TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Carbon farming: legyen Ön is a részese!

Carbon farming: legyen Ön is a részese!

Agrárgazdaság - 2023.08.24

Hogyan lehet üzletet csinálni a szén-dioxid-megkötésből?

A szén-dioxid-offset egy jól ismert fenntarthatósági fogalom a piacon, és lényegében azt jelenti, hogy egy vállalat annyi szén elnyeléséhez járul hozzá pénzügyileg vagy más módon, mint amennyit a működése révén a légkörbe kibocsátott, rendszerint közreműködő szervezet bevonásával. Ezzel a megoldással már számos vállalat fenntarthatósági jelentésében lehet találkozni. Ugyanakkor létezik egy viszonylag új, kifejezetten a mezőgazdaságra kialakított megközelítés is az ellátási lánc dekarbonizálására: a carbon farming. De pontosan mit jelent ez?

Az Európai Unió célja, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon, azaz olyan gazdasági környezetet hozzon létre, amelynek a nettó üvegházhatásúgáz- (ÜHG) kibocsátása nulla. Többek között ezt fejezi ki és írja elő az Európai Zöld Megállapodás. Az EU célkitűzése összhangban van a párizsi megállapodás éghajlat-politikai elkötelezettségével. A fenti irányelveknek megfelelően főként a nagyobb, nyugati vállalatok egy része vállalati stratégiai szintre emelte a dekarbonizációt, amelynek keretében az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésére vagy lenullázására törekszenek. A dekarbonizálás stratégiai sorrendje az alábbi: a vállalatoknak először ki kell küszöbölniük az elkerülhető kibocsátásokat, közben amit lehet, ki kell váltani zöldebb alternatívával (például zöldenergia), majd pedig ezután érdemes ellensúlyozni az elkerülhetetlen kibocsátást. Az első két lépést segítheti elő a carbon farming. 

Főbb különbségek a carbon offsetting és a carbon farming között

A kulcskülönbség abban rejlik, hogy a vállalat milyen módon fektet be a szénlábnyomának csökkentése érdekében. A karbon offsetting olyan projekteket jelent, amelyek nem kapcsolódnak a vállalat termékeihez, a karbonsemlegesítés az értékláncon (és ellátási láncon) kívüli szereplő közreműködésével valósul meg. Ezzel szemben a carbon farming olyan mezőgazdasági technológiák alkalmazását jelenti, amelyekkel – bizonyos esetekben termés realizálása mellett – szénmegtakarítás vagy -megkötés érhető el, ez pedig kiegészítő jövedelmet jelenthet a fenntartható módon termelő gazdálkodó számára. A carbon farming alkalmazása az ellátási láncban biztosíthatja integrátorok, élelmiszer-feldolgozók és akár kereskedők számára is azt, hogy közvetlen felelősséget vállaljanak a saját ellátási láncukban keletkező kibocsátások csökkentéséért, emellett amennyire csak lehet, a szennyezés forrásánál segítsék a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakulását, meghonosodását. Egy carbon farmingot is tartalmazó, fenntarthatósági projektekbe való befektetés segíthet abban, hogy a vállalat ellátási lánca rugalmasabbá váljon, csökkentse a klímakockázati kitettséget, magasabb hozzáadott értékű és jobb minőségű termék előállítását eredményezheti, emellett kommunikációs előnyökkel is járhat. Az ilyen projektek azonban természetüknél fogva korlátozottabbak a láncban szereplő, termelőn kívüli szereplők számára: elsősorban nem a saját, közvetlen szén-dioxid-kibocsátást csökkentik, hanem a közvetett, ellátási és értékláncra eső kibocsátást – igaz, a legtöbb ágazatban ez adja a karbonlábnyom nagyobb részét. Carbon farming esetén az ÜHG-kibocsátás csökkentését (is) szolgáló gazdálkodási forma kiépítésén van a hangsúly, amely kényelmes és gazdaságos módja lehet a dekarbonizációnak, mivel a vállalat kontrollja lényegesen nagyobb benne, szemben a karbon offsettel, amely sok esetben csak egy „engedély” a környezetszennyező vállalatok számára, hogy kompenzálják a lábnyomukat anélkül, hogy érdemben csökkentenék a saját kibocsátásukat.

Carbon farming: legyen Ön is a részese!

A carbon farming olyan mezőgazdasági technológiák alkalmazását jelenti, amelyekkel – bizonyos esetekben termés realizálása mellett – szénmegtakarítás vagy -megkötés érhető el.

A fentieket konkrétabban vizsgálva a következő látható:

A mezőgazdasági termelőknek számos lehetőségük van arra, hogy befolyásolják saját öko-, szénlábnyomukat, és bizonyos helyzetekben a gazdaság más szegmenseivel együttműködve csökkentsék a mezőgazdaságon kívülről származó kibocsátásokat. A szén-dioxid-gazdálkodás olyan pénzügyi ösztönző, amely a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő tevékenységből eredő környezeti és társadalmi járulékos előnyökhöz járul hozzá. Számos jelenlegi szén-dioxid-kibocsátási lehetőség kiterjesztheti a mezőgazdasági termelők és a társadalom egésze számára is előnyöket.

Pénzügyi előnyök: Az éghajlatváltozás okozta kiszámíthatatlan hozamok miatt a gazdálkodók örömmel fogadják a szén-dioxid-piacból származó további jövedelemforrást. A szén-dioxid-piac iránti növekvő kereslet új mezőgazdasági programokat és kötelezettségvállalásokat eredményezett az agrárvállalkozások és az élelmiszer-kiskereskedők részéről, ami lehetőséget teremtett a gazdálkodók számára a részvételre. A mezőgazdasági termelők érdeklődésének biztosítása érdekében azonban elengedhetetlen, hogy a program ára magasabb legyen, mint a megvalósítás költségei.

Amint az alábbi ábra mutatja, a szén-dioxid-megkötésből származó jövedelem a mezőgazdasági tevékenység típusától függ. Az ebben a dokumentumban korábban azonosított programok példái a jelenlegi piaci árat mutatják, amely a jövőben a gazdálkodók és a farmerek új lehetőségeivel együtt fog fejlődni.

Mit tehet a termelő, vagy mit javasolhat az integrátor, feldolgozó, kereskedő a termelőnek? Néhány fontosabb példát mutat az alábbi ábra.

Carbon farming: legyen Ön is a részese!

A szén-dioxid-piac iránti növekvő kereslet új mezőgazdasági programokat és kötelezettségvállalásokat eredményezett az agrárvállalkozások és az élelmiszer-kiskereskedők részéről.

Gyakorlati példa a carbon farming előnyeiről

Egy mezőgazdasági termelő regeneratív mezőgazdaságot folytat az integrátor és projektfejlesztők által meghatározott, nemzetközileg elfogadott keretrendszer (Pl: CDP, CFA, stb.) szerint, amiben előre definiálják az agrotechnikai standardműveleteket. Az előállított termékhez kapcsolódó agrotechnikai műveleteket egy projektfejlesztő cég auditálja (a precíziós mezőgazdaságból származó információk hitelességének ellenőrzése), és biztosítja a termékhez kapcsolódó Carbon Farming bizonyítványt, hogy mekkora kgCO2e/ha csökkentés vagy elnyelés történt az előállított termény területén, mely egyben külön értéket képvisel az integrátor számára. A végtermékgyártó ekkor külön prémiumot fizet a fenntartható búzáért az integrátornak, mivel az előállított végtermék karbonlábnyoma csökken az értékláncban.

Az alábbi ábra egy carbon farminggal érintett értékláncot mutat be, a beszállítótól a karbonlábnyom csökkentéséig:

Carbon farming: legyen Ön is a részese!

Egyik piacon működő példa már a Nespresso, a Néstle csoport egyik működési egysége, amely már a regeneratív mezőgazdaságot alkalmazza. A kávéültetvények akkor virágoznak, ha árnyékban termesztik őket, ezért a vállalat fák ültetésébe fektetett be a kávéfarmokon és a környező területeken. A kezdeményezés amellett, hogy szabályozza az ökoszisztémát, a víz tárolása, a talaj megőrzése és a szén-dioxid megkötése, a gyümölcsök és a fa értékesítése révén új bevételi lehetőségeket kínál a gazdáknak.

Carbon farming: legyen Ön is a részese!

Konklúzió:

A carbon farminggal kibocsátáscsökkentés és/vagy karbonmegkötés érhető el. Az ide tartozó módszerek olyan gyakorlatok végrehajtását jelentik, amelyek a végterméket gyártó vállalatok szénlábnyomát a közvetlen működésén kívül, de a saját ellátási láncán belül csökkentik. Röviden, ha carbon farmingot alkalmazó termelőtől vásárol a vállalat, az a fenntarthatósági kirakós játék egy darabkájának tekinthető. A vállalatoknak továbbra is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló kezdeményezéseikre kell összpontosítaniuk, mint például a megújuló energiára való áttérés vagy a mezőgazdaságban az adatrögzített regeneratív gyakorlatokra, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy a carbon farming és az offset ideális esetben egymást kiegészítő, és nem átfedő megoldások. Az ellentételezést és a termesztéstechnológiából adódó kibocsátáscsökkentést együtt kell alkalmazni a dekarbonizációs folyamatban, a nettó nulla kibocsátás elérése érdekében. Nem kell tehát kompromisszumot kötni a carbon farming és az offset között. Ha jól csináljuk, az ÜHG-kibocsátás csökkentésével és a szén-dioxid-elnyelés fokozásával – és persze a rezilienciát növelő megoldások és folyamatok bevezetésével – képesek leszünk elkerülni a klímaváltozás okozta, szélsőséges időjárási események által előidézett, drasztikus terményveszteséget a mezőgazdaságban.
 

Sovány Pál
ügyvezető, tulajdonos   
GW-CO FIELD Kft.  
Nádas Anita                                

     

   

Címkék: szén-dioxid, karbonmegkötés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...