Felkészülni, vigyázz, pályázat!

2022.08.24

Szakértők segítségével könnyebb eligazodni a támogatások rengetegében.

Felkészülni, vigyázz, pályázat!


Király László pályázati szakértőt, a Future Business Tender Kft. alapító-cégvezetőjét ez alkalommal is az aktuális pályázatokról, illetve az ehhez kapcsolódó tudnivalókról kérdeztük.

– Lezárult az előző ciklus „dömpingje”, emlékeztetne bennünket, hogy milyen pályázatok is szerepeltek ebben?

– A teljesség igénye nélkül a következőket emelném ki: a falusi turizmust segítő pályázatok, állattartó telepek fejlesztésének támogatása, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése. Ezeket követték az állatjóléti támogatások is, a kiskérődző, illetve a méh állatjóléti támogatás. Ezeket a rendkívül rövid határidő jellemezte. Az előbbi június 16-án zárult, a méhészeknek pedig július 19-ig volt lehetőségük a pályázatot benyújtani. A méh állatjóléti támogatás 2,5 éven keresztül nyújtott, méhcsaládonként igényelhető kompenzációs támogatás volt. Ez a forrás egyben ösztönzést is nyújtott a gazdaságok hatékonyságának további növelésére.

– Több gazda is örömmel üdvözölte a tanyák fejlesztésével kapcsolatos változásokat.

– Igen, ezt tapasztaltuk mi is, hiszen akik eddig nem tudtak megfelelni az előírásoknak, a változtatásoknak köszönhetően immár lehetőségük nyílt rá. A célterületek maradtak, a megújuló energiával (napelem), az ivóvízzel (kútfúrás) és szennyvízkezeléssel kapcsolatos fejlesztéseket lehet elszámolni a pályázatban. Összesen 6,2 millió forint a pályázható összeg, ebből maximum 4 milliót lehet napelemre fordítani.

Aki időt nyer, támogatást nyer

– Említette, hogy a pályázóknak jellemzően rendkívül kevés idő állt rendelkezésre.

– Sajnos egyre több tapasztalatunk van azzal kapcsolatban, hogy a vállalkozók/pályázni akarók későn értesülnek a pályázati lehetőségekről, nem áll rendelkezésükre elegendő idő ahhoz, hogy a pályázatíróval időben egyeztessenek a fejleszteni kívánt célokról. A másik fő szempont, amitől függ a pályázat beadása, a pályázathoz szükséges kötelező dokumentumok beszerzése. Gondoljunk csak arra az időszakra, amikor a fő munkálatok folynak… A vállalkozónak éppen arra nincs idejük, hogy a pályázatíróval konzultáljanak, illetve a pályázati dokumentumokat beszerezzék.

A vállalkozók/pályázni akarók későn értesülnek a pályázati lehetőségekről, nem áll rendelkezésükre elegendő idő ahhoz, hogy a pályázatíróval egyeztessenek a fejleszteni kívánt célokról.

– Milyen megoldást kínálnak ügyfeleiknek Önök a probléma megoldására?

– A felkészítő szolgáltatásunk lehetővé teszi, hogy a partnereink a beadást megelőzően már rendelkezzenek egy pályázati kivonattal. A kivonat pénzügyi adatokat és fejlesztési terveket foglal magába, amelyet a pályázat beadásáig módosíthatunk, így felkészültebben várhatjuk a beadási időszakokat. Az elkészült kivonat alapján a pályázó döntheti el, hogy a jogosult pályázatok közül melyik elkészítését szeretné. Ha a gazdaság mutatóit tekintve esetleg a kitűzött pályázatra mégsem jogosult, nem kell csüggednie. Élhet a tanácsadási szolgáltatásunkkal, átbeszéljük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megfeleljen a jogosultsági kritériumoknak.

– A sok pályázati kiírás között nem egyszerű kiigazodni…

– Így van! Az tud profitálni, aki időben rendelkezik a megfelelő információval. A pályázati felhívások és útmutatók gyakran nem közérthetőek. Nagy terjedelműek, a gyakorlatlan szem „elvész” a 70-100 oldalas leírásokban. Az e-mailben küldött „Napi Pályázati Értesítőink” egyszerűsítve mutatják be a legfontosabb pályázati kiírásokat, elsősorban a ki, mire, mennyit és mikor kérdésekre adnak választ. Természetesen partnereinknek, az összefoglalókon kívül, elérhetővé tesszük a terjedelmes pályázati útmutatókat is. A pályázatokra érdemes előre készülni, hogy amikor azok megjelennek, akkor startra készen álljunk, hogy a lehető leggyorsabban be tudjuk adni a pályázatot.

