TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Pechünk van: Európában még mindig kétszer olyan drága a cukor, mint a világ más részein

Pechünk van: Európában még mindig kétszer olyan drága a cukor, mint a világ más részein

Agrárgazdaság - 2023.05.30

Több oka van annak, hogy a cukor ára messze Európában a legmagasabb. Amikor a nyár közepén eltörlik a hatósági árat, a magyaroknak is jelentős drágulással kell majd szembenézniük.

A kristálycukor is azon termékek közé tartozik Magyarországon, amelyek hatósági ársapkát kaptak, és ez az intézkedés a mai állás szerint június 30-ig marad érvényben. Egyöntetű vélemény, hogy nélküle a 200–250 forintos kilogrammonkénti ár már tavaly ősszel a duplájára, 500 forint környékére nőtt volna.

Így viszont ez nem következett be, ugyanakkor sok helyen jelentősen korlátozták az egy vásárlás során megvehető darabszámot, de még így is sokáig lemaradhatott az a termékről, aki nem bizonyult elég szemfülesnek, mert például nem a reggeli órákban indult a cukor beszerzésére.

Tavaly decemberben arról cikkeztek a magyar lapok, hogy a hatósági áras kristálycukor kezdett eltűnni a boltokból. Klasszikus áruhiányról pedig ebben az esetben aligha lehetett beszélni, hiszen a cukorrépatermés feldolgozása folyamatos volt, így a hazai igényeket a saját előállítású és importból érkező cukor bőven fedezte. Akkor egyszerűen arról volt szó, hogy a kereskedők 2022 legvégén a hatósági árak kivezetésére számítottak, és megpróbáltak minél több ilyen terméket visszatartani.A cukor mindezzel együtt még most is drága Európában, a német Süddeutsche Zeitung című lap például egy hónapja arról írt, hogy az ára 71 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkorit. Ez különösen annak fényében zavaró, hogy a németeknél már a havi infláció sem katasztrofális, márciusban például 7,4 százalékos volt.

A londoni Rabobank egyik mezőgazdasági szakértője szerint több oka is van a páratlan európai drágulásnak. Egyrészt az, hogy a nagy cukorelőállító franciáknál a többszöri hőhullámok miatt rosszul sikerült a cukorrépatermés. Az orosz-ukrán háború az energiaárakat is felnyomta, ami szintén megjelenik a végtermék árában.

A másik nagy európai cukorgyártónál, Németországban is a magasabb üzemanyag-, valamint műtrágyaárak játszanak szerepet a kristálycukor drágulásában. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a búza és a repce felvásárlási ára jelentősen megnőtt, márpedig a gazdák csak úgy fordultak a cukorrépatermesztés felé, ha annak az ára is lépést tartott az egyéb terményekével.

Európa számára kedvezőtlen fejleményt jelent az is, hogy a brazil valuta megerősödött, ez persze visszatartja az ottani termelőket attól, hogy a cukornádból előállított termékeiket exportra vigyék, hiszen nem kapnak jó árat érte.

A növekvő etanolárak ugyanakkor közülük is sokakat ösztönöztek arra, hogy a cukornádat inkább bioüzemanyagnak értékesítsék, ezáltal viszont kevesebb vált cukor-alapanyaggá. És arról már nem is kell beszélnünk, hogy a nem EU-s országokból érkező cukrot magas adók és vámok terhelik, és a felsoroltak együttesen vezettek odáig, hogy jelenleg az unióban kétszer akkora cukorárakkal találkozhatunk, mint a világ más részein.

Címkék: cukor, ár, európa, drága, ársapka, magyarország, brazil, export, energiaárak
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás