TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Ukrán gabonatilalom: már uniós rendelet is szabályozza, nem lesz kiskapu

Ukrán gabonatilalom: már uniós rendelet is szabályozza, nem lesz kiskapu

Agrárgazdaság - 2023.05.15

Életbe lépett hétvégén az az uniós rendelet, amely felváltja a tagállami szabályozást, és amely szerint továbbra sem lehet az ukrán gabonát beszállítani Magyarországra, és itt értékesíteni.

Hirdetés

Nagy István agrárminiszter szerint jó hír, hogy maradnak a korábbi szabályozások a búzára, kukoricára, repcére és a napraforgóra vonatkozóan. Az, hogy a rendelet be legyen tartva, ugyanolyan szigorúan és odafigyelően történik, mint amikor tagállami hatáskörben tették meg a szükséges intézkedéseket – tette hozzá. Szerinte a közös fellépés meghozta eredményét, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Románia és Magyarország jobb belátásra bírta a brüsszeli döntéshozókat.

„Végre megértették azt, hogy olyan nagyfokú belső piaci zavart okoz az ukrán mezőgazdasági termék beáramlása az Európai Unióba, hogy azt mindenképpen kezelni kell”

– fogalmazott Nagy István. Brüsszel figyelmét sokszor felhívta Magyarország a hazánkat érintő ukrán gabonahelyzet káros hatásaira, indítványozva a szükséges korlátozások bevezetését, de zárt ajtókon kopogtatott.

Az öt tagállam saját döntése miatt, az egyedi importtilalom eredményeképpen, Brüsszel kénytelen volt alkalmazkodni, és egységes szabályozást hozni. Nagy István arról is beszámolt, hogy a május 2-a előtti szerződések kötelezettségeire továbbra is a magyar rendelet az irányadó, az uniós ugyanis nem szabályozza ezeket.Úgy gondolja, hogy ennek hatására végre rendes keretek közé kerül a magyar gabonapiac, megindul a kereskedelem, és végre a gazdálkodók olyan helyekre juttathatják el terményeiket, ahova eredetileg is szerették volna. Bár a szóbeli megállapodás megszületett arról, hogy június 5-e után is fenntartja az Unió az erre vonatkozóan meghozott döntést, az ezt biztosító írásbeli nyilatkozatoknak megküldését azonban még várja az agrártárca.

A tranzitszállításokat ugyan engedélyezik, megtartva a szolidaritási folyosót, de az összes határon belépő szállítmány szigorú ellenőrzések alá esik, a dokumentáción, plombáláson és nyomon követésen át egészen a határon való kilépéséig. Magyarország nem nyitott semmiféle kiskapura ez ügyben, és mindent megtesz azért, hogy ne jusson ellenőrizetlen ukrán gabona az országba – mondta a miniszter.

Mindezzel igyekeznek azt elérni, hogy a sokkal kevésbé ellenőrzött, olcsóbb termeléssel létrehozott ukrán gabona Európa piacai helyett azokba a felvásárlói körökbe jusson el, ahova eredetileg szánták, és ahol korábban is volt rá kereslet. Ezzel a kontinens gabonakereskedelmének egyensúlya is helyreáll, de lényeges hozzá a tengeri útvonalak zökkenőmentessége, és a kikötők befogadóképességének emelése is – fűzte hozzá az agrárminiszter.

Forrás: MTI – Fotó: MTI/Vajda János: Ukrán kamion rakományából származó csomagot készít elő mintavételhez egy szaksegéd dolgozó a Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomáson a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen.

Címkék: Ukrajna, gabona, piac, magyarország, európai unió, rendelet, orosz, háború
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Könnyítések a gazdálkodási napló benyújtási folyamatában

A már 2024. január 12-én megjelent közleményben jelzett módon - tekintettel a felmerült informatikai nehézségekre - ...