TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Négylábú fűnyírókkal egyszerűbb és fenntarthatóbb a gyep a sövény, de még a napelem park is

Négylábú fűnyírókkal egyszerűbb és fenntarthatóbb a gyep a sövény, de még a napelem park is

Hírek - 2023.05.10

Birkanyáj nyírja a füvet, gépek és emberek helyett, egy koszovoi napelemes farmon.

A kelet – koszovói Kamenica város közelében található Rogane farm dolgozói több mint 12 ezer panel között igyekeztek rendben tartani a füvet, de elég nehézkesen sikerült. Egy, a közelben legeltető pásztor felajánlotta birkanyája segítségét, és azóta hetente kétszer, száznál is több birka és néhány kecske legeli le a hatalmas napelem park füves területét. A gyapjas segítők beváltak, minden fűfélét megesznek, és kitakarítanak, ráadásul még trágyázzák is a földet, így mindannyian jól jártunk - meséli az egyik ott dolgozó.

Koszovó, a világon az ötödik legnagyobbként, több mint 12 milliárd tonna lignitkészlettel rendelkezik. Az áramellátáshoz kilencven százalékban szenet használ, a maradék tíz százalékot pedig megújuló energiaforrásokból, elsősorban szél- és napenergiából nyeri. 2050 – ig, teljesen meg szeretné szüntetni a szén ezirányú felhasználását.

Azzal, hogy a juhok nyírják a füvet, nem kell üzemanyagot vásárolni a fűnyírókba, a nap pedig termeli számunkra az energiát, így kétszeresen nyerő helyzetben vagyunk – mondja Arber Maliqi, az erőmű vezetője.

Ezt a gyakorlatot követik az osztrákok is, a Schafflerhofstrasse napelemes erőmű területén Bécsben, Ausztriában, amely korábban kavicslerakó helyként működött. Az ország legnagyobb napelemes erőműve, több mint 12 gigawattóra villamos energiát tud termelni, mellyel közel ötezer bécsi lakás szükségletét fedezi. Ezzel Ausztria évente 4200 tonna széndioxidot takarít meg. Terveik része, hogy 2040 – ig Bécsben lehetőleg nullára csökkenjen a széndioxid kibocsátás.

A bécsi farmon 150 darab juh legel áprilistól októberig minden évben. A panelek is segítséget jelentenek a fűnyíró állatoknak: mivel az átlagnál magasabban lettek elhelyezve, így a tűző napsütés elől, sőt még az esőtől is védelmet nyújtanak nekik. A lerakóhelyet speciális fűmagkeverékkel vetették be, és a juhok jelenlétével ötvözve kifejezetten kedvez az egykori kavicslerakó földjének, így segítve a rehabilitációját.

Néhány éve Franciaországban egy párizsi parkban juhokkal nyíratták le a füvet, és ez annyira bevált, hogy azóta is ezt a gyakorlatot követik. A sövényt is rendben tartják, nemcsak a pázsitot, csak a legzöldebb részeket fogyasztják el, ellentétben a kecskékkel, akik mindent megennének - meséli Guillaume Leterrier, az   Your Paris társalapítója.

Napelem és növénytermesztés

Terjedőben van az úgynevezett agrovoltaikus módszer, amely a napenergia termelést ötvözi a gazdálkodással.  Az Egyesült Államokban, Coloradoban is kísérleteztek ezzel, bíztató eredményeket érve el. Franciaországban például szőlőültetvényeken telepítettek napelemeket, majd pontos számításokkal a növények víz és napfényigényének figyelembevételével állították be a napelemek dőlésszögét. A panelek által kialakult mikroklíma miatt, az alattuk található növényeknek kevesebb vízre van szükségük, a megtermelt energia pedig az öntözésben segít. Bár a két terület ötvözése még az elején tart, a kutatók szerint, a növénytermesztőknek így negyven százalékkal több termésre lehet kilátásuk.

Fotó: REUTERS/Valdrin XhemajCímkék: birkanyáj, gyep, napelem farm
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...