TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Növények, fák, lepkék különleges önvédelme

Növények, fák, lepkék különleges önvédelme

Hírek - 2023.05.10

Nálunk, sőt a kontinensünkön talán sehol sem kell tartani nagy bölény csordától vagy vadlovak hordájától, így a nálunk honos őserdei fák nem fejlesztettek ki hatékony védekező technikát a nagy növényevők ellen, mivel nem találkoztak ilyen fajokkal.

Jónéhányuk nem növeszt töviseket, nem termel mérget, sőt leveleik és ágaik sem képeznek átjárhatatlan akadályt a betolakodóknak. De mégis bizonyos facsemeték képesek a védekezésre.

A Lipcsei Egyetem és a Német Integratív Biodiverzitás – kutatási központ kutatói azzal kísérleteztek, hogy „támadásokat” szimuláltak néhány fiatalabb bükk és juharfával szemben. Ugyanis a növény képes érzékelni, hogy nem csak letörik az ága vagy a friss hajtása, hanem egy őz fogyasztja azt éppen el. A facsemete csúcshajtásán, magán a sérülésen, mindig marad egy kis nyál, és ezt a fa képes azonosítani. A kutatók pipettával csepegtettek a fán okozott sérülésre, hogy ezzel szimulálják, az őz támadását, és a fa nem gyógyítani kezdte a sebet, hanem válaszul szalicilsavat termelt, amely további rossz ízű védőanyagok keletkezését hozta elő, csak hogy elmenjen a kedve az állati zaklatónak attól, hogy még egyet harapjon belőle. Ha csak egy hajtást törtek le, s nem kapott őznyálat a seb, akkor csak a sebhormon termelés indult be, hogy beforrassza a heget.

Ha azonban túlszaporulat van bizonyos növényevőkből, akkor az éhes őzeket a keserű anyag sem állítja meg. Ilyenkor az öreg bükkök és tölgyek csemetéinek egyetlen védelme a félhomály, a kevés fény, ami miatt nem sok növény települ közéjük, és a növényevő állatok is a füves tisztásokat keresik inkább.

A sztyeppei növényeknek még nehezebb a dolguk, a nagy füves síkságon szép számban fordulnak meg nagytestű növényevők, például szarvasok, akik a bokrok és fák friss hajtásait is előszeretettel megeszik. Az itt élő növények kemény ellenintézkedésekkel kénytelenek fellépni, jó példa erre a kökény, aki tiltakozásképpen olyan éles tükörszerű tüskét képes növeszteni, hogy a több éve elhalt példányai is képesek még az autógumit kilyukasztani. A vadalma, a kökény rokona, is tüskéivel védekezik az őt megdézsmálni akaró élőlények ellen.

Figyelmeztető színek az állatvilágban

Bizonyos növények inkább a méreg termelést választják, például a gyűszűvirág, a rekettye vagy a jakabnapi aggófű. Utóbbi eleinte csak enyhe májkárosodást okoz, de egy idő után az állat elhullik tőle. Vannak azonban olyan fajok, bizonyos pillangók, akik képesek a maguk hasznára fordítani a növény mérgét. A jakabfűlepke hernyói egész nap eszik a növény leveleit, amellyel a méreg is belekerül a szervezetükbe. Aki pedig őket fogyasztja el, súlyos árat fizet, mert a támadóra már hat a méreg, a lepkére viszont, még hernyó állapotában sem. A hernyók érdekes módon fekete sárga gyűrűket növesztenek, mintegy jelzésként, hogy ők halálos veszélyt jelentenek a támadókra. Feltételezhető, hogy ez egy egyetemes figyelmeztető szín lehet az állatvilágban, hiszen a darazsakon, szalamandrákon is megjelenik – írja a könyv szerzője, Peter Wohlleben erdész.


Forrás: Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata

Címkék: növények, fák, lepkék
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...