A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Hivatásuk a gyógyítás

Agrárgazdaság - 2018.12.27

A fórummal a cél a környezet- és egészségkárosodás megfékezése Egy az egészség – „ONE HEALTH” – címmel rendezték meg november 29-én a Magyar Tudomány Napja program részeként a Humánorvosok, Állatorvosok, Növényorvosok II. Országos Fórumát a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében.

Hivatásuk a gyógyítás


A rendezvényen elhangzott: huszonhat évvel a három szakmai kamara (illetve előd­­­szervezetei) első hasonló témájú országos fóruma után a három tudomány­­ág képviselői újra szeretnék felhívni mind a társadalom, mind a döntéshozók figyelmét az egyre aggasztóbb mértéket öltő környezeti és egészségkárosodásokra, a folyamat visszafordításának, megfékezésének szükségszerűségére. A szervezők a konferenciát a három szakterület nézőpontjából tudományosan alátámasztott figyelemfelhívásként határozták meg.

Felelősséggel tartozunk

Dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a konferencián részt vevő három szakterület kiemelten felelős az egészségünkért, az egészséges környezetünkért és az élelmiszer-biztonságért, mindezeken keresztül pedig a következő generációkért. A jelenleg elénk táruló szomorú jövő elkerülése érdekében elengedhetetlenül szükséges mindazok figyelmének felhívását a problémákra, akik tehetnek a változásért.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Ka­­ma­­ra elnöke fontosnak tartja felhívni 
a figyelmet arra, hogy a humánorvosok feladata a környezeti károk okozta emberi betegségek gyógyítása mellett rámutatni az ember helytelen életmódjából eredő betegségekre, illetve a politikai döntéshozók befolyásolása annak érdekében, hogy a betegek gyógyítása mellett a betegség megelőzéséhez szükséges emberi magatartásra tanítást is kellő súllyal támogassák. Nagyon fontosnak tartja az óvodában megkezdeni az emberekben a tudatos gondolkodás kialakítását, a felelőssé tételt, mivel a veszélyeztetettség foka felmérhetetlen. Úgy gondolja, a mai hedonista ember nem képes elfogadni azt, hogy olyan dolgokba kellene invesztálnia, amiknek az eredménye csak 20-25 év múlva lenne mérhető.

Tudatos megelőzés

Dr. Németh Tamás, az MTA agrártudományi osztályának elnöke is a prevenció fontosságát emelte ki. Hozzátette, hogy mindhárom területen, amely a rendezvényen képviselteti magát, lehetőség van 
a prevencióra, de csak akkor beszélhetünk működő prevencióról, ha az komolyan átgondolt, szakmai tapasztalatokon alapul. Megjegyezte, hogy változást csak az hozhat, ha fiatalkorban épül be a társadalom tagjainak gondolkodásába a környezet- és egészségtudatosság. 

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke is a három hivatásrend felelősségéről beszélt. Szerinte e három hivatás vállán nyugszik a magyar társadalom jóléte és jólléte nemcsak most, hanem az elkövetkező generációk esetében is. Óriási szerepe van a környezettudatos életnek. A kamara elnöke megjegyezte, az utóbbi évtizedek eredménye, hogy a közérdeklődés és a politikai döntéshozók gondolkodásának előterébe került a téma, de még mindig nem kellő mértékben. Felhívta a figyelmet ezen túl az élelmiszer-hamisítás és az élelmiszer-terrorizmus veszélyére is.

Az összefogás sikerre vezethet

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora és az MTA Növényvédelmi bizottságának elnöke is osztotta kollégái véleményét a tudományterületek együttműködésének fontosságáról, majd a klímaváltozás hatására megjelenő új kórokozókról és kártevőkről beszélt, amelyek nemcsak ökológiai problémákhoz vezetnek, hanem súlyos gazdasági problémákat is okozhatnak. A fórumon részt vevő szakmai szervezetek közösen kiadtak 
egy 11 elvből álló nyilatkozatot, amelynek alapján együtt kívánnak működni. Ezek az elvek összhangban vannak 
a 2017-es riói Környezet és Fejlődés Világ­konferencia állásfoglalásaival.

Dr. Tarcali Gábor a harmadik elvet emelte ki, amely szerint rövid távon az egészség- és környezetvédelem drága, de hosszú távon ez az egyedül gazdaságos.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: egészség, fórum, konfencia

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...