Mélyponton a baromfiágazat – Az elmúlt időszak három komoly csapása a kisüzemek végét jelentheti
Agrárgazdaság - 2021.11.13
A baromfiágazat legnagyobb kihívásairól tartott előadást az egyik legjelentősebb termelőnek számító Master Good Kft. ügyvezető igazgatója, Bárány László az idei debreceni Farmer-Expo kiállítás és vásáron. Véleménye szerint hamarosan leállhat a tőkeszegény termelők és a kevésbé hatékony vágóüzemek működése.
„Három komoly csapás is érte az elmúlt egy-két esztendőben a baromfiágazatot, mégpedig a globális koronavírus-járvány, a madárinfluenza és a takarmányárak elképesztő emelkedése” – összegezte Bárány László, előadásában ki is fejtve mindezeket részletesen. 2020 márciusában vezették be a járvány miatti korlátozó intézkedéseket, azok pedig egy szempillantás alatt megváltoztatták a fogyasztási kultúrát. Nemcsak idehaza, de szerte a világban, és a hatása Bárány László szerint még évekig érezhető lesz, a rendszer akár fél évtizedig is „rángatni” fog. A Horeca-szektor időlegesen megszűnt, éttermek, iskolák, óvodák ezrei zártak be. A kiskereskedelem átmenetileg (nagyjából 2-3 hétig) nem tudta megfelelően kiszolgálni a lakosságot, amely készletfelhalmozásba, bespájzolásba kezdett. A relatív túltermelés óriási fagyasztott készleteket és alacsony árakat eredményezett, de likviditási problémák is felmerültek.
Koronavírus
„Amikor tavaly bejött a harmadik hullám Európába, mi hatalmas készletet gyűjtöttünk, mert a 3,40-3,50 eurós mellfiléár leesett 1,70-re. Ilyen kondíciók mellett nem léphettünk a fékre, a mellfilékészletünk elérte a 4000 tonnát, amihez a nyári hónapokban további 200 tonnát vásároltunk” – ismertette Bárány László a szokatlan stratégiájukat. Amely működött, hiszen az augusztusi kalkulációjuk szerint szeptember második hetére stratégiai nullára kellett lemennie a készletüknek. A 2021-es vakcinázások adtak esélyt az újrakezdésre, a Horeca-szektor is éledezni kezdett, a korlátozások megszűnésének pedig pozitív gazdasági hatásai lettek, óriási fogyasztásnövekedést hoztak.
Madárinfluenza
A koronavírus mellett itt tombolt a madárinfluenza is, elsősorban Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékben 4,8 millió állat leölésére került sor, 15-16 milliárd forintos kárt okozva. A baromfitermékekre vonatkozó korlátozó intézkedések főleg a keleti piacok ideiglenes elvesztésével jártak. Bárány László meglátása szerint egyébként a madárinfluenza terjedésének hátterében 95 százalékban mindig valamilyen emberi mulasztás állt, a fegyelmezetlenség még mindig az ágazat komoly problémájának tekinthető.
Az elmúlt bő fél évben az árváltozások is soha nem látott mértéket öltöttek. Az élő csirke ára 2021. április–augusztus között 273 Ft/kg-ról 312 Ft/kg-ra emelkedett, ami 23 százalékos növekedést jelent. A naposcsibe ára nem változott, viszont a nevelőtáp 21 százalékos ugrást produkált egy év alatt, miközben a csirkecomb 6, a csirkemell 11 százalékkal lett drágább. Faramuci módon Magyarország részben a lengyel madárinfluenza haszonélvezője lett.
Hasonló folyamatok egyébként a pulykánál is lezajlottak, bár a Master Good Kft. ügyvezető igazgatója szerint ezen a téren Európában csökkenni fog a fogyasztás, így a jövőben nehéz lesz árat emelni. A pecsenyekacsa a tavalyi készletek hiánya miatt 2021-et emelkedő árszinttel kezdte, és még ma is élénk a kereslet iránta, nő az ár.
Költségnövekedés
Bárány László úgy véli, hogy a takarmányár-drágulást, az élőmunkaköltség-növekedést, valamint a fajlagos energiatöbbletet (a gáz és az elektromos áram 100 százalékos emelkedését) a termelők képtelenek lesznek érvényesíteni, emiatt a tőkeszegény termelők, illetve a kevésbé hatékony vágóüzemek működése hamar leállhat. A Master Good Kft. már megvásárolta a 12 hónapra szükséges búzamennyiséget, mégpedig 75,8 Ft/kg átlagáron, de talán a kukoricáé is meghaladja a 80-at, és a szója ára sem fog leesni. „Mivel ebből a háromból megvan a takarmányár 90 százaléka, költségcunami jön a nyakunkra. Azt viszont nem gondolom, hogy a végtermékeladáson keresztül mindezt ki lehet fizettetni a fogyasztókkal. Ma tehát egyáltalán nem mindegy, ki milyen háttérerőforrásokkal rendelkezik, amelyek révén az elkövetkező, nagyon nehéznek ígérkező időszakot át lehet vészelni” – nézett a jövőbe Bárány László.
„Költségcunami jön a nyakunkra. Azt viszont nem gondolom, hogy a végtermékeladáson keresztül ezt ki lehet fizettetni a fogyasztókkal. Ma tehát egyáltalán nem mindegy, ki milyen háttérerőforrásokkal rendelkezik, amelyek révén az elkövetkező, nagyon nehéznek ígérkező időszakot át lehet vészelni.”
Szerző: AgrárUnió
Címkék: baromfi, baromfiágazatA kalászos gabonák őszi gyomosodásáról – Gyomfajok ...
A minőségi búzatermesztés lehetőségei és kihívásai
Weidemann T4512 teleszkópos rakodógép – A telep szíve, lelke, ...
Kukorica gombásodásveszély? A Cimbria technológiája segít ...
Vadkár jogi esetek – Amikor az igazságszolgáltatást felváltja a ...
Elmarad a januári AgrárgépShow, de az AGROmashEXPO meg lesz ...
A szőke szépség (1. rész) – Haflingi ló tenyésztésben, ...
Az őszi vetésű területek felén megtörtént a talaj- előkészítés
Traktorfülkék versenye a kutya szemszögéből
Vízmegtartás, talajélet – HORSCH termékek az észszerű ...