A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Gazdálkodj okosan! – A precíziós technológia előnyei a gyakorlatban, a termelő szemével

Gazdálkodj okosan! – A precíziós technológia előnyei a gyakorlatban, a termelő szemével

Agrárgazdaság - 2022.07.06

A zalai Iklódbördőcén, 800 hektáron gazdálkodik édesapjával Sabján Krisztián, aki immár 15 éve a település polgármestere, valamint nem régóta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Ebbéli minőségében és gazdálkodóként is a precíziós gazdálkodás híve, mint mondja, a technológia megállíthatatlanul terjed, és így vagy úgy, de előbb-utóbb minden termelő kapcsolatba kerül vele.

Gazdálkodj okosan! – A precíziós technológia előnyei a gyakorlatban, a termelő szemével


Az alkotás öröme a mezőgazdaságban

Krisztián először jogásznak készült, ám a jogi egyetemen úgy érezte, hogy az a világ neki túl statikus és egyhangú. Valami másra vágyott, olyasmire, ahol alkothat, értéket hozhat létre a munkájával. Édesapja abban az időben indította el mezőgazdasági vállalkozását egy nagyon komoly tejelőtehén-állománnyal, melyet azonban sajnos 2004-ben, hazánk uniós csatlakozásával fel kellett számolniuk, mert a bürokratikus előírásokat nem tudták teljesíteni. Ráadásul már akkor egyre kevesebb hadra fogható munkaerőt találtak, aki vállalta volna az állattenyésztéssel, különösen a mezőgazdaság nehéziparának tartott tejelő tehenészettel járó hétvégi teendők elvégzését. Ennek okán is hozta meg döntését és jelentkezett a keszthelyi Georgikon gazdasági agrármérnök szakára. Természetesen nem volt semmiféle kötelezettség arra, hogy a diploma megszerzése után is ezzel kell foglalkoznia, de Krisztián úgy érezte: ha már a szülei sok pénzt és energiát fektettek abba, hogy elvégezhesse az egyetemet, akkor tartozik nekik annyival, hogy a megszerzett tudásával segíti a munkájukat. Immáron 16. éve, hogy gazdálkodik.

„Az elmúlt időszakban teljesen átalakult a gazdaságunk, áttértünk a szántóföldi növénytermesztésre, kukoricát, búzát és a kanizsai sörgyártás megszűnéséig sörárpát termeltünk – idézte fel Sabján Krisztián. – A kukoricán és a búzán kívül még szója és repce díszlik a földeken, összesen 620 hektáron. Nagy területet, csaknem 180 hektárt tesznek ki a rétek és a legelők, melyeket mindenképpen hasznosítani akartunk, ezért szinte az összes állatot megvásároltuk a szomszédos településen, Szécsiszigeten működő bivalyrezervátumból. A bivalyok mellé később szürke marhákat és rackákat is vettünk. Ma átlagosan mindegyik állatfajból 60-60 darabos állományt tartunk fenn. Optimális lenne, ha ezeket mi dolgoznánk is fel, de a jelenlegi leterheltség mellett ez nem megvalósítható, így élő állatként értékesítjük őket.”

go2

Sabján Krisztián, Iklódbördőce polgármestere és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke

Precíziós gazdálkodás előnyei

A szakember kérdésünkre jelezte: egyelőre nem kívánnak visszatérni a tejelő állományhoz annak beruházásigénye miatt. Amikor pedig volt még reális esélye egy ilyen döntés meghozatalának, a ma ismert precíziós eljárások – melyek költséghatékonyabbá tehették volna a tartást – nem álltak rendelkezésre. Azóta nagyot fordult a világ. A precíziós eljárások egyre inkább teret nyernek az agráriumban, különösen a növénytermesztésben. A vele elérhető terméseredmények és a jelentős megtakarítások felkeltették Sabján Krisztián érdeklődését is.

„Úgy érzékelem, hogy főleg az állattenyésztés oldaláról kevésbé nyitottak a gazdák a precíziós technológiára, annak ellenére, hogy ahogy mondtam, kézi munkaerőt egyre kevésbé találni, bizonyos munkafolyamatok azonban, mint a fejés, az etetés, a trágyakihordás, teljesen automatizálhatók és robotizálhatók – mondta. – Pedig már 10-15 éve lehetett tudni, hogy Nyugat-Európában ez a helyzet, és csak idő kérdése, hogy a jelenség hozzánk is elérjen – most már mintha kezdenének érdeklődőbbek lenni az állattartók, valószínűleg azért, mert a kényszer ráviszi őket. Nagy segítséget jelenthet számukra az elmúlt időszakban többször is kiírt állattartótelep-korszerűsítési pályázat, amely 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást biztosított a technológiai korszerűsítéshez. Hála Istennek, Zalában sokan éltek a lehetőséggel.”

Saját tapasztalatok

S ha már szóba került a precíziós gazdálkodás: Krisztián gazdaságában az a növénytermesztés input oldaláról realizálódik.

„Még mi is a folyamat elején járunk, de sajnos sok gazdaságban még itt sem tartanak – fogalmazott az agrárkamara zalai elnöke. – Pedig jó lenne, ha minél többen és minél hamarabb elindulnának ezen az úton, mert jelentős mértékben csökkenthetők a költségek. Hiszen például nem szórunk ki a világba feleslegesen 250 kilogramm műtrágyát, miközben mondjuk 180 is elég lenne. Ehhez azonban széles körben szemléletváltásnak kell bekövetkeznie, mert az igaz, hogy a precíziós megoldások nem olcsók, de hamar megtérülnek, nyilván minél nagyobb a gazdaság, annál hamarabb. Az első lépést mi a növényvédelemben tettük meg, a permetezőgépet szakaszvezérlővel szereltük fel, tehát a GPS-lefedettségi adatok alapján, ahol már járt a gép, ott az adott szórófejeket az automatika lekapcsolja, így nincs szerpazarlás. Ugyanezt a metódust alkalmazzuk a műtrágyaszóró esetében is. A sort még lehet bővíteni, például a vetés vagy a talajelmunkálás vonatkozásában. Szeretnénk is, hiszen úgy vélem, hogy a precíziós technológia használata ma már nem pusztán lehetőség, hanem kötelesség. Hatványozottan igaz ez egy olyan világban, ahol az egekbe szöknek az input anyagok – üzemanyag, vetőmag, műtrágya, növényvédő szer – árai, és amelyben a klímaváltozás hihetetlenül nagy kihívás elé állít mindnyájunkat. Nemcsak a növénytermesztés körülményeinek megváltozása miatt, hanem azért is, hogy a klímaváltozás folyamatát megállítsuk, hiszen a precíziós gazdálkodás nemcsak pénztárca-, hanem környezetkímélő is. Félreértés ne essék, nem kevesebbet adunk a növénynek, hanem csak okszerűen annyit, amennyit kell. Ehhez persze évről évre el kell végezni a talajminta-vételezést, illetve a kombájn által összegyűjtött hozamtérkép alapján is meghatározható egyfajta talajerő-visszapótlás.

A precíziós megoldások nem olcsók, de hamar megtérülnek, mert jelentős mértékben csökkenthetők velük a költségek.

A szakember azt is hozzátette: a precíziós gazdálkodás elterjedését az is segíti, hogy a mezőgazdaság például a GPS-technológia alkalmazásában messze élen jár. Ezzel pedig ma már minden gazda így vagy úgy (akár a területalapú támogatási kérelmek benyújtása kapcsán) kapcsolatba kerül, tehát a precíziós gazdálkodás gyakorlatilag észrevétlenül is a mindennapok részévé vált.

Befektetés a jövőbe

„A precíziós technológia alkalmazása 100 hektáros gazdaságméretnél már mindenképpen indokolt, és viszonylag gyorsan meg is térül az ezzel kapcsolatos befektetés – fogalmazott Sabján Krisztián. – De alatta is megéri, csak lassabb a megtérülés. Azért érdemes rajta elgondolkodniuk a kicsiknek is, mert az alkalmazásával gyorsabbá válik a munka, s ma már tisztán látszik, hogy az idő pénz, hiszen olyannyira hektikussá vált az időjárásunk, hogy gyakran csak pár óra áll rendelkezésre egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez. Megesik, hogy napokig nem lehet rámenni a földre a sok csapadék miatt, és két eső között csak kis ideig járható a talaj. Úgy szoktuk mondani: ma már pillanatföldek vannak.”

Végül azt is elmondta: a jövő az úgynevezett okosfarmoké, ugyanis a gazda évről évre több információval, adattal rendelkezik a birtokairól, az állatállományáról, az időjárási viszonyokról, a betárolt terményeiről. Ez a növekvő adathalmaz akkora fegyver lehet a termelők kezében, amivel hiba lenne nem élni.

A jövő az úgynevezett okosfarmoké, ugyanis az évről évre növekvő adathalmaz akkora fegyver lehet a termelők kezében, amivel hiba lenne nem élni.

Mit jelent a precíziós gazdálkodás?

A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, melyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést. Szigorúan a mért adatokon és tényeken alapuló agrotechnikai beavatkozások összessége, amely sok esetben automatikus módon történik úgy, hogy közben a fenntarthatóság és a környezetvédelem elvárásait is teljesíti. A precíziós gazdálkodás növeli a hozamokat, költségeket takarít meg, védi a környezetet és végső soron növeli a szántóföldi gazdálkodás nyereségét. Számos technológiát ötvöz. Az egyik szegmenst a fedélzeti számítógépek és a műholdas helymeghatározó rendszerek (Global Positioning System, GPS) alkotják, amelyek segítenek elkerülni az átfedéseket és kihagyásokat a vetés közben és a műtrágyák, növényvédő szerek kijuttatásakor. Ezen technológiák további elemei a különböző adatbázisok alapján létrehozott digitális tereptérképek és alkalmazások, amelyek kiszámítják az egyes zónák műtrágyaadagjait. Drónok és a műholdak segítenek távolról figyelni a zónák állapotát, míg a vezeték nélküli időjárás-érzékelők a hőmérséklet, a nedvesség, a nyomás és a tucatnyi egyéb terepmutató meghatározásában működnek közre. Az ezekből gyűjtött adatok elemezhetők más precíziós gazdálkodási technológiákkal, például számítógépekkel, okostelefonokkal és mobilalkalmazásokkal is.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: precíziós gazdálkodás, precíziós technológia

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...