TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

Agritechnica 2023 - 2023.10.27

A mezőgazdasági gépesítésfejlesztésben érdekelt elméleti és gyakorlati szakemberek idén is nagy érdeklődéssel várják a szakma kiemelkedő eseményét, az „Agritechnica 2023” kiállítást és szakvásárt, amelyen a kiállítás koncepciójához, a „zöld termelékenység”-hez leginkább illeszkedő fejlesztéseket is díjazzák.

A kiállítással szemben tapasztalható felfokozott várakozás azzal is összefügghet, hogy az előző két évben nem rendezték meg: 2021-ben elhalasztották, 2022-ben pedig a Covid miatt törölték. Az Agritechnica 2023., a világ legnagyobb agráripari és -technológiai kiállítása ez év november 12 és 18. között kerül megrendezésre a németországi Hannover vásárvárosában. A kiállítás rendezője, a DLG (Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft – Német Mezőgazdasági Társaság) mintegy 2600 kiállítóra számít, több mint 50 országból. A 40 hektárt meghaladó méretű kiállítási területen 23 pavilon (köztük 20 országpavilon) várja az érdeklődőket. Becslések szerint a látogatók száma idén is meghaladja a 400 ezret, mintegy 100 országból. A korábbi évek tapasztalatai alapján körülbelül 2000 magyar érdeklődő is megtekinti az agráripari innovációk e nagy nemzetközi seregszemléjét.

Az idei kiállítás legfontosabb hívó szava a „zöld termelékenység” (Green productivity), ami egyértelműen jelzi a szervezők szándékát: olyan innovatív megoldások és technológiák bemutatása és népszerűsítése, amelyek jól illeszkednek az EU zöld politikájához, azaz úgy javítják a mezőgazdasági termelékenységet, hogy közben nem károsítják az élővilágot, illetve a környezetet. A kiállítás kísérőrendezvényeinek központi kérdése: „Hogyan tud a mezőgazdaság társadalmilag elfogadható módon és hatékonyan élelmiszert, takarmányt, nyersanyagot és energiát előállítani?” Ennek jegyében fogalmazták meg a programok legfőbb három célját, melyek a következők: a globális élelmiszer-biztonság biztosítása, az éghajlat védelme és a biológiai sokféleség előmozdítása.

A társadalmi, gazdasági és éghajlati viszonyok dinamikus változása miatt a mezőgazdasági eszközök és technológiák innovációja kulcsfontosságú az ágazat jövőbeni életképessége szempontjából. A kiállítás és szakvásár jó alkalom a kiemelkedő innovatív megoldások elismésére is, amelyeket a DLG három különböző díjjal ismeri el. A díjak a következők:

– Az „Innovációs Díj” arany és ezüst fokozatban a mezőgazdasági gépek piacára kész innovációkat díjazza.

– A „DLG Agrifuture Concepts” innovációs díj a jövőbe mutató úttörő koncepciókra összpontosít.

– A „Systems Components Tropy – Engineers’ Choice” díjazási rendszer elsősorban a mezőgazdasági géprendszerek és alkatrészek innovatív műszaki megoldásait ismeri el.

A továbbiakban az innovációs díjban részesített berendezések, illetve megoldások kerülnek bemutatásra. Az összeállítás a rendezők által kiadott információkon alapul, amelyek a program indulását közel két hónappal megelőzően kerültek nyilvánosságra. Az elismert szakértőkből álló nemzetközi bírálóbizottság a beérkezett több mint 250 pályázatból 18-at díjazott: 1 arany- és 17 ezüstérmet ítélt oda.

Aranyérmes a New Holland a CR axiális ikerrotoros kombájn átfogó koncepciójáért.

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A zsűri indoklása szerint a cséplési kapacitások fejlesztésének egyre inkább korlátozója a kombájnok mérete. A New Holland a hosszanti rotorelrendezéssel helyet szabadít fel a cséplőcsatorna szélesítéséhez és ezáltal a teljesítmény növelésére.Az ezüstérmesek

1. A Steyr hibrid traktor

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

 A 2019-es Agritechnica első koncepciója után a Steyr idén a sorozathoz közeli hibridtraktor-prototípust mutatja be: a Steyr Hybrid CVT-t. Ez a változat egy 6 hengeres traktoralapra épül, amelynek tengelytávja 2,79 m. A hibrid traktor új első tengellyel rendelkezik, két villanymotorral.

2. Az elektromos és autonóm New Holland T4 traktor

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A New Holland a T4-es traktorhoz adaptálta az amerikai Monarch traktor technológiai megoldását. Az eredmény egy kompakt autonóm traktor, amely vezetővel is működtethető. A traktor navigációját egy 360 fokos kamerarendszer segíti. Ez a megoldás biztonsági szempontból is előnyös, hiszen, ha például valaki/valami túl közel kerül a TLT-hez, az elektronika automatikusan leállítja a berendezést. A traktor tandem üzemmódban („kövess engem”) is működhet. A traktor elsősorban a kertészek-szőlészek érdeklődésére számíthat.

3. Stoll teleszkópos homlokrakodó

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

Ez a közepes méretű, 4 hengeres traktorokhoz tervezett Stoll homlokrakodó teleszkópos és csuklós kialakításának köszönhetően jó teljesítményt nyújt magasságban (1,50 m) és előrenyúlásban (1 m) is. A rendszer magába foglalja a kockázatok elleni védelmet és javítja az eszköz közlekedés közbeni láthatóságát is.

