TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Teljes kiőrlésűt kérek – de mit kapok valójában?

Teljes kiőrlésűt kérek – de mit kapok valójában?

Hírek - 2023.05.04

Még azok is, akik járatlanabbak a táplálkozástudományban, tudják, hogy a teljes kiőrlésű magvak az egészségünkre kedvező hatást gyakorolnak. De mit is értünk teljes kiőrlésű termék fogalom alatt? Milyen bizonyított előnnyel jár a fogyasztásuk?

Elsőként érdemes azt tisztázni, hogy mit is tekinthetünk teljes kiőrlésűnek. Ez ugyanis egy malomipari szakkifejezés. Malomipari értelemben a meghatározás világos: a teljes mag nemcsak a magbelet, hanem a csírát és a maghéjat is tartalmazza.

A termékek jelentős része viszont nemcsak teljes kiőrlésű magvakat tartalmaz, és nem mindig lehet megállapítani az összetevők arányait. Az ipari és kereskedelmi címkézési szokások cégtől és országtól függően jelentősen eltérhetnek. A helyzetet tovább bonyolítja az, hogy a „rosttartalom” és a „teljesmag-tartalom” fogalmát gyakran felcserélik.

Jelenleg egy európai és amerikai tudományos szakértői kerekasztal javaslata szerint azokra az ételekre lehet alkalmazni a „teljes kiőrlésű” címkét, amelynek 100 grammja legalább 27 gramm teljes kiőrlésű magvat tartalmaz.

A legtöbb epidemiológiai (a népesség egészségi állapotával foglalkozó) vizsgálatban a legalább 25 százaléknyi teljes magvat és héjat tartalmazó ételt tekintik teljes magból készültnek.

És miért is esszük? A teljes magvak fogyasztása, jelenlegi információink szerint elsősorban a szervezet cukoranyagcseréjére fejt ki kedvező hatásokat. A 2015–2020 közötti időszakra érvényes Amerikai Táplálkozási Irányelvek javaslata szerint az elfogyasztott gabonafélék és származékaik (lisztből készülő ételek) napi mennyiségének legalább felének teljes magból, illetve teljes kiőrlésű lisztből kell készülnie.

(Fotó: Couleur/Pixabay)

Címkék: teljes kiőrlésű, egészség, magvak, malomipar, ajánlás, táplálkozás, előnyök
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Befejezte a termelést, a Nitrogénművek bezár?

Már szó nincs egyhónapi, vagy időleges, határozatlan idejű leállásról; befejezte a termelést a Nitrogénművek ...