TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Kiderült, hogy melyek a legfinomabb debrecenik

Kiderült, hogy melyek a legfinomabb debrecenik

Agrárgazdaság - 2023.05.08

A grillszezon közeledtével ajánlott körültekintően eljárni, hogy mi is az, amit érdemes a nyársunkra tűzni, vagy rácsra helyezni. Így van ez a nyári sütögetéseken is nagy népszerűségnek örvendő debrecenivel is.

A Szupermenta terméktesztjét hívtuk segítségül, akik összesen 20 terméket vizsgáltak meg. A debreceni terméktesztük polcfelmérése során számtalan márkával és kiszereléssel találkoztak. Tesztelésre pedig ezúttal is a vásárlók számára széles körben elérhető termékek kerültek.

Összesen 20 féle hazai gyártású „debreceni” húskészítményt vizsgáltak, melyek között 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű termék szerepelt. Kiszerelés tekintetében a termékek többsége 250–400 g közötti tömeggel rendelkezett, de górcső alá vették az 1 kg-os, illetve 1,9 kg-os kiszerelésű termékeket is. Laboratóriumban számos vizsgálatot végeztek el.

Többek között mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek, de figyelemmel voltak az étel intoleranciában szenvedőkre is, ellenőrizték a termékek glutén- és laktóztartalmát, mint ahogy a szója allergén összetevőket is.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a vizsgált debreceniek élelmiszerbiztonsági és mikrobiológia szempontból minden esetben megfelelnek az előírásoknak. A laktóz-, illetve gluténmentes termékeként jelöltek valóban azok voltak.

Két debreceni esetében, bár a csomagoláson feltüntetett összetevők közt nem szerepelt, de a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést tartottak az érintett előállítóknál, ahol megállapították, hogy a berendezések nem megfelelő gyártásközi takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a sertéshúskészítménybe.

Az is kiderült, hogy nem minden csemege debreceni nevezheti magát csemege debreceninek, hiszen több pontban sem tesznek eleget a termék speciális előírásainak. A vizsgálat egyik fontos megállapítása az, hogy azok, akik valóban debrecenit szeretnének fogyasztani, azok azokat a húskészítményeket keressék, amelyeken a csemege debreceni szerepel, nem csupán a debreceni.

A nem csípős debrecenik versenyében első helyen 83,4 ponttal a Dárdás Csemege Debreceni végzett. 76,8 ponttal második helyezést ért el a Tesco Csemege Debreceni, míg harmadikként, 75,8 pontot elérve a Zimbo Csemege Debreceni zárt a Szupermenta rangsorában.

A pontszámokat összesítve a csípős debrecenik között 82,8 ponttal a Spar Csípős Debreceni érte el az első helyezést. Második lett a 76,4 pontot elérő Pick Csípős Debreceni, míg harmadikként az Aro Csípős Sertés Debreceni 52 ponttal végzett a dobogón.

(Forrás: Szupermenta)

Címkék: debreceni, húskészítmény, teszt, magyarország, szupermenta, toplista, csemege
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajlakó kártevők, talajfertőtlenítés – Drótférgek, ...

A talajlakó kártevők kapás kultúráink nagy károkozásra képes károsítói, amelyek ellen a védekezés nem maradhat el. ...