4. A New Holland T7.270 metánmotoros traktor

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

Ezzel a 3. éremmel a New Holland az Agritechnica 2023 innovációs versenyének nagy nyertese. A PLM Intelligence platformmal ellátott T7 és a legújabb Horizon Ultra vezetőfülkével felszerelt traktor a T6.180 Methane Power traktorban már bevált NEF 6,7 literes metánüzemű motorral rendelkezik, de megnövelt teljesítménnyel, hogy a T7 modell megfeleljen a traktoroktól elvárt képességeknek és teljesítménynek. A motor csúcsnyomatéka 1160 Nm, és minden körülmények között maximum 270 lóerőt produkál.

5. Claas hárompontos függesztésvezérlése

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A függesztésvezérlés lényege, hogy az érzékelők folyamatos tájékoztatást adnak a művelőszerszám magasságáról, és ha szükséges, a rendszer folyamatosan korrigál, hogy a szerszám minden magasságban vízszintes maradjon.

6. Felszíni talajművelés a Saphire's GrindStar segítségével

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A művelőszerszám 75 cm átmérőjű rotor, a talajfelszínnel enyhe szöget zár be. A művelés során felületes lazítást végezve keveri össze a talajt a különböző szármaradványokkal. 12 és 18 km/h közötti sebességnél a gép különösen gyorsan működik, és jelentősen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást az alacsony, méterenként mindössze 20 lóerős vonóerőigénynek köszönhetően. A GrindStar® nem igényel bonyolult és drága elektronikát vagy kopásra hajlamos hajtástechnikát. A speciális műszaki kialakításnak köszönhetően a megmunkálás rendkívül lapos, nullától két centiméterig terjedő munkamélységben történik anélkül, hogy a vezetőnek időigényes vezérlési és beállítási munkákat kellene végeznie.

7. Multifunkciós forgó bakhátművelő

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

Az All-In-One („mindent egyben”) megoldás alkalmas a különböző bakhátak (pl. burgonya) esetében sorközművelésre, gyommentesítésre. Az éles késekkel ellátott forgódobok kedvező bakhátat képeznek a talajélet javításához.

8. Zunhammer ECO-Duo Vario hígtrágya-kijuttató

A berendezés segítségével a hígtrágya-kijuttatás a gép két oldala között külön-külön, egymástól függetlenül szabályozható. Ennek biztosítására a gép két szivattyúval rendelkezik, ami lehetővé teszi a pontosabb adagolást nagyobb munkaszélességek esetén is. Az ECO-Duo Vario segítségével a felhasználó a legnagyobb precizitásra számíthat a trágya kijuttatásakor a növény optimális rendelkezésre állása és tápanyag-utánpótlása érdekében.

9. Az Amazon CurveControl szórásszabályozó rendszere

Az Amazon centrifugális műtrágyaszórókhoz készült CurveControl készüléke képes szabályozni a kiszórandó termék adagját, amikor nem egyenes vonalon dolgozik, még 90 fokos fordulókban is.

10. A Case IH „Forward Looking Feedrate Control” előrejelző radarrendszere betakarításhoz

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A Case IH előretekintő haladásszabályozó rendszere radar segítségével előre jelzi az axiális áramlású kombájnba kerülő anyag mennyiségét. Ezáltal jól szabályozza a vágás magasságát az elakadás kockázata nélkül, és optimalizálja az adott körülmények közötti áteresztőképességet.

11. A Grimme ChangeSep cserélhető leválasztója

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A gumósok betakarítására szolgáló Grimme kombájn felszerelve a ChangeSeppel, egy viszonylag könnyen cserélhető leválasztórendszerrel könnyen alkalmazkodik a szántóföldi betakarítás változó feltételeihez.

12. A Grimme burgonyabetakarító SmartFolddal

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A Shaktimannal közösen kifejlesztett Grimme SmartFold burgonyakombájn kis traktorokkal is használható. Megnyugtató, hogy a mélységszabályozás és a gumómegfelelőség ilyen esetekben is biztosított.

13. Krone takarmánybetakarító-élezés kézi beavatkozás nélkül

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

Ezt a Krone takarmánybetakarító-élező berendezést már nem kell minden esetben egyedileg beállítani. A kifejlesztett megoldás lehetővé teszi, hogy kézi beavatkozás nélkül is használható legyen.

14. Fendt automatikus kondicionáló beállítása zöldtakarmányok betakarításához

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A Fendt fűkaszák automatikus kondicionáló beállításának célja a homogén szárazanyag-tartalom elérése egy adott parcellán és ezáltal az optimális takarmányminőség biztosítása. A fű előzetes feltérképezése alapján működik.

15. Lemken iOblue Vision szerszámfigyelő kamerarendszer

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A robotok által végzendő talajművelési műveletek minőségének biztosítása céljából a Lemken kifejlesztette az iQblue szerszámfelügyeleti rendszert, amely a munka minőségének ellenőrzésére szolgál. Fontos jellemző, hogy a rendszer képes azonosítani a művelőszerszámok kopó alkatrészeit.

16. A Raicle Agronomics ultraprecíz talajelemzése

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

A Precision Planting Radicle Agronomics rendszere minimális kézi beavatkozással, precíziós gazdálkodási szempontból tervezi, gyűjti és elemzi a talajmintákat egy adott parcelláról.

17. Az Agxeed, a Claas és az Amazone 3A (Advanced Automation and Autonomy) koncepciója

AGRITECHNICA 2023 – Bemutatjuk a díjazott innovatív megoldásokat

Az Agxeed, a Claas és az Amazone által elindított 3A (Advanced Automation and Autonomy) koncepció célja, hogy mezőgazdasági robotok működési jellemzőit integrálja a „hagyományos” mezőgazdasági gépekbe. Ennek lényege, hogy a hagyományos traktorok és autonóm gépek együttműködjenek.

Címkék: Agritechnica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit figyel az új uniós megfigyelőközpont?

A belga uniós elnökség több intézkedéssel és javaslatcsomaggal reagált a gazdák Brüsszelből induló, majd Európa ...