KAP I.: közvetlen támogatások

– Az Agrárminisztérium a szakmai szervezetekkel együttműködve elkészítette a Közös Agrárpolitika 2023 és 2027 közötti hazai támogatási intézkedéseit tartalmazó stratégiai tervet. Ezzel kapcsolatosan mi az, amire felhívná olvasóink figyelmét?

– A KAP I. és II. pillérből áll. Az I. pillér keretében a 2023–2027-es időszakban évente 1347,4 millió euró a közvetlen támogatás kerete. A II. pillér keretében a 2021 és 2027 közötti időszakban összesen 4382 milliárd összegű támogatás fordítható a magyar vidékre, a magyar mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra. A KAP Stratégiai Terveket az unió által meghatározott 9 specifikus (3 gazdasági, 3 környezeti és 3 társadalmi), valamint egy horizontális, átfogó célkitűzés mentén alakították ki. A KAP I. pillér intézkedései, a közvetlen támogatások a gazdasági fenntarthatóságot szolgálják. Ilyen például a fenntarthatóságot elősegítő alap-jövedelemtámogatás, a BISS. A támogatás a zöldítés jogcímet és a jelenlegi egységes területalapú támogatást váltja fel. Előreláthatólag a támogatást 160 ezer termelő tudja majd igényelni, a pontos támogatási összeg még nem ismert, mivel maradványelven kerül majd kiszámításra. A fenntarthatóságot elősegítő, kiegészítő, átcsoportosítással nyújtható jövedelemtámogatás (redisztributív támogatás) a CRISS. Ez egy teljesen új támogatás, melyet a közelmúltban vezettek be, ehhez hasonló támogatás a kistermelők egyszerűsített támogatása. Termeléstől függő jövedelemtámogatás a CIS. Ez a támogatás megmaradt a mostani, ismert formájában, viszont a kedvezményezett ágazatok köréből a burgonyatermesztés kikerült. Az Átmeneti nemzeti támogatás, az ÁNT a nemzeti támogatások folytatása. A Fiatal gazda támogatás, az YFS megemelt támogatási összeggel folytatódik majd, a maximum 40 éves gazdák 170 eurót igényelhetnek hektáronként, és a maximális birtokméret 300 hektár lehet.

Az I. pillér keretében a 2023–2027 között évente 1347,4 millió euró a közvetlen támogatás kerete. A II. pillér keretében a 2021 és 2027 közötti időszakban összesen 4382 milliárd összegű támogatás fordítható a magyar vidékre, a magyar mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra.

– A piaci támogatások közül a gazdasági fenntarthatóságot szolgáló intézkedésekről még nem esett szó.

– A szőlő-bor ágazat tekintetében, a Bor Nemzeti Támogatási Program kapcsán az előző időszak intézkedései folytatódnak. Ez azt jelenti, hogy a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása, borászati gépek, technológiai berendezések beszerzése, borászati termékek harmadik országokban megvalósuló promóciójának, borászati termékek tájékoztatási tevékenységének és borászati melléktermékek lepárlásának támogatása. A Méhészeti Nemzeti Program keretében 2021-től 36%-kal több támogatást kaphatnak a méhészek az előző évhez képest, amit eszközbeszerzésre, méhegészségügyi erőfeszítések és szakmai ismeretek bővítésére, szervezeti élet élénkítésére, tudományos kutatásra fordíthatnak. A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatásának esetében a támogatás maximális mértéke a termelői szervezetek által kínált termékek értékének 4,1%-a lehet.

KAP II. a gazdaság fejlesztésére

– Végezetül mondana pár szót a KAP II. pillér intézkedéseiről?

– A gazdasági fenntarthatóságot szolgáló intézkedések (Gazdasági fejlődés) körébe, többek között, a mezőgazdasági üzemek és az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése a mezőgazdasági termékek értéknövelésével tartozik. Helyet kaptak ezen túl az induló vidéki vállalkozások támogatásai vagy a tevékenységdiverzifikáció mezőgazdasági üzemen belül és kívül, valamint a mezőgazdasági üzemen belüli és kívüli vízgazdálkodási beruházások is. Bővebb, részletes információért csapatunk örömmel áll a termelők rendelkezésére!


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE