TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Óriási kihívások előtt a magyar gazdálkodók

Óriási kihívások előtt a magyar gazdálkodók

Agrárgazdaság - 2022.06.29

A józan paraszti ész segít a problémák között a lehetőségekre rátalálni.

 A háború és a megbillent ellátási láncok, a mezőgazdasági gépgyártás akadozása

Napjainkban az eddig nem tapasztalt nehézségek átírták a beszerzési és alkalmazott agrártechnológiai szokásokat. Érdemes sok mindent újragondolni. Nem lehet például a gépbeszerzést az utolsó pillanatra halasztani, illetve minden téren a talaj-előkészítéstől a trágyázásig vannak új megoldások. Minden téren megmaradt a virtuális túlkínálat, de ami a kereskedelmi telepeken nincs ott, azzal például nem lehet szántani. A mezőgazdaság nem egy virtuális videojáték! A vasipari válság a forintárfolyammal kombinálva minden vasból készült gép árára drámaian hatott. Oda kell figyelni az ár-érték arányos beszerzésekre! Alapanyaghiány miatt az egyszerűbb szerkezetek pár hónapos plusszal, míg a speciális (például vágóasztalok) vagy nagy értékű gépek akár években mérhető várakozási idővel rendelhetők. Sajnos erre még egy lapáttal rátett néhány nagyobb kereskedő, akik az áruhiányt „meglovagolták”, és az erős márkákkal, tőkeerővel, piaci pozíciójukkal árazták be ezt a piaci szituációt. A megoldás természetesen az átgondolt tervezés, a szakmai és beszerzési folyamatok újragondolása, összefogás akár csak feladatokra is. Meglepően jó megoldást jelent a közös beszerzés, a rugalmas kisebb általános költségű kereskedők ajánlatainak bekérése is.

A megoldás az átgondolt tervezés, a szakmai és beszerzési folyamatok újragondolása, összefogás akár csak feladatokra is.

oriasikihivas

A magas inputanyag-árak és másodlagos hatásaik

Minden valószínűség szerint az árak még jó ideig magasak maradnak, mert ez a szituáció jó az oligarcháknak, árutőzsdei spekulánsoknak, globális árdiktálóknak és a politikusok jelentős részének is a „világmegmentő szerepjáték” miatt. Természetesen ez rossz minden átlagembernek, így minden gazdálkodónak is. Ebben a történetben a hatékonyság és a beszerzési, tárolási lehetőségeink szélesítése, a klasszikus szövetkezeti összefogás hozhat enyhülést a teljes farokpozícióból. Sokat jelent, ha például a gázolajat saját üzemanyagtartályból tudjuk tankolni, integrációban szövetkezünk és részben visszatérünk a klasszikus talajerő-gazdálkodáshoz, zöld- és szervestrágyázáshoz, a lehetőségeink függvényében kihasználunk olyan korszerű technológiákat, mint a köldökcsöves drénezés a hígtrágya-kijuttatásban.

Szárazság, aszály, egyenlőtlen csapadékeloszlás

Ez egy örök klasszikus, és sújtja a fél világot. Nálunk pár évtized alatt a talajvízszint 2-5 métert csökkent, a kapillárishelyzet katasztrofális, és évente sok tízmilliárd forint a kár. Annyi tennék hozzá, ha a potenciális intenzív gazdálkodás és a mai magyar valóság együttes hatását számoljuk, akkor százmilliárdokról beszélhetünk nem bevételkiesés, hanem profitveszteség szinten! A probléma megoldható, most sem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, csak utánozni kell Olaszországot, Izraelt, más mediterrán országokat. Ezt a problémát a gazdálkodónak és az államnak közösen kell megoldania, és a kormányzati akarat megvan hozzá. Technikai értelemben a csapadék- és élővíz-visszatartás, öntözőrendszerek jelentik a megoldást. Természetesen a talajba juttatott például drénezett hígtrágya-kijuttatás is részben kompenzálja a vízhiányt. Érdemes figyelmet fordítani a talaj agronómiai vízmegtartó képességére, szerkezetére, humusztartalmára. A jobb szakkereskedők, kamarai agronómusok is segítenek ebben.

Befejezésként van egy okos mondás, amit érdemes megjegyezni: „Naponta találkozunk olyan lehetőségekkel, amelyek problémának álcázzák magukat.” Ez most is így van, amihez két dolgot tennék hozzá. A józan paraszti észt nem helyettesíti semmi, és a lehetőségek megtalálásában számíthatnak a becsületes kereskedelmi partnereikre, agronómusokra, szaktanácsadókra, szakemberekre. Érdemes kikérni a véleményeket.

 
Szerző: Szilágyi János

Címkék: gazdálkodók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A választás az Ön kezében van - HerbBacto-Vital

Magyarország ismét bizonyítja innovációs erejét egy új, hazai fejlesztésű, mikrobiológiai termékcsalád révén.