TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Így végezhető szakszerűen a nyírfacsapolás, hogy ne járjon utána büntetés

Így végezhető szakszerűen a nyírfacsapolás, hogy ne járjon utána büntetés

Hírek - 2023.04.30

Az utóbbi években egyre többen próbálkoznak a nyírfacsapolással. Próbálkoznak, ugyanis egyre több fát látunk, amelyben a csövet „bent felejtette” a gyűjtő, de olyat is, amelynek a lecsüngő ágán maradt ott egy-egy pet-palack.

A nyírfavizet ilyenkor kora tavasszal kell gyűjteni, ennek azonban komoly szabályai vannak. Csak saját területünkön csapolhatunk, de állami vagy magánerdőkben ehhez feltétlenül szükséges a tulajdonos, vagy az erdőkezelő engedélye is.

Az ideális idő két héttel a rügyfakadás kezdete előtt van. Annak a régi fajta vízvezetékrendszernek az elemei a megfelelőek, amelyek műanyagból készültek. Ennek van olyan eleme, amelynek az egyik vége sima, a másik része menetes.

Egy 20 mm átmérőjű lyukat kell fúrni a fába, egy-másfél cm mélyen, így az éppen csak áthatol a kérgen, a szíjácsba, amely szállítja a nyírfanedvet. A kis műanyag alkatrész tökéletesen beleillik a lyukba, hiszen az is épp 20 mm átmérőjű.

Kenderkóccal körbe kell venni, majd betekerni a furatba. A műanyag alkatrész másik végébe pedig egy ahhoz való csövet kell csatlakoztatni. Ilyen egyszerű, fehér szilikon cső például a mezőgazdasági boltokban is kapható. Amikor ezt mind elvégeztük, akkor a fa tövéhez gumipókkal hozzá kell kötni egy kannát, a csövet pedig ebbe kell bevezetni.A folyadék mennyisége függ a fától, az adott évtől, de egy 30 cm átmérőjű fa napi három-négy, de akár hat litert is adhat. A mohóságunkból azért is érdemes visszavenni, mert a nyírfavíz kevéssé áll el, amit lecsapoltunk, azt érdemes még aznap el is fogyasztani.

Amikor vége a szüretnek, akkor a műanyag csapot ki kell tekerni, és egy pontosan illeszkedő parafadugót helyezni a lyukba. A nyírfán ejtett sebre a faseb kezelő oltóviasz a legalkalmasabb. Néhány nap után vissza kell menni a helyszínre, megnézni, hogy nem esett-e ki a dugó, mert előfordulhat, hogy ha későn távolítjuk el a csapot, a körülötte levő rész megnyálkásodik.

Ha ez történt, akkor ki kell takarítani az adott részt, mert ha nem elég feszesen illeszkedik a dugó, a nedv képes azt kilökni. Akkor, ha mindent megfelelően csináltunk, a parafadugót egy év alatt körbenövi a fa.

Abban az esetben, ha nem végeztünk pontos munkát a nyirfacsapolás során, akkor a baktériumok, gombák a seben keresztül megtámadhatják a nyírfát. Komoly károkat okozunk a fának, illetve az erdőnek. Ennélfogva ebben az esetben természetkárosításról beszélhetünk, amely büntetést is von maga után. Jó lenne azonban, ha nem a szabálysértési eljárás miatt tennék így, hanem azért, hogy a jövőben is fogyaszthassuk, ehhez pedig egészséges fa szükséges.

Borbás Marcsi is megmutatja, hogyan kell:Címkék: nyírfa, csapolás, szakszerű, nyírfavíz, erdészet, büntetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...