méh

Áttelelni, ha van tél, ha nincs

Szakmai kihívás a hideg elmaradása a méhészetben és szőlészetben

Szokatlanul enyhe telekről beszélünk még mindig, pedig egyre több ilyen enyhe, változékony téli évszak, „téltelen” év van mögöttünk – így gyűlnek is a tapasztalatok az agráriumban. Milyen volt a most mögöttünk hagyott évszak, hogyan teleltek az állományok – erről kérdeztünk február végén méhészeket és szőlészeket.

A méhészetek átteleléséről Bross Pétert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnökét kérdeztük.

Méhészet: zárt teleltetéssel védekezhetnek

 – Hogyan tudtak felkészülni az átteleltetésre, milyen állománnyal mentek neki a télnek a méhészek? Milyen szakmai megoldásokkal lehet az utóbbi években tapasztalt enyhe, változékony időjárás ismeretében megóvni az állományt, minimalizálni a veszteséget?

 – 2019 nyara sokkal kedvezőbben alakult a méhcsaládok, így a méhészek számára, mint az azt megelőző évben. Talán emlékeznek az olvasók, hogy 2018-ban nagyfokú méhcsaládveszteséget könyveltek el a méhészek; a napraforgó-virágzás időszakában bekövetkezett méhelhullások okairól a mai napig nem kapott a méhésztársadalom tájékoztatást, hivatalosan nem ismerjük a több százezer (!) méhcsalád legyengülését kiváltó tényezőket. Egyet tudunk, ami biztos: tavaly már nem került neonikotinoidokkal csávázott vetőmag a talajba, talán ez is hozzájárult a kedvezőbb méhegészségügyi helyzet kialakulásához. 2019-ben is egymillió méhcsalád feletti létszámot teleltek be a méhészek. Számottevő, járványszerű veszteségekről eddig nem hallottunk, de fontos megemlíteni, hogy most, február végén még nagyon korai a telelés eredményéről végső következtetést levonni. Nekünk, méhészeknek a tél az úgynevezett generációváltással ér végleg véget, ami azt jelenti, hogy az augusztusban kikelt méhek, amelyek áttelelnek, azaz fél évig élnek és dolgoznak a kaptárban, felnevelik az új generációt, majd elpusztulnak. A generációváltás április első két hetében zajlik le. 

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Tags: szőlő, szőlészet, méh, méhészet

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom