TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Illegális kutak: zúgolódik a nép, újabb nagy csoport tiltakozik az eljárás ellen

Illegális kutak: zúgolódik a nép, újabb nagy csoport tiltakozik az eljárás ellen

Agrárgazdaság - 2023.04.19

Még mindig téma az illegálisnak tartott kutak engedélyeztetésének témája, amely nagy felbolydulást keltett a magyar társadalomban. Most újabb nagy csoport fejezte ki tiltakozását ellene.

Hirdetés

Alaposan megijedtek az ásott vagy fúrt kutakkal rendelkező tulajdonosok, különösen azok, akik illegálisan létesítettek vízkivételre alkalmas pontokat. Nem mindenki szegett eleve törvényt, hiszen 1992 előtt a kerti kutak létesítése nem volt engedélyköteles.

2023 végén azonban lejár a 2016-ban kezdeményezett kútamnesztia. Ez azt jelenti, hogy december 31-ig az illegálisan kialakított kutakat még bírságmentes lehet engedélyeztetni, igaz, az ezzel járó különféle költségek 50 és 150 ezer forint közé eshetnek. Ha valaki elblicceli a dolgot, 2024-től már akár 300 ezer forintos bírság szabható ki rá.

Az Agrárminisztérium megpróbálja folyamatosan egyszerűsíteni az eljárást, például kezdeményezi a kutak vízmérő órával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területek vonatkozásában minden költség nélkül, egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak – elvileg, hiszen még mindig nagy a zűrzavar a téma körül.A napokban a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete is tiltakozását fejezte ki. Balogh József János elnök a Facebookon is közzétette, hogy a vidéki fúrt kút tulajdonosok egyöntetűen ellenzik, hogy a részükre életet biztosító kutak miatt bármilyen megalapozatlan költséget terheljenek rájuk.

Indoklása szerint a vidéki családok nagy része idáig is figyelt a környezet védelmére, az életet adó vízre, a kútjaikat eddig is a legminimálisabban üzemeltették. Jelenleg Magyarországon 1 milliónál is több kertes ház, tanya és más efféle ingatlan létezik, többnyire saját kúttal, vagyis már maga az engedélyeztetés, legalizálás is hatalmas akadályokba ütközne a magas szám miatt.

A kúttulajdonosok között vannak egyházak, önkormányzatok, cégek, egyesületek, magánszemélyek, nagyon sok esetben rászoruló családok is. Közülük sokan csak kézi erővel nyernek vizet a kútjaikból, az engedélyeztetéssel járó költségeket pedig aligha tudják viselni.

A Magyar Hang című lap cikke szerint valójában fogalmunk sincs arról, mennyi vizet használunk az országban. Ennek az az oka, hogy az illegális vízkivételek mennyiségéről csak tétova becsléseink vannak. Az országban több mint egymillió illegális kút működhet, amelyek azon túl, hogy ellenőrizhetetlenné teszik a vízhasználatot, a készletek elszennyezésével fenyegetnek.

(Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay)

A Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete tiltakozása itt olvasható:

KLIKK IDE!

Címkék: illegális, fúrt, ásott, kút, engedély, 2023, bírság, tiltakozás, környezetszennyezés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vigyázz, kész, rajt: kezdődhet az állattartó telepek ...

Új KAP, új remények, változó pályázati feltételek és lehetőségek