TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Májusban ismét állattartó napok Hódmezővásárhelyen, 500-nál is több kiállítóval

Májusban ismét állattartó napok Hódmezővásárhelyen, 500-nál is több kiállítóval

Hírek - 2023.04.26

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált napjainkra az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, amelyre idén május 4–6-án harmincadik alkalommal kerül sor Hódmezővásárhelyen a Hód-Mezőgazda Zrt. szervezésében, karöltve a Magyar Állattenyésztők Szövetségével és tagszervezeteivel.

A szakkiállítás és vásárra hagyományosan kiírt termékdíj-pályázat 2023. évi, április 20-án megtartott díjátadó ünnepségén a terméknagydíjat növénytermesztés kategóriában ebben az évben a Bio-Nat Kft.  MV-SUPARY elnevezésű innovatív, új generációs baktérium trágyázási technológiája; állattenyésztés kategóriában pedig az UBM FEED Zrt. nyerte, a tejelő tehenek pálmaolaj-mentes takarmányozásának és az ezt tanúsító védjegynek a kidolgozásáért.

Májusban ismét állattartó napok Hódmezővásárhelyen, 500-nál is több kiállítóval

Növénytermesztés

A jubileumi rendezvényre kiírt hagyományos Termékdíj-pályázat eredményhirdetésére, a díjak átadására április 20-án, Hódmezővásárhelyen került sor. Tizenkét pályamunka érkezett a növénytermesztési termékdíj pályázatra, amelyek értékelését háromtagú független szakmai zsűri végezte Gyuricza Csaba professzor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora elnökletével, két szakértő tagja pedig Sipos József növényorvos, c. egyetemi docens és dr. Molnár Tamás, a Szegedi Tudományegyetem docense.

Az értékelés szerint a beküldött anyagok színvonala a korábbi éveknek megfelelően kimagasló. Kiemelt vizsgálati szempont volt, hogy az innováció milyen mértékben járul hozzá a növénytermesztés versenyképességének javulásához, a termelési költségek csökkenéséhez, továbbá környezeti és gazdasági fenntarthatóság erősödéséhez.

A Növénytermesztési termékdíj pályázat – input anyagok kategóriában az I. díjat a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. képviselője vehette át ellenálló búza- és kukoricafajták nemesítéséért, amelyekkel a méltán világhírű magyar vetőmag-előállítás hírnevét erősítik. A II. díjat a Karintia Kft. érdemelte ki innovatív szója fajtáiért és technológiafejlesztési eredményeiért. III. díjat nyert a Pro-Feed Kft. vezette konzorcium a Hód-Mezőgazda Tanösvény – határszemle típusú felnőtt továbbképzési módszer kidolgozásáért, amely a korszerű ismeretek népszerűsítését, oktatási programokban való alkalmazását egyaránt lehetővé teszi. Szintén III. díjas a TERRAGRO Kft. a BIOFIL® Szója DUPLO technológiája pályázatával.

A Technika-technológia kategóriában a zsűri az I. díjat az AXIÁL Kft.-nek ítélte oda a Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő megoldásáért. Az AXIÁL termelést támogató digitalizációs megoldásai azon innovációk sorába illeszkednek, amelyek az agrárium legmodernebb vívmányait a gyakorlatban alkalmazzák. A II. díjat szintén az AXIÁL Kft. érdemelte ki a Horsch Maestro 8 CX vontatott precíziós szemenkénti vetőgépe nevű pályamunkáért.

 A Növénytermesztési termékdíj pályázat Nagydíját ebben az évben a Bio-Nat Kft. MV-SUPARY elnevezésű innovatív, új generációs baktérium trágyázási technológiája nyerte. „A hazai növénytermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk természetes anyagokkal pótolni a talaj tápanyagtartalmát a termőföld fizikai, kémiai, biológiai állapotának egyidejű megőrzése és javítása mellett. Az input anyagok drasztikus emelkedése az elmúlt években a növénytermesztésben felértékelte a költséghatékonyságot a termőtalaj termékenysége hosszú távú javítása mellett.  Az állati eredetű szervestrágyát nélkülöző magyar agrárium számára hatékony megoldást nyújt a Bio-Nat Kft. jövőbemutató innovációja” – áll a zsűri értékelésében.

Állattenyésztés

Az Állattenyésztési Termékdíj pályázatra három kategóriában – úgymint Takarmányozás; Állategészségügy, élelmiszerfeldolgozás, genetika, valamint Agrártechnika, tartástechnológia – 2023-ban összesen 24 pályázat érkezett. Ezek elbírálását szintén háromtagú zsűri végezte dr. Wagenhoffer Zsombor ügyvezető igazgató – Magyar Állattenyésztők Szövetsége – elnökletével. A zsűri tagjai: dr. Annaházi László ügyvezető igazgató, Anipharma Kft., dr. Sallai László főiskolai docens, SZTE MGK.

Takarmányozás kategória: amint a pályázati értékelés fogalmaz, „örömteli, hogy egyre több az olyan természetes alapú takarmánykiegészítő fejlesztése, amelyek segítségével javul a takarmányok emészthetősége, vagy amelyekkel az antibiotikum felhasználás jelentősen csökkenthető, illetve a ZnO hatékonyan kiváltható.” Az I. Díjat ebben a kategóriában az ADEXGO KFT. és VITAFORT ZRT.: Eazystim termékcsalád enzimatikus kiegészítő takarmányok és előkeverékek alkalmazása a kérődzők takarmányozásában pályázati munkájáért vehette át. „A két cég közel négyéves fejlesztőmunkával a hazai kérődző takarmányozásában még nem használt fermentációs takarmánykiegészítő, enzimhatású készítmény hazai adaptálását végezte el. Olyan termékcsaládot fejlesztettek, amellyel nemcsak az etetett takarmányok kedvezőbb energia- és táplálóanyag hasznosulása érhető el, hanem a hagyományos TMR (teljes értékű takarmánykeverék) és a robotfejésben hasznosítható PMR (részleges takarmánykeverék) adagok hiányosságait is orvosolja.”   II. díj: Agrifirm Magyarország Zrt. a brojlerneveléshez kifejlesztett M-Prove takarmánykiegészítőért, III. díjas az Alpha-Vet Kft. a Vitapol Poultry magas huminsav és fulvosav tartalmú ásványi takarmánykiegészítőért.

Állategészségügy, szaporodásbiológia, élelmiszer kategória: I. Díj

Ceva-Phylaxia Zrt.: Forceris vakcina malacok vashiánya és kokcidiózisa ellen. Az értékelés szerint „a kifejlesztett vakcina, a Forceris, világújdonsága a korábban két külön kezelést (1 injekciót és egy szájon át való adagolást) igénylő hatóanyagok egy készítményben való kombinálása, amely lehetővé teszi a korábban csak szájon át adagolható kokcidiosztatikum (Toltrazuril) injekciós beadását.” II. díj: Génbank-Semex Magyarország Kft.  „A holstein-fríz tejelő marha metánkibocsátásának követése és csökkentése genetikai úton” pályázatáért. III. díj: Rózsa Szilveszter őstermelő a Rózsa Tanya fürjtojásos termékeiért.

Agrár-informatika, tartástechnológia kategóriában I. Díjas az UBM Feed Zrt., Adexgo Kft, és a Szegedi Tudományegyetem „Komplex non invazív ivarzásmegfigyelés és erre alapozott omega-3 zsírokban gazdag takarmányozás” pályaművéért. A pályázatra egy három szereplőből álló konzorcium (egy takarmánygyártó, egy fejlesztésekkel és szaktanácsadással foglalkozó cég és egy egyetem) nyújtotta be a négyéves fejlesztésük eredményét. „A termékcsomag egy simaizom összehúzódás mérésére alkalmas műszerből, egy takarmányösszetételt és vizeletből ivarzási állapotot szagok alapján felismerő e-orr vizsgálati módszerből, valamint a szaporodásbiológiai és egészségügyi státuszt erősítő megnövelt omega-3 zsírsavprofilú (halolajban gazdag) takarmányból áll.

A magas n-3 zsírsavprofilú halolaj több hetes adagolása növelte az állatok vemhességvédő hormonjának, a progeszteronnak a szintjét, amivel növekszik az embrió beágyazódás esélye” – áll az értékelésben. II. díj: NAGISZ Zrt. „Innováció tojásba zárva” pályázatáért; szintén II. díjat nyert az AQUA-NÍVÓ Víz- és Hőtechnika Kft. „A állattartók szagtalanítási specialistája” pályázatával. III. díj: Bonafarm Mezőgazdaság és Fiorács Kft. a „Digitalizált folyamatkezelés a Bonafarm Integrációban” pályázatával. Szintén III. díjat vehetett át ebben a kategóriában az Alpha-Vet Kft.  „A Mosó- és fertőtlenítő szolgáltatás fejlesztése, telepspecifikus protokoll kialakításával, speciális gépekkel és saját fejlesztésű termékekkel” pályázatával.

Nagydíjas az Állattenyésztési Termékdíj pályázaton az UBM FEED ZRT. „Tejelő tehenek pálmaolaj mentes takarmányozása és ezt tanúsító védjegy” munkájával. Az értékelés szerint „a hazai gyakorlatban alkalmazott tömegtakarmányok energiatartalma nem fedezi a nagy tejtermelésű tehenek szükségleteit. A hiányzó energiát zsírkiegészítéssel szokták pótolni. Ennek elterjedt módja a hidrogénezett pálmaolajat tartalmazó termékek etetése. A pálmaolaj amellett, hogy a tej lipid frakciójába beépül, 90%-ban élettanilag kedvezőtlen hatású, közepes és hosszú szénláncú telített zsírsavakat (palmitinsav, sztearinsav) tartalmaz, ráadásul egy részét Indonéziában és Malajziában erdőirtások révén termelik, ezért az EU-ban való alkalmazása egyre nehézkesebb.

Az UBM kidolgozott egy pálmaolaj mentes takarmányozási módszert, amit az erre szakosodott nemzetközi akkreditációs testület (POFCAP) is elismert. Laboratóriumukban bevezették a bendő telítetlen zsírsav terhelésének rutinszerű mérését lehetővé tevő protokollt. Ezt a mutatót adott telepen etetett takarmányokra kiszámítják és szaktanácsadóik a fehérje és energia-értékelési módszerüket, valamint a SoyPreme és premixeik segítségével összeállítanak egy pálmaolaj-mentes receptúrát. Referenciának elég egy szám: 50 legjobb hazai tejtermelő tehenészet negyedét takarmányozza az UBM.”Címkék: alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok, kiállítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a ...