TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hivatásuk a gyógyítás

Hivatásuk a gyógyítás

Agrárgazdaság - 2018.12.27

A fórummal a cél a környezet- és egészségkárosodás megfékezése Egy az egészség – „ONE HEALTH” – címmel rendezték meg november 29-én a Magyar Tudomány Napja program részeként a Humánorvosok, Állatorvosok, Növényorvosok II. Országos Fórumát a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében.

A rendezvényen elhangzott: huszonhat évvel a három szakmai kamara (illetve előd­­­szervezetei) első hasonló témájú országos fóruma után a három tudomány­­ág képviselői újra szeretnék felhívni mind a társadalom, mind a döntéshozók figyelmét az egyre aggasztóbb mértéket öltő környezeti és egészségkárosodásokra, a folyamat visszafordításának, megfékezésének szükségszerűségére. A szervezők a konferenciát a három szakterület nézőpontjából tudományosan alátámasztott figyelemfelhívásként határozták meg.

Felelősséggel tartozunk

Dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a konferencián részt vevő három szakterület kiemelten felelős az egészségünkért, az egészséges környezetünkért és az élelmiszer-biztonságért, mindezeken keresztül pedig a következő generációkért. A jelenleg elénk táruló szomorú jövő elkerülése érdekében elengedhetetlenül szükséges mindazok figyelmének felhívását a problémákra, akik tehetnek a változásért.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Ka­­ma­­ra elnöke fontosnak tartja felhívni 
a figyelmet arra, hogy a humánorvosok feladata a környezeti károk okozta emberi betegségek gyógyítása mellett rámutatni az ember helytelen életmódjából eredő betegségekre, illetve a politikai döntéshozók befolyásolása annak érdekében, hogy a betegek gyógyítása mellett a betegség megelőzéséhez szükséges emberi magatartásra tanítást is kellő súllyal támogassák. Nagyon fontosnak tartja az óvodában megkezdeni az emberekben a tudatos gondolkodás kialakítását, a felelőssé tételt, mivel a veszélyeztetettség foka felmérhetetlen. Úgy gondolja, a mai hedonista ember nem képes elfogadni azt, hogy olyan dolgokba kellene invesztálnia, amiknek az eredménye csak 20-25 év múlva lenne mérhető.

Tudatos megelőzés

Dr. Németh Tamás, az MTA agrártudományi osztályának elnöke is a prevenció fontosságát emelte ki. Hozzátette, hogy mindhárom területen, amely a rendezvényen képviselteti magát, lehetőség van 
a prevencióra, de csak akkor beszélhetünk működő prevencióról, ha az komolyan átgondolt, szakmai tapasztalatokon alapul. Megjegyezte, hogy változást csak az hozhat, ha fiatalkorban épül be a társadalom tagjainak gondolkodásába a környezet- és egészségtudatosság. 

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke is a három hivatásrend felelősségéről beszélt. Szerinte e három hivatás vállán nyugszik a magyar társadalom jóléte és jólléte nemcsak most, hanem az elkövetkező generációk esetében is. Óriási szerepe van a környezettudatos életnek. A kamara elnöke megjegyezte, az utóbbi évtizedek eredménye, hogy a közérdeklődés és a politikai döntéshozók gondolkodásának előterébe került a téma, de még mindig nem kellő mértékben. Felhívta a figyelmet ezen túl az élelmiszer-hamisítás és az élelmiszer-terrorizmus veszélyére is.

Az összefogás sikerre vezethet

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora és az MTA Növényvédelmi bizottságának elnöke is osztotta kollégái véleményét a tudományterületek együttműködésének fontosságáról, majd a klímaváltozás hatására megjelenő új kórokozókról és kártevőkről beszélt, amelyek nemcsak ökológiai problémákhoz vezetnek, hanem súlyos gazdasági problémákat is okozhatnak. A fórumon részt vevő szakmai szervezetek közösen kiadtak 
egy 11 elvből álló nyilatkozatot, amelynek alapján együtt kívánnak működni. Ezek az elvek összhangban vannak 
a 2017-es riói Környezet és Fejlődés Világ­konferencia állásfoglalásaival.

Dr. Tarcali Gábor a harmadik elvet emelte ki, amely szerint rövid távon az egészség- és környezetvédelem drága, de hosszú távon ez az egyedül gazdaságos.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: egészség, fórum, konfencia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Komposztálás házilag: Tippek, praktikák és kisokos

A komposztálás egy természetes és hatékony módja annak, hogy a konyhai és kerti hulladékokat értékes talajjavító ...