TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Cukor vagy édesítőszer, ez itt a nagy kérdés

Cukor vagy édesítőszer, ez itt a nagy kérdés

Hírek - 2023.04.24

A hazai lakossági felmérések szerint a felnőtt lakosság kétharmada fogyaszt valamilyen édesítőszert, közel harmaduk italok készítésénél használja fel ezeket. Mindeközben továbbra is adott az a fogyasztói réteg, amely kizárólag cukorral édesít.

Az „édesítőszereresek” csoportján belül pedig létezik egy kisebb halmaz, amely nem fordít figyelmet arra, hogy milyen minőségű édesítőszerrel ízesít. Az édesítőszerek két legfontosabb csoportját az intenzív-, vagy energiamentes édesítőszerek, illetve a cukoralkoholok, vagy cukorpótlók alkotják.

Jelen pillanatban az Európai Unióban 11 energiamentes édesítőszer és 7 cukorpótló rendelkezik „E” számmal, vagyis engedéllyel. Az energiamentes, vagy másképpen intenzív édesítőszerek neve onnan származik, hogy akár több százszor édesebbek a kristálycukornál, illetve az aszpartám kivételével teljesen energiamentesek.

Nem emelik a vércukorszintet, így cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják őket. Az iparban leggyakrabban egymással kombinálva használják fel őket, például az asztali édesítőszerekben és az élelmiszerekben is, fokozzák ugyanis egymás édesítő erejét, ezáltal pedig mérsékelhető a felhasznált szermennyiség.Számos kutatás látott már napvilágot ellentmondásos eredményekkel, jelenlegi ismereteink szerint használatuk a megengedett napi beviteli értékeken belül semmilyen káros hatással nincs az egészségre.

Az édesítőszerek másik nagy csoportját alkotó cukoralkoholok vagy cukorpótlók többségükben a természetben is fellelhetőek. Édesítő hatásuk a cukoréhoz hasonló. A cukorbetegek diétájába arányosan elosztva beilleszthetőek, ugyanis csak kis mértékben emelik a vércukorszintet, de energiatartalmuk az esetek többségében a cukoréval azonos.

Ez alól kivétel a xilit vagy nyírfacukor, amely 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalmú, valamint az eritrit, amely energiamentes. Kalóriatartalmuk jelentős, emiatt fogyókúra esetén kevésbé ajánlottak.

Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben, de az egyéni érzékenység függvényében már akár 10 gramm elfogyasztása esetén is kellemetlen hasi panaszokat, puffadást, hasmenést okozhatnak. A cukorbetegek legfeljebb napi 30–40 grammot fogyaszthatnak belőlük, szénhidráttartalmuk beszámítása mellett.(Fotó: Pixabay)

Címkék: cukor, édesítőszer, xilit, eritrit, aszpartám, egészség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, ...

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden ...