkat és vérmérséklet alapján alkalmasnak tűnő egyedeket, amelyek közül a végleges tenyészállományt csak a valódi alkalmasságukat az alapos, hosszabb időn át tartó, tartós teljesítményvizsgálat során bizonyító, a használat során is a legjobbnak bizonyult egyedek adhatták.Címkék: kunfakó, , honfoglaló, magyar, utazás, szarvasmarha, terelés, nemesítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a ...

Évtizedünk végére csak Magyarországon akár 10 dollármilliárdos is lehet majd a Blochamps Capital friss kutatásának